Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kardiochirurg Fischer o smrti Heribana (†43): Mali ho poslať k nám… Ešte MOHOL ŽIŤ!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Pred niekoľkými dňami verejnosť doslova šokovala informácia o náhlom úmrtí herca Daniela Heribana (†43). Po prvotných špekuláciách, že mohlo ísť o infarkt, pitva odhalila, že príčinou jeho skonu bola akútna disekcia aorty, ktorá sa, žiaľ, prejavuje často nešpecificky, napríklad bolesťami chrbta. Zosnulého herca však namiesto hospitalizácie poslali domov. V utorok ráno k nemu bola privolaná záchranka, pomôcť mu už, žiaľ, nedokázali. K tragédii sa aktuálne vyjadril uznávaný kardiochirurg Viliam Fischer. A z jeho slov až mrazí...

Redakcia portálu Pluska.sk oslovila Viliama Fischera s otázkou, či je naozaj možné, že napriek vyšetreniam ako SONO a EKG lekári neodhalili, že Heribam trpí akútnou disekciou aorty. „Na sono to nemusí byť vidieť, ale ak mala záchranárka na to podozrenie a nebol pulz na jednej ruke, tak mal ísť okamžite do nášho ústavu – do Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb,” povedal pre spomínaný web špičkový kardiológ prof. MUDr. Viliam Fischer.

Kardiochirurg Fischer o smrti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Ďalej dodal, že hoci je tento problém u ľudí okolo štyridsiatky neštandardný, postihnúť môže aj mladších ľudí. „Je to nezvyklé v takomto veku, ale, žiaľ, ako pri infarktoch vidím štyridsiatnikov, tak sa ukazuje, že aj táto diagnóza môže postihnúť i mladšie ročníky. Je to pôvodne aneuryzma, disekcia je roztrhnutie jednej z dvoch vrstiev aorty a tam vznikne výduť – aneuryzma. To sa dá v tejto fáze, samozrejme, ešte operovať. Pokiaľ nepraskne," vyjadril sa Ficher. 

„Keby to lekár odhalil v to utorkové ráno, ťažko povedať, na koľko percent by ho mohli zachrániť. Viete, aneuryzma, ja som v mnohých mojich prednáškach hovoril o tom, že operácia aneuryzmy aorty je technicky aj takticky náročnejšia ako transplatnácia srdca. To je jedna z najťažších operácií a závisí od lokálneho nálezu, ale šanca tam, samozrejme, je. A relatívne dobrá, keď sa takýto pacient dostane rýchlo na operačný stôl,” uviedol, z čoho je zrejmé, že ak by bol problém okamžite riešený, Daniel Heriban mal šancu prežiť. Bohužiaľ, disekcii aorty však v utorok podľahol.

Kardiochirurg Fischer o smrti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: Daniel HeribanViliam FischerAkútna disekcia aorty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu