Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Milujeme ich, no tváre nepoznáme: Komu patria hlasy dabingových hercov v seriáloch?

Seriály Teória veľkého tresku a Dva a pol chlapa Zobraziť galériu (4)
Seriály Teória veľkého tresku a Dva a pol chlapa (Zdroj: Telkáč koláž)

Napadlo vám niekedy, ako vyzerá muž či žena, ktorí dabujú do slovenčiny váš obľúbený seriál? Rozhodli sme sa vám uľahčiť hľadanie a priradiť hlasy k osobnostiam za vás. Vybrali sme predstaviteľov hlavných postáv známych a populárnych postáv, konkrétne zo sitkomov Dva a pol chlapa a Teória veľkého tresku.

Charlie Harper - Charlie Sheen (Stanislav Král)

Notoricky známeho Charlieho, ktorý býval v krásnom dome na pláži v Malibu, spával s ľahkými diečatami, skladal hudbu do reklám a holdoval alkoholu sme si zamilovali azda všetci. V slovenskom znení mu hlas prepožičal Stanislav Král. Ten sa narodil a vyrastal v dedine Kostolište spolu s rodičmi a sestrou Janou. Navštevoval základnú školu a neskôr aj gymnázium v meste Malacky, neďaleko Bratislavy, kam sa presťahoval s celou svojou rodinou.

Počiatkom deväťdesiatych rokov sa začal uplatňovať v muzikáloch a podarilo sa mu stvárniť niekoľko zaujímavých postáv. Natočil desiatky televíznych inscenácií, rozprávok a zábavných programov. Okrem herectva sa venoval aj dabingu a svoj hlas pravidelne prepožičiava hollywoodskym hviezdam ako Tom Cruise, Johny Depp, Charlie Sheen či David Schwimmer.

Na snímke herci vľavo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Alan Harper - Jon Cryer (Igor Krempaský)

Charlieho život sa od základu zmení v momente, kedy sa k nemu nasťahuje jeho brat Alan. Večne utiahnutý, rozvedený babrák sa pokúša vyrovnať svojmu staršiemu súrodencovi, čo takmer nikdy nemôže dopadnúť dobre. V našom dabingu sme mohli počuťIgora Krempaského, ktorý si svoje súkromie prísne stráži. Narodil sa v Bratislave a medzi jeho "spätých hercov", ktorým pravidelne prepožičiava svoj hlas patriaJet Li čiOmar Epps, ktorého si môžete pamätať hlavne zo seriálu Dr. House.

FOTO Detskí herci z filmu S tebou mě baví svět: Čo dnes robia a ako vyzerajú?

Jake Harper - Angus T. Jones (Frencien Bauer)

Alanovho hláškujúceho, a tak trochu obézneho syna sme si obľúbili už na začiatku seriálu, noku koncu už jeho pomalé myslienieneobstálo tak dobre, ako keď bol ešte dieťa. To sa podpísalo aj pod koniec seriálu, keďže tvorcovia už nevedeli prísť s originálnymi vtipmi, ktoré nás dokázali rozosmiať podobne, ako v prvých sériách.

Frencien už od mala recitoval a keď mal osem rokov, vyhral konkurz do detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Od 10 rokov začal dabovať a odvtedy ho počuť v skoro každom filme. Daboval významné filmyakoŠiesty zmysel, Pošli to ďalej, Jumanji, Tí druhí, Peter Pan, Ten chlapec je postrach, Vianočný elf a veľa dalších. Získal ocenenie na Festivale rozhlasových hier za najlepši detský herecký výkon v roku 2000a v roku 2004 bol nominovaný na ocenenie Zlatá slučka.

Stano Král, Frencien Bauer
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Frencien Bauer)

Sheldon Cooper - Jim Parsons (Roman Matisko)

Sheldon Cooper je veľmi nadaný a inteligentný človek, vedec a profesor teoretickej fyziky. Napriek vysokej inteligencii je v sociálnych záležitostiach absolútne nepoužiteľný,nechápe iróniu a sarkazmus, nie je pre neho vôbec dôležité kamarátiť sa s ľuďmi, stráni sa sociálnych interakcií a nechápe medziľudské vzťahy, vôbec sa nezaujíma o ženy. Je úprimný a má veľké problémy udržať tajomstvo, naopak mu nerobí problém vytvárať nepriestrelnélži.

Roman Matisko má momentálne 50 rokov, no svoje skúsenosti začal zbierať už ako desaťročný. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení a už počas štúdia sa dostal do hladáčika viacerých divadelných súborov. V dabingu prepožičal svoj hlas stovkám postáv a popri tom sa venuje aj písaniu divadelných, filmových a televíznych scenárov.

Roman Matisko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Roman Matisko)

Leonard Hofstadter-Johnny Galecki (Matúš Krátky)

Leonard Leakey Hofstadter pochádza z New Jersey, je experimentálnym fyzikom v Kalifornskom Inštitúte Technológie a býva spolu s Sheldonom Cooperom v Pasadene v Kalifornii. Väčšinou má na sebe hnedé nohavice, čierne okuliare a tričko s tematikou fyziky. Aj keď sa doma medzi svojimi priateľmi cíti ako Geek, snaží sa byť viac spoločenský. Už od prvej chvíle, keď zbadá Penny premýšľa, ako ju pozvať na rande a aký by bol ich spoločný život. Leonard tiež hrá na violončelo.

Matúš sa oddetstva venoval divadlu, bol členom detskej rozhlasovej dramatickej družiny a na strednej škole členom folklórneho súboru Dovinka. V roku 2003 bol prijatý na štúdium herectva na VŠMU. Tu stvárnil pozoruhodné role v inscenáciách Hľa kone sa strieľajú, Biele noci, Bratia Karamazovovci, Sen noci svätojánskej a ďalších. Mimo školu potom hosťoval v predstaveniach Tak sa na mňa prilepila v Slovenskom národnom divadlu a Romeo a Júlia v divadle Astorka Korzo.

Animáky nikdy nevyjdú z módy: VIDEO Takto sa dabujú obľúbené postavičky

Penny -Kaley Cuoco (Daniela Mackovičová)

Penny je hlavná ženská postava v seriáli. Je susedkouLeonardaaSheldona, býva na druhom konci chodby. Od zvyšku hlavných mužských rolí, vedcov ageekov sa výrazne líši. Stvárňuje ju populárna herečka Kaley Cuoco a z jej úst vychádza v slovenskom znení hlas Daniely Mackovičovej. Tú môžete poznať aj zo seriálu Panelák, kde stvárnila postavu Angeliky.

Howard Wolowitz- Simon Helberg (Roman Ferienčík)

Howard sa narodil roku1981, nie je známe, kde. JeŽida pracuje sRajeshomako letecký inžinier naKalifornskom technickom inštitútev oddeleníaplikovanej fyziky.Howard má alergiu na arašidy a keď ich zje, napuchne mu tvár a dýchať môže len s ťažkosťami.V prítomnosti žien je Howardovo ucho často zásobované poznámkami jeho najlepšieho priateľa Rajesha, ktoré potom Wolowitz tlmočí okoliu.

V slovenskom znení ho dabuje herec Roman Ferienčík, ktorého môžete počuť aj ako hlas televíznej stanice Wau.Počuť sme ho však mohli ako hlas Jonaha Hilla v 21 Jump Stree, aj v Show Billa Cosbyho, kde nahovoril Thea (Malcolm-Jamal Warner).

Priatelia nie sú len Priatelia: Kde všade ste mohli obľúbených hercov vidieť?

Raj Koothrappali- Kunal Nayya (Boris Al-Khalagi)

Rajesh jemetrosexuál, najlepší priateľHowarda Wolowitza(Simon Helberg) a jednou z hlavných postáv seriálu. Pracuje akoastrofyzikvo Fyzikálnom ústave vCaltech. Jeho hlavnou charakteristikou jelogopedickáporucha,selektívny mutizmus, kedy nie je schopný hovoriť s ženami. Túto bariéru dokáže odstrániť iba požitímalkoholu(alebo istých experimentálnych liekov s množstvom vedľajších účinkov).

Boris Al Khalagi, napoly Slovák, napoly Iránec, sa narodil pred 23 rokmi na Slovensku. Borisov otec pochádza z Iránu, nomomentálne žije v Jemene. Do našej krajiny prišiel študovať na elektrotechnickú fakultu a neskôr tu chvíľuučil angličtinu. Keď mu však vypršalo vízum, musel sa vrátiť. Práve v tom čase bola vojna medzi Iránom a Irakom a jemu sa tak najprv nepodariloprísť späť, aj keď sa o to pokúšal.

Viac o téme: Teória veľkého treskuDva a pol chlapa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu