Dĺžka:
145 minút
Žáner:
dráma, scifi
Krajina:
USA
Rok:
2001
Réžia:
Steven Spielberg
Napísal:
Brian Aldiss , Ian Watson , Steven Spielberg
Hrajú:
Jude Law, Haley Joel Osment, Frances O'Connor, Sam Robards, Jake Thomas
Obsah:
Príbeh sa odohráva v nie príliš vzdialenej budúcnosti, kde po roztopení ľadovcov stratili milióny ľudí svoje domovy. Rodenie detí sa prísne reguluje, ľuďom dokonale podobní roboti sa stali súčasťou civilizácie.
prírodné zdroje obmedzené a technológia napreduje astronomickým tempom vpred. Tvoj život je monitorovaný a osoby, ktoré ti slúžia nie sú vôbec ľudia, sú umelé. Na každú ľudskú potrebu existuje iný druh robota. S výnimkou lásky.
Tento hit je posledná sporná hranica vo vývoji robotov, ktorí sú ponímaní ako komplikované prístroje bez citov. David je prototypom úplne novej generácie umelých bytostí - má v sebe vložený program, ktorý mu umožňuje precítiť a prejaviť lásku.
Dostáva sa do rodiny Monicy a Henryho Swintonovcov, ktorých syn leží už dlhé roky v umelom spánku, kým sa nenájde účinný leik na jeho chorobu. Monica spustí jeho program lásky a David ju začne bezvýhradne milovať. Lenže...






Syn Martin sa z kómy preberá, David sa stáva zbytočným, a tak sa ho "rodičia" zbavia. Keďže si zapamätal príbeh o Pinocchiovi, začína putovať nehostinným svetom, aby našiel vílu Modrovlásku, ktorá ho môže zmeniť na skutočného človeka. Myslí si, že týmto spôsobom získa "maminu" lásku naspäť.
Na svojej púti nehostinným svetom, kde ľudia robotov vlastne nenávidia a využívajú ich aj na gladiátorské zápasy, sa stretne s naprogramovaným robotom - Gigolom Joeom, ktorý ako jediný mu prejaví kúsok lásky a stará sa o neho. Spolu s Joeom, David vstupuje do zvláštneho nového sveta, aby našiel svoje miesto v spoločnosti, ktorá ho stvorila.
David stále nevie pochopiť, že sa nemôže zmeniť na človeka, podľa neho je Modrovláska najmocnejšia a určite mu pomôže...

Futuristický film o umelej inteligencii v našom svete.. Spojené štáty americké (2001).
Dĺžka videa: 02 min. 16 sek.