Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudia sa rozlúčili s tragicky zosnulým Třískom: Emotívne slová slovenského herca!

Jan Tříska
Jan Tříska (Zdroj: TASR)

Vo smútočne vyzdobenej historickej budove Národného divadla v Prahe sa včera ľudia naposledy rozlúčili s hercom Janom Třískom. Mimoriadny umelec, ktorý oslovil niekoľko generácií divákov a inšpiroval mnohých ďalších umelcov, tragicky zomrel 25. septembra vo veku 80 rokov.

Divadlo sa otvorilo už o 9:30, zástup až troch stoviek ľudí sa tiahol až k nábrežiu. Polhodinový ceremoniál zakončil zostrih z Třískových najznámejších filmov, ktoré zostavil režisér Jan Svěrák,a dlhotrvajúci potlesk postojačky.

Pri rakve boli tiež kvetinové dary odprezidenta, premiéra, ministerstva kultúry, Českej filharmónie, Dagmar Havlovej, pražských divadiel Na Jezerce, Na zábradlí, Archy, vinohradskej scény či Národného divadla, kde Tříska začínal už ako poslucháč DAMU. V čestnej stráži pri rakve sa vystriedali mnohí jeho kolegovia, napríklad viditeľne dojatí Jan Hrušínský, Iva Janžurová, Jaromír Hanzlík, Jiří Štěpnička, Antonín Švehlík, Taťána Medvecká a Zdeněk Svěrák.

Třískové dcéry Karla a Jana, ktoré žijú v Amerike, spomenuli, ako ich rodičia učili po česky. Predniesli báseň Jozefa Václava Sládka Lesní studánka, ktorú mamička otcovi recitovala.

Okrem jeho manželky Karly Chadimovej sedela v publiku tiež herečka Marie Tomášová, ktorej partnerom v divadle bol často práve Tříska. Stvárnili titulnej úlohy v jednej z najslávnejších shakespearovských inscenácií v dejinách českej prvej scény - Rómea a Júlie v réžii Otomara Krejčiho z roku 1963. Do divadla prišli tiež dvaja muži, ktorí herca zachraňovali po jeho osudovom páde z Karlovho mosta.

Na Třískove umenie v úvode smútočného stretnutia upozornil riaditeľ českej prvej scény Jan Burian. "Význam jeho tvorby znamenal veľa pre Národné divadlo, ale aj pre podobu a vývoj českého herectva do dnešných dní. Spolu s ním vtrhla na prelome 50. a 60. rokov na javisko autentická mladosť - nespokojná a vzdorujúca, ktorá sa búrila proti zavedeným poriadkom," povedal. Podľa neho sa stal symbolom a idolom "svoje" generácie divákov.

"Žil si často náročné sekvencie svojho života, ale záverečná bilancia pred nebeskou bránou dramatického neba znie: nádherný životný príbeh herca, nádherný príbeh objavovania zmyslu prítomnosti v bytí, poslanie herca, v každej dramatickej postave možnosť objavovania platnosti faktu, že pod každou pravdou je ukrytá hlbšia pravda," uviedol režisér a herec Martin Huba, ktorý sa s Třískom mnohokrát stretol v Shakespearovej Búrke, v ktorej bol šľachticom Prosperom a Tříska otrokom Kalibánom.

"Skúsme nevyčítať bohu, že na chvíľu zakryl oči tvojmu anjelovi strážnemu. Mal pred sebou krásny projekt. Čo môže byť krajšie ako odísť s vedomím, že ma ešte chcú," dodal v súvislosti s filmom Jiřího Mádla, v ktorom mal stvárniť hlavnú úlohu .

S obľúbeným hercom spolupracoval na shakespearovských slávnostiach i prekladateľ Martin Hilský, ktorý sa s Třískom tiež rozlúčil krátkou kázňou, rovnako ako minister kultúry Daniel Herman.

Tlieskalo sa aj pred divadlom, keď bola rakva za zvukov smútočných fanfár vynášaná z budovy. Ruch na Národnej triede v tú chvíľu ustal, doprava sa zastavila. Stalo sa tak na dohľad od Karlovho mosta, miesta nešťastného pádu do Vltavy, na ktorého následky Jan Tříska zomrel.

Viac o téme: Jan TřískaMartin Huba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu