Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tomáš Holý bol najslávnejší detský herec: Po znechutení nasledovala tragická smrť

Tomáš Holý Zobraziť galériu (3)
Tomáš Holý (Zdroj: ceskatelevize.cz)

Pri vyslovení mena Tomáša Holého si snáď každý vybaví roztomilého chlapca so šibalským úsmevom, ktorý exceloval napríklad v úspešných rodinných televíznych filmoch Ako vytrhnúť veľrybe stoličku alebo Ako dostať otecka do polepšovne.

Tomáš Holý, od narodenia ktoréhouplynulo 17. marca 50 rokov, sa stal čoskoro hereckou hviezdou, už ako dieťa ale vedel, že hercom byť nechce a neskôr začal študovať právo. Jeho život ukončila tragická autonehoda v marci 1990, deväť dní pred jeho 22.narodeninami.

Detstvo a začiatok kariéry

Holý sa narodil v Prahe, po rozvode rodičov vyrastal s babičkou a mamičkou. Za jeho filmovou kariérou stál strýko a barrandovský rekvizitár Jan Jindra, ktorý svojho osemročného synovca odporučil Oldřichovi Lipskému do malej role žiaka Matulu vo filme Marečku, podejte mi pero! z roku 1976. Lipský si ho o rok neskôr vybral aj do nemenej slávneho filmu Ať žijí duchové! a filmová kariéra mladého chlapca potom nabrala rýchle obrátky.

Telkáč roka 2017 - Finále! Hlasovanie vrcholí

Na konci toho istého roku usporiadala režisérka Marie Poledňáková konkurz pre svoju chystanú snímku Ako vytrhnúť veľrybe stoličku. O úlohe malého uličníka sa uchádzalo 140 detí, podľa autora Holého biografie Jmenuju se Tomáš (autor Ota Kars) však slávnu režisérku pôvodne Holý nijako nezaujal.

Tomáš Holý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ceskatelevize.cz)

"Tomáš sa ale vrátil späť do testovacej miestnosti a len gestami, úplne bez slov, pani režisérke ukáže, že si ide pre čiapku, ktorú si tú zabudol," píše Kars vo svojej knihe. Poledňákovú zaujal natoľko, že ho zaradila do užšieho výberu a Tomáša Holého si pre rolu nakoniec vybrala. Rovnako zaujal aj filmových rodičov Františka Nemca a Janu Preissovú. "Bol mimoriadne bystrý, vnímavý a inteligentný, čím si nás všetkých získal," spomínal František Nemec, ktorého si Holý obľúbil z dospelých kolegov najviac.

FOTO Doktorka Quinnová na titulke Playboya: A to má pred sedemdesiatkou!

Film sa predal do takmer 40 krajín sveta a Holý šiel potom z jednej role do druhej. "Po uvedení filmu Ako dostať otecka do polepšovne na festivale v Monte Carle mi všetci hovorili, že je to najväčšia detská hviezda od čias Shirley Templeovej," spomínala neskôr Marie Poledňáková.

Geniálny herec, ktorého mali všetci radi

V roku 1978 nasledovalo nemenej úspešné voľné pokračovanie s názvom Ako dostať otecka do polepšovne. Objavil sa tiež v trilógii detských filmov (Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem), Stretnutie v júli alebo Útěky. Takmer všetky jeho snímky patria do zlatého fondu českej kinematografie.

Podľa režisérov i dospelých hercov, s ktorými hral, ​​spočívala genialita herectva Tomáša Holého v jeho bezprostrednosti, spontánnosti a hravosti. O film mu vlastne ani nešlo a jeho najlepšiescény vychádzali vlastne z obyčajných životných situácií, ktoré vznikali počas natáčania. Režiséri mu dávali voľnosť pre improvizáciu a sám si tiež niekedy vyberal svojich filmových rodičov.

Tomáš Holý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ceskatelevize.cz)

To bol aj prípad Daniely Kolářovej, ktorú si za filmovú mamičku vybral pre snímku Stretnutie v júli. "Z počiatku som to nevedela. Režisér snímky Karel Kachyňa mi to povedal až v priebehu natáčania," spomínala Kolářová a dodala: "Tomáš bol úžasne bezprostredný, mali ho všetci radi. Pri natáčaní sme medzi zábermi a sťahovaním kamier chodili zbierať huby, z ktorých sme si občas pripravovali jedlo, pretože catering neexistoval."

Ako deti hviezdili v známych seriáloch: Dnes by ste ich už nespoznali

Život mu vzala nehoda

V roku 1982 si Holý ešte zahral v trinásťdielnom nemeckom televíznom seriáli Pripútajte sa, letíme nad Atlantídou, po ktorom zavesil herectvo na klinec. Už v dobe svojej najväčšej hereckej slávy totiž vedel, že sa herectvu nechce venovať. "Herectvo ako celoživotné povolanie nechcem. Je stereotypné a namáhavé," vyhlásil. Po absolvovaní gymnázia začal študovať právo.

Tomáš Holý tragicky zahynul 8. marca 1990 pri automobilovej nehode. Jeho vtedajšou priateľkou bola speváčka Lucie Bílá, ktorá jeho smrť niesla veľmi ťažko a dodnes na svojho bývalého priateľa spomína a rada o ňom rozpráva.

Viac o téme: Tomáš Holý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu