Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Historická dráma o Márii Terézii už na Vianoce: Panovníčka vraj bola dobrá herečka!

Mária Terézia, Robert Dornhelm, Marie-Luise Stockinger Zobraziť galériu (4)
Mária Terézia, Robert Dornhelm, Marie-Luise Stockinger (Zdroj: SITA)

Zástupcovia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a tvorcovia predstavili v pondelok večer na Bratislavskom hrade nový výpravný historický film Mária Terézia režiséra Roberta Dornhelma.

Dráma je prvým veľkým koprodukčným filmom, na ktorom sa okrem RTVS podieľali tri ďalšie televízie – Česká televízia, maďarská MTV a rakúska ORF. Prípravy drámy, ktorá vznikla k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej a uhorskej a českej panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie, trvali zhruba dva roky, pričom posledná klapka padla po 46 filmovacích dňoch v júni tohto roku.

Miniséria o Márii Terézii, ktorú RTVS odvysiela na Jednotke v dvoch častiach po sebe 25. a 26. decembra, sa odvíja od dvoch zásadných okamžikov v živote mladej panovníčky. Vykresľuje jednak príbeh detskej lásky a neskoršie manželstvo s Františkom Štefanom Lotrinským a nástup na trón a získanie uhorskej koruny.

Osudy cisárovnej, ktorá vládla viac ako 40 rokov, sú ukázané hlavne na vzťahoch vo vnútri habsburskej rodiny – s matkou, sestrou a otcom a s blízkymi spojencami panovníčky, akými boli Eugen Savojský, Filip Josef Kinský alebo Bedřich Harrach. Snímka okrem toho zachytáva aj vzťahy s jej najsilnejšími domácimi odporcami – popredným uhorským rodom Esterházy, ktorý si na koniec príbehu dokázala nielen obratnými politickými ťahmi, ale i svojím ženským šarmom podmaniť.

Prvý diel série sa zameriava predovšetkým na šok, ktorý konzervatívnemu dvoru mladá Mária spôsobila rozhodnutím vydať sa z lásky a na ťažkosti, ktoré nastali po tom, ako sa ukázalo, že sa Mária kvôli absencii cisárskeho syna bude musieť stať následníčkou trónu. Druhý diel začína prevzatím trónu a pokračuje vypuknutím vojny o rakúske dedičstvo, ktoré Máriu donúti spojiť sa s významným uhorským rodom Esterházy, pričom pre záchranu ríše musí takmer obetovať svoje manželstvo s milovaným Františkom.


Mohlo by vás zaujímať:Hitchcock sa ho bál a Chaplin miloval: Pozrite si príbeh slovenského herca Petra Lorrea


Scenáristka Mirka Zlatníková mala podľa vlastných slov od začiatku v úmysle nakrútiť ženskú drámu. "Tak som si to priala a bola som strašne šťastná, že aj Robert Dornhelm to takto pochopil. Mňa sa všetci novinári vždy pýtali, koľko historických prameňov som si naštudovala a pravda je, že som vlastne hľadala len veci o nej samotnej ako o človeku a našla som toho len veľmi málo, pretože ona bola posadnutá obrazom o sebe samej a chcela, aby ju svet chápal ako sväticu, takže neexistuje neautorizovaný životopis a všetky ďalšie poznatky o nej vychádzajú z dopisov, ktoré diktovala ona sama a v ktorých sa sama stvárňovala ako antická hrdinka. V momente, keď som na to prišla, zatvorila som všetky historické pramene a len som požiadala historika, aby ma korigoval, keby som v niečom príliš ulietla. Jej osud som si domýšľala len podľa vecí, ktoré robila, je to teda komplet fikcia. Historici budú zúfalí," zasmiala sa Zlatníková.

"Celý príbeh je hlavne príbeh o žene. V mojom podaní je Mária Terézia mladá žena, ktorá zisťuje, čo všetko sa stane, keď si vezme krásneho, milého, láskavého muža, ktorý ju ale nedokáže ochrániť a ona je zrazu postavená do situácie, keď musí ochrániť nielen sama seba - ono je to dosť strašné aj dnes v tom modernom svete, keď zistíte, že ste sama na deti, na platenie nájmu, na starostlivosť o starých rodičov a teraz si predstavte, že máte ešte obrovskú ríšu, ktorá je úplne zničená, v ktorej je hladomor, ľudia nemajú čo jesť, nie je obilie, nie je čo zasadiť a vy sa musíte postarať o všetkých, pretože to nikto iný za vás neurobí," priblížila scenáristka.

Mária Terézia, Robert Dornhelm
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hlavné scény filmu sa odohrávajú na zámku Kroměříž, Valtice a v ich záhradách. Svadbu Márie Terézie nakrútili v pražskom kostole sv. Tomáša a interiéry sídla Eugena Savojského vo Velkopřevorskom paláci Maltézskych rytierov. Korunováciu Márie Terézie nakrúcali zas v bratislavskom Dóme sv. Martina. Práve príchod Márie Terézie so sprievodom do Bratislavy a jej korunovácia za uhorskú kráľovnú, bola pritom jednou z najvýpravnejších scén celého filmu.

O kostýmy sa postaral Ján Kocman, masky vytvorila Lenka Nosková a za hlavnú kameru je zodpovedný Tomáš Juríček. "Celý projekt bol veľmi zaujímavý, mám pocit, že tento film je pre kameru požehnaný, aj ma vytrápil, aj ma potešil. Robert je veľmi náročný režisér, ale spolupráca s ním bola veľmi dobrá, vedel čo chce, to vždy pomôže. Osobne som najpyšnejší na interiéry, tmu a sviečky. Keďže v tejto dobe veľa elektriny ešte nebolo, museli sme výtvarne a obrazovo, farebne a svetelne uchopiť tú dobu. Myslím si, že farebnosť toho obdobia je veľmi zaujímavá a aj keď to nie je dokumentárny ani realistický film, vychádzali sme pri nakrúcaní z reálií dobových obrazov, dobovej farebnosti a ornamentálnosti," uviedol Juríček.

Hlavnú úlohu v snímke stvárnila rakúska herečka Marie-Luise Stockinger. "Je pre mňa ťažké hovoriť o Márii Terézii, pretože ju nepoznám, viem o nej len z jej životopisu a z listov, ktoré písala. Najzaujímavejšie na nej pre mňa bolo, že keď bola mladšia, bola vnímaná ako veľmi dobrá herečka. To ma zaujalo a keďže som sama herečka, dodalo mi to napokon aj motiváciu ju hrať. Mária Terézia stvárnila počas svojho života rôzne roly a bola aj režisérka. Hlavne to však bola mladá žena vo veľmi náročnej situácii a najdôležitejšie pre mňa pri jej stvárnení bolo, aby som sa k nej dostala hlavne ako k človeku," povedala Stockinger.

Mária Terézia, Marie-Luise Stockinger
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Máriinho partnera, Františka I. Štefana si zahral Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová sa predstavila ako matka Márie Terézie, Fritz Karl ako jej otec, Táňa Pauhofová stvárnila Elizu Fritzovú, Zuzana Mauréry Mademoiselle de Chartres. V ďalších úlohách sa vo filme objavili Alexander Bárta, Petra Polnišová, Karl Markovics, Zoltán Rátóti, Vladimír Javorský, Jan Budař či Bálint Adorjáni, ktorý si zahral Mikuláša Esterháziho.

Viac o téme: Mária TeréziaMarie-Luise StockingerRobert Donhelm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu