Dĺžka:
130 minút
Krajina:
USA
Rok:
1991
Réžia:
Randal Kleiser
Napísal:
Jeanne Rosenberg , Nick Thiel , David Fallon
Hrajú:
Ethan Hawke, Klaus Maria Brandauer, Seymour Cassel, Susan Hogan, James Remar
Obsah:
Po smrti svojich rodičov sa mladík Jack Conroy vydáva do divokých končín Aljašky, aby tu našiel baňu svojho otca, skúseného zlatokopa. On sám však žiadne skúsenosti nemá, a tak ho hneď po príchode olúpi trojica podvodníkov Beauty Smith, Luke a Tinker.
Našťastie sa Jack náhodou stretne so skúseným stopárom Alexom Larsenom. Dávny priateľom jeho otca sa obáva, že mladíkova neskúsenosť sa mu môže stať v drsnej divočine osudnou. Nakoniec však nepríliš ochotne súhlasí, že on a jeho spoločník Skunker ho vezmú pod svoje ochranné krídla. Na ceste sa jeho obavy napĺňajú. Jack naozaj pokazí všetko, do čoho sa pustí a občas ohrozí aj svoj vlastný život. Najhoršie je, keď stratí väčšinu streliva, potrebného na obranu proti dravým vlkom.

Členom jednej zo divokých svoriek, ktoré trojicu sledujú, je fena, kríženec vlka a psa, ktorá láka psy z tábora ľudí. Jednej noci sa jej podarí odlákať Skunkerovho obľúbeného psa a keď sa lovec vydá po jeho stopách, vlčia svorka ho napadne a zabije. Skunker fenu smrteľne postrelí a tá sa z posledných síl doplazí do svojho brlohu, ku svojmu práve narodenému vĺčaťu. Keď sa hladné mláďa odváži opustiť dúpä, aby našlo niečo pod zub, zajmú ho miestni Eskimáci a osvoja si ho v dedine.
Medzitým Alex a Jack dorazia do Klondiku, kde Alexove dievča Belinda presvedčí Jacka, aby sa k nej pripojil na ceste do eskimáckej dediny. Tam Jacka očarí krásny vlčiak, ktorého pomenovali Biely tesák, pretože má biele a veľmi ostré zuby. Ešte viac k nemu priľne, keď ho mladý vlčiak zachráni pred rozzúreným medveďom.

Zatiaľ čo Jack s Alexom nájdu búdu Jackovho otca a pustia sa do hľadania zlata, trojica banditov Smith, Luke a Tinker oklame majiteľa Bieleho tesáka a surovým spôsobom ho cvičí pre obľúbené ale nelegálne a kruté psie zápasy. Tesák sa síce stane šampiónom, ale nakoniec by v aréne zahynul, keby sa v poslednej chvíli neobjavil Jack s Alexom. Jack psa zachráni a trojici banditov oznámi, že im za zviera už zaplatil - tým, o čo ho oni predtým okradli.
Zdá sa, že krutým mučením Tesák stratil dôveru k ľuďom a jeho hrdý duch sa zlomil. Jackova trpezlivosť a láska však dokážu všetko napraviť. Jack a Biely tesák sa stávajú vernými spoločníkmi, ktorých už nemôže nič rozdeliť, dokonca ani nález zlatej žily na Jackovom pozemku ani útok bandy podvodníkov, ktorí Jacka, Alexa a Belindu napadnú.
Dĺžka videa: 04 min. 36 sek.