Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pekelníci z obľúbených rozprávok: Málokto sa vystraší, no pobavia všetkých!

pekelníci z našich rozprávok - koláž Zobraziť galériu (5)
pekelníci z našich rozprávok - koláž

Neboli by rozprávky rozprávkami, ak by v nich nejakým spôsobom nesúperilo dobro so zlom. Slovenské a české filmové rozprávky si priam pýtajú nejakého pekelníka. Pritom vo väčšine prípadov nejde ani o veľké zlo, ale o veľmi zaujímavé postavičky.

Čertík (Princezna ze mlejna)

„Já jsem malej, ale šikovnej!“ Táto veta preslávila nielen postavu výmyselníckeho čerta, ale aj jeho predstaviteľku, herečku Yvettu Blanarovičovú. Obľúbený čertík v jej prevedení však vôbec nemusel vzniknúť. Herečke, ktorá najskôr bola z ponuky šokovaná, to totiž najskôrvôbec nešlo. Režisér Zdeňěk Troška jej poradil, aby sa na to vyspala. Ráno to už bolo oveľaoveľa lepšie a všetky zábery z predcházajúceho dňa sa museli pretočiť. A výsledok poznáte sami.


Mohlo by vás zaujímať:Princov z našich rozprávok zbožňujeme: Od natáčania však ubehli už roky!


Uriáš (Anjel Pána)

Čert Uriáš sa preslávil vďaka českej vianočnej filmovej rozprávke Anjel Pána, ktorá si minulý rok vyslúžila aj úspešné pokračovanie. Spolu s poriadnym zmätkárom anjelom sú vyhnaní na zem, aby napravili, čo napáchali. Za svojským čertom Uriášom sa skrýva český herec Jiří Dvořák, ktorý si už ani nevie predstaviť, že by hral anjela. Predsa len je zaujímavejšie neustále pokúšať anjela Petronela, ktorého si zahral Ivan Trojan.

Lucifer (Z pekla štěstí)

Z pekla štestí, Karel
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Barrandov)

Šéfa pekla si v obľúbenej rozprávke Z pekla štěstí zahral spevák Karel Gott, ktorýv tej istej rozprávke stvárnil aj Boha. Túžbu zahrať si v rozprávke prejavil spevákešte na premiére prvej časti. Režisér Troška ho vzal za slovo a pri obsadzovaní druhej časti mu ponúkol zaujímavú dvojrolu. Gott bol z úlohy nadšený aj kvôli tomu, že konečne nemusel hrať samého seba.


Mohlo by vás zaujímať:Kedysi s korunkou, dnes babičky: Ako dopadli naše obľúbené princezné?


Blekota (Arabela)

Čert Blekota, ktorého stvárnil František Filipovský, z príbehov o princeznej Arabele je síce pekelník, no ani on sa nevyhne trampotám s láskou. Stane sa z neho milovník klavírnej hudby a pod prísnym vedením slečny Müllerovej začne robiť aj také veci, ktoré sa k postave čerta vôbec nehodia.

Čert Vraník nazývaný Janek (S čerty nejsou žerty)

S čerty nejsou žerty,
Zobraziť galériu (5)

Janek ako neskúsený mladý pekelník dostane neľahkú úlohu - vybrať sa do sveta smrteľníkov a priniesť hriešnicu Dorotu Máchalovú. Úlohu sa snaží splniť, no postupne zisťuje, že na ľstivú a prefíkanú Dorotu môže byť aj samotné peklo krátke. Našťastie na zemi stretne nového kamaráta, s ktorým spojí sily. Ondřej Vetchý, ktorý si zahral Janeka, spomína na natáčanie s hrôzou, pretože traja čertisachytili od ohňa a museli byť prevezení do nemocnice.


Mohlo by vás zaujímať:Naše obľúbené večerníčky: Na týchto rozprávkach sme vyrastali


Čert Záprtek (Láska rohatá)

Láska rohatá, Záprtek, Jiří
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Česká televize)

Ani v novších rozprávkach pekelníci nesmú chýbať, najmä keď samotná rozprávka je rohatá. Dobrého, no pomerne nešikovného čerta si zahral Jiří Mádl a jeho čertovskú babičku zase Jiřina Bohdalová. Rozprávka je, pochopiteľne, plná čertov. Okrem Záprtka tu nájdete aj zlodejov, ktorí sa za čertov len vydávajú, čertovskú babičku Elvíru či byrokratického pekelného inšpektora.

Viac o téme: ArabelaS čerty nejsou žertyLáska rohatáPrincezna ze mlejnaAnjel PánaZ pekla štěstí
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu