Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Oscarový Jan Pinkava vytvoril animák Ratatouille: Disney mu všetko ukradlo!

Jan Pinkava
Jan Pinkava (Zdroj: YouTube/Jan Švankmajer)

Veľký a v prvom rade zaujímavý príbeh napísal život českého režiséra a scenáristu Jana Pinkavu. Talent a zmysel pre detail ho vyšvihli priamo do štúdia Pixar, ktoré je známe dokonalými animovanými projektami. Jan však nemá príliš mnoho dôvodov spomínať naň s láskou. Čo sa vlastne stalo?

Emigrácia a prvé experimenty

Jan Pinkava sa narodil 21. júna 1963 vo vtedajšom Československu, no už o šesť rokov neskôr spolu s rodičmi emigroval do Veľkej Británie, kde získal občianstvo. Jeho otec bol básnik, spisovateľ, psychológ a polyhistor vystupujúci pod pseudonymom Jan Křesadlo. Láska k animovaným filmom ho uchvátila už v ranom veku a na Vianoce roku 1975 dostal svoju prvú 8mm kameru.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!

Práve vďaka nej začal pracovať na prvých krátkych príbehoch. Ako sedemnásťročnému sa mu podarilo vyhrať celoštátnu súťaž, ktorú usporiadala BBC. Jeho projekt sa volal The Rainbow a neskôr ho moderátori súťaže označili za jediné, takmer dokonalé dielo počas celej histórie súťaže, ktoré videli.

Po škole rovno do Pixaru

VyštudovalUniversity of WalesvAberystwythe, kde úspešne získal doktorát z oblasti informatiky. Po škole sa začal venovať počítačovej animácii naplno, zamestnal sa v Londýne vDigital Pictures, v tej dobe saspoločnosť špecializovala na televízne reklamy.

V roku 1993 hooslovilo samotnéštúdio Pixar a ponúklo mu prácu, ktorú okamžite prijal a presťahoval sa do Spojených štátov. Paradoxne, aj napriek tomu, že opustil Londýn, aby sa naplno rozvíjal nielen v reklamách, jeho prvá práca v Pixare bola práve na reklame Arrows pre Listerine. To, že má naozaj na to, aby dobyl svet počítačovej animácie, dokázal tým, že do nej vložil všetky svoje schopnosti a vedomosti, čoho výsledkom bola v roku 1994 cenaGold Clio Award.

S ďalším projektom prichádza najvyššie ocenenie

Do roku 1997 pracoval na krátkometrážnom animáku Geri's Game, ktorý sa stretol s veľmi pozitívnou kritikou nielen odborníkov, ale aj divákov a o rok neskôr mu vyniesol Oscara za najlepšiu krátkometrážnú animovanú snímku. Okrem iného v roku 1998 pracoval aj na známom animáku Život Chrobáka a o rok neskôr zastával pri Toy Story 2 úlohu story artistu. Tu sa mu dokonca podarilo presadiť postavu Geriho z vyššie spomínaného animáku priamo pre pokračovania prvého celovečerného filmu. V ňom staručký Geri vystupuje ako opravár hračiek.

Najväčší projekt a veľký podraz

Od roku 2000začína pracovať na svojom prvom celovečernom animáku Ratatouilleo potkanovi, ktorý sa chce stať kuchárom v Paríži. Vedenie Pixaru projekt odkleplo aokrem iného malo ísť aj o prvú snímku, ktorá nebude vytvorená pod záštitouDisney. Veľká rana prišla v momente, keď sa Disney vykašľalo na novú dohodu a rovno si kúpilo celý Pixar.Písal sa rok 2006 a v tom čase už bol animák vybavený kompletnými kulisami, postavami, hlavnou dejovou líniou a taktiež možnosťami vývoja deja.

Nová pixarovka s názvom Coco vás navnadí ukážkou: Stane sa z nej animák roka?

Disney bez udania akéhokoľvek dôvoduPinkavu z pozície hlavného režiséra odvolalo a dosadilo miesto neho Brada Birda.Ten podľa svojich slov scenár takmer kompletne prepísal, no neskôr prehlásil že len pozmenil dôraz zápletky a pridal do nej svoje vlastné prvky. Každopádne, Bird autorstvo Pinkavovi v každom rozhovore neupiera av titulkoch je uvedený dokonca ako prvý zo spoluautorov deja.Kuriózne, status spolurežiséra je v titulkoch uvedený samostatne malým písmom. Po tomto pixarovskom fiasku dal Pinkava okamžite výpoveď.

Treba ísť ďalej!

Začal pracovať v štúdiu LAIKA, kde sa ako režisér podieľal na animovanej snímke Little White Lie. Po nezhodách štúdio v roku 2011 opustil a my sa o ňom dozvedáme iba prostredníctvom krátkometrážnych animákovWindy Day (2013) a Buggy Night (2014).Momentálneuž Pinkava pracuje pre spoločnosť Google, kde vytvára filmy pre mobilné telefóny.

Viac o téme: DisneyPixarRatatouilleJan Pinkava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu