Dĺžka:
120 minút
Krajina:
USA
Rok:
1982
Réžia:
Ted Kotcheff
Napísal:
Michael Kozoll , William Sackheim , Sylvester Stallone
Hrajú:
Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, Bill McKinney, Jack Starrett
Obsah:
Vojnový veterán z Vietnamu a jeden zo spoluzakladateľov Zelených baretov, John Rambo, si v civilizovanom svete nevie nájsť svoje miesto a začať pokojný život. Preto putuje od mesta k mestu, aby navštevoval svojich bývalých spolubojovníkov.
V jednom mestečku narazí na miestneho šerifa Wila Teasleho, ktorému John nepadne do oka. Vykáže ho z mesta, ale Rambo neposlúchne. Preto ho šerif zatkne za potulku a odvezie na policajnú stanicu. Tam ho začne so svojimi mužmi surovo týrať.
Kruté zaobchádzanie pripomenie Rambovi mučenie vo vietnamskom zajatí, čo v ňom znovu prebudí inštinkty bojovníka. Kým si policajti uvedomia, s kým majú do činenia, zneškodní Rambo posádku policajnej stanice a ujde do miestnych lesov.

Rozzúrený šerif zorganizuje na utečenca štvanicu, to však netuší, že si vzal väčšie sústo, aké je schopný zvládnuť. Nevie, že Rambo bol čelnom elitných Zelených baretov a partia provinčných policajtov, ani narýchlo zburcovaná Národná garda mu rozhodne nemôžu byť rovnocennými súpermi.
Nemajú totiž proti "profíkovi", cvičenému práve pre taký boj, žiadnu šancu. Prípad vzbudí nežiaducu publicitu. Do mestečka príde plukovník Trautman, Rambov bývalý veliteľ, pretože on jediný hádam môže zastaviť Rambovu osobnú vojnu...
Dĺžka videa: 02 min. 20 sek.