Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Sirius Black, punkáč či Churchill: Čerstvý držitel Oscara Oldman oslavuje 60-ku

Gary Oldman
Gary Oldman (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Čerstvý držiteľ Oscara Gary Oldman zaujal členov americkej filmovej akadémie úlohou britského premiéra Winstona Churchilla vo filme Najtemnejšia hodina. Britský herec, ktorý 21. marca oslávil šesťdesiatku, je však známy z mnohých ďalších úloh, okrem iného ako Sirius Black v príbehoch o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi.

Hral v mnohých populárnych filmoch, ako sú napríklad Dracula, Leon, JFK, Piaty element, Hannibal, Pravdivá romanca či v batmanovskej trilógiiBatman začína, Temný rytier a Temný rytier povstal. Londýnsky rodák Oldman začínal s herectvom v divadle. Prvú filmovú úlohu získal v snímke Remembrance z roku 1982. Čoskoro sa presadil, zaujal napríklad úlohou punkového hudobníka zo skupiny Sex Pistols Sida Viciousa v hudobnej snímke Sid a Nancy.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Toto sú víťazi Oscarov: Napriek ťaživej atmosfére odzneli desiatky vtipov!


Nasledovali desiatky filmov a tiež úspech v Hollywoode. Často hral rôzne narušené postavyvrahov, psychopatov, neskôr sa presadil aj v charakterových úlohách. Okrem tohtoročného Oscara má na konte aj nomináciu za hlavnú úlohu vo filme Jeden musí z kola von z roku 2011. Filmová databáza IMDb u neho eviduje 56 cien a 73 nominácií na rôzne ocenenia. Oldman vystriedal mnoho partneriek, ženatý je piatykrát a má tri deti. Jednou z jeho manželiek bola hviezdna Uma Thurman.

Viac o téme: Harry PotterGary OldmanNajtemnejšia hodina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu