Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nvotová vyhrala hlavnú cenu: Mečiar oslnil porotu, je to varovný portrét

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PubRes)

Výročné ceny za najhodnotnejšie audiovizuálne podujatia uplynulého roka udelil v Beroune Český filmový a televízny zväz FITES. Hlavnú cenu Trilobit 2018 získala režisérka Tereza Nvotová za celovečerný dokument Mečiar.

Pocta za celoživotné dielo, konkrétne za "dlhodobú pracnú produkciu originálnych televíznych a filmových diel, ktoré výrazne obohacujú obraz českej audiovizuálnej tvorby poprevratových rokov", prevzal producent Čestmír Kopecký vo forme Ceny Vladislava Vančury. Stojí za televizními cyklami Česká soda, Bigbít, Chceš mě? či Šumná města, má podiel na vzniku filmov Díky za každé nové ráno, Knoflíkáři, Návrat idiota, Rok ďábla, Nuda v Brně či Karamazovci.

Varovný portrét

Dokument Mečiar je podľa zdôvodnenia poroty varovným portrétom vzostupu slovenského politika, ktorý pomocou nevídanej miery demagógie, populizmu a viery vo vlastné klamstvá dokázal demokratickou cestou uzurpovať moc, ktorá sa nestránila ani zločinom. Nvotová túto výpoveď komentovala autobiogfracikými momentami zo svojho detstva.


Mohlo by vás zaujímať:Príliš mladá? Nič Nové? Napriek tomu ju pustil do Elektry: Nvotová predstavila Mečiara


Cenu Josefa Škvoreckého za audiovizuálnuadaptáciu literárneho diela udelila porota poľskej režisérke Agnieszce Hollandovej za spracovanie románu Oľgy TokarczukovejCez kosti mŕtvych. Koproducentmipoľsko-českejsnímky, ktorý je výpoveďou o tom, že človek nie je povýšený nad prírodu a jej zákony, boli aj Nemecko, Švédsko a Slovensko. Hollandová, ktorá sa z účasti ospravedlnila, prevzala pred rokom v Prahe titul doctor honoris causa Akadémie múzických umení. Snímkuvzápätí predstavila na Febiofesteako svoj najviac "český" film. "Som rada, že v ňom funguje čierny humor. Česká kinematografia mi bola inšpiráciou," uviedla vtedy.

Nvotová vyhrala hlavnú cenu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PubRes)

Oceniliaj ZuzanuKronerovú

Ceny Trilobit získali režisér Pavol Kačírek za hlboko ľudský dokument Ako odchádza prezident venovaný Václavovi Havlovi a predstavitelia hlavných rolí filmu Bohdana Slamy Bába z ľadu Zuzana Kronerová a Pavel Nový. Ďalšími ocenenými boli Robin Kvapil a Pavel Šplíchal - tvorcovia anarchistickejgrotesky Všetko bude fajn. Je leporelompríbehov z Brna, verne zrkadliacich surreálnuabsurditu našej reality.

Udelené boli aj dve Ceny Ferdinanda Vaňka za prínos rozvoju občianskej spoločnosti. Prvúprevzal Tomáš Kudrna za réžiu dokumentu Čo dokáže lož, v ktorom ukazuje rozdiel medzi minulými a súčasnými formami agresie voči nič netušiacemu obyvateľstvu, čo orámovali zábery ruskej okupácie roku 1968. Ocenení boli aj režisér Askold Kurov a producent Maxim Tuula - tvorcovia snímky Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov. Odborná jury na čele s Vladimírom Justom ho označila za putinovské posolstvo svetu, že tieto príbehy nemávajú nárok na happy end.

Zvláštna cena pripadla filmovejhistoričke a teoretičke Kataríne Svobodovej za publikáciu o kameramanovi Jaroslavovi Kučerovia výstavu usporiadanú z jeho pozostalosti vlani v Brne. Úplne zvláštnu cenu Zlatý citrón udelili porotcovia Jaromírovi Soukupovi za neuveriteľné konferovanie "diskusných" relácií v TV Barrandov, ktoré sú podľa nich bizarným kokteilom diletanstvaa účelového politického aktivizmu.

Detská porota ocenila Ivetu Grófovúza film Piata loď, ktorý už získal cenu detí na prestížnom Berlinale. Ceny sa tento rok odovzdávali už po 31. raz. Členovia porôt vyberali zo 145 prihlásených titulov a 23 snímok s detskou či rodinnoutematikou.

Viac o téme: DokumentOcenenieTereza NvotováMečiar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu