Dĺžka:
105 minút
Krajina:
Kanada, Veľká Británia
Rok:
2003
Réžia:
Brad Mirman
Napísal:
Brad Mirman
Hrajú:
Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Johnny Hallyday, Said Taghmaoui, Renaud
Obsah:
Francúzsky zlodejský gang vedený Danielom Forayom poriadne spacká svoju poslednú lúpež. A pretože sa to nestalo po prvý raz, stratí ich boss Bastaldi konečne trpezlivosť a rozhodne sa dať gangu nôž na krk. Buď úspešne zvládnu vlámanie v Chicagu, alebo u neho definitívne skončili.
Foray aj jeho komplici si uvedomujú, že ich povesť, budúcnosť a vlastne aj financie a sloboda stoja a padajú s úspechom zákazky v zámorí a rozhodnú sa pre jej úspech urobiť maximum.
Preto do partie priberú ďalších kumpánov - charizmatického Marcela Burota, mlčanlivého pištoľníka prezývaného Zero a chicagského rodáka Samiho, ktorý sa však už dlho ukrýva vo Francúzsku - a spoločne s nimi vyrazia do Ameriky.
Lenže urobiť riskantnú lúpež v prostredí takom cudzom a odlišnom ako je Chicago, nie je žiadna prechádzka ružovým sadom. Nevyznajú sa tu, nepoznajú miestne zvyky a príliš ani jazyk, napriek tomu sa odvážne pustia do príprav.

Už v tejto fáze sa však dopustia niekoľkých zásadných chýb. Napríklad auto, ktoré si na akciu zaobstarajú, samozrejme, ako inak než krádežou, patrí šéfovi miestneho latinskoamerického gangu, ktorý neznámemu zlodejovi vyhlási vojnu, pretože také poníženie nemôže nechať len tak.
Tú hlavnú chybu však urobia v okamihu, keď vyrazia do akcie. So svojou slabou znalosťou angličtiny totiž nepostrehnú drobnú chybičku v adrese a namiesto na 9945 Ridgeroad Way sa vyberú na 9945 Ridgeway Road. Tu však nebýva bohatý obchodník, ktorý mal byť ich cieľom, ale zhodou okolností Frankie Zammet, šéf chicagskej mafie!
A vylúpiť šéfa chicagskej mafie, to rozhodne nie je dobrý nápad. Francúzska parta sa tak z úspešnej akcie neteší dlho. V pätách totiž zrazu majú nielen miestnu políciu a FBI, ale aj dva mocné zločinecké spolky.
Netreba sa preto čudovať, že im Chicago začne byť tak trochu tesné a jediným ich záujmom sa stáva spôsob, ako sa čo najrýchlejšie a ak je to možné, aj v zdraví dostať preč...
Dĺžka videa: 01 min. 48 sek.