Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ikonické trilógie a legendárne príbehy: VIDEO Emócie, originalita a nezabudnuteľné výkony

(Zdroj: Youtube)

Nie jeden, nie dva, ale tri originálne príbehy, ktoré tvoria jedinečný celok. Sila trilógií je v príbehu, v spracovaní, námete, ale aj v hereckej časti. Svetová kinematografia sa môže pýšiť hneď niekoľkými najznámejšími a ikonickými ságami. Tvorcovia vedeli, kedy treba prestať a ako spracovať príbeh tak, aby sa udržal na vrchole.

Trilógia o Hannibalovi Lecterovi

Filmy: Mlčanie jahniat (1991), Hannibal(2001),Červený drak (2002)

Kanibal Hannibal Lecter patrí k jedným z najikonickejších a najdesivejších postáv. Debutom sa stalo Mlčanie jahniat, kde hlavnú postavu agentky stvárnila Jodie Foster. Zaujímavé je, že aj keď Hopkins dostal za túto úlohu Oscara úplne oprávnene, v snímke hral iba 16 minút. V snímke však dominoval natoľko, že by ste odhadovali minimálne trikrát taký dlhý čas.

Na filmoch sa podieľala režisérska trojica Jonathan Demme (Mlčanie jahniat), Ridley Scott (Hannibal) aBrett Ratner (Červený drak). Ide zrejme o jediný prípad, kedy sa dá povedať, že Ratner, čo sa spracovania týka, bol lepší ako Scott. V trilógii však jednoznačne dominuje Mlčanie jahniat. Ako jeden z troch filmov v histórii vyhral "Veľkú päťku" Oscarov - najlepší film, najlepší režisér, najlepší scenár, najlepší herec a najlepšia herečka. Všetky tri snímky vychádzajú z knižnej predlohy Thomasa Harrisa.

Matrix

Filmy: Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003), Matrix Revolutions (2003)

Matrix z roku 1999 spôsobilobrovskú búrku vo svete filmu. Cez noc sa stal hitom apredefinoval modernú kinematografiu. Použitím vlastného filmárskeho jazyka a techník nám jeho virtuálny svet ukázal toľko vecí, ktoré sme nikdy predtým nevideli. Mnohé z nich vzdorujú zákonom fyziky. Príbeh je naplnený filozofiou i biblickými námetmi, ktoré uchvátili a dodnes berú dych miliónom divákov.

Bratia Wachovski (dnes už sestry) pokračovaniami nepredčili prvý diel, no napriek tomu sa filmy zaradili k hollywoodskym klasikám. Produkčný dizajn, vizuálne efekty a celková ambícia snímky spravili vo filme obrovský skok dopredu a sú významným dielom histórie popovej kultúry. V hlavných úlohách si zahrali Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss a Hugo Weaving.

Pán prsteňov

Filmy: Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (2001), Pán prsteňov: Dve veže (2002), Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Pán prsteňov je pravdepodobne najväčší moderný príklad jedného príbehu rozprávaného v troch častiach. Trilógia o putovaní hobita Froda Bublíka je dnes ikonou fantasy pre mnohých. Pán prsteňov je najlepším príkladom čistej trilógie. Mnohí sa snažili aspoň v niečom napodobniť vzorec spisovateľa J. R. R. Tolkiena, ktorý fantazijnú ságu vytvoril ešte v 40. rokoch. Na strieborné plátno priniesol prvý film Spoločenstvo prsteňa začiatkom druhého tisícročia režisér Peter Jackson.

Výsledkom bola kombinácia originálneho príbehu, produkčného dizajnu, kostýmov, mejkapu, kinametografie, hudby, vizuálnych efektov, jednotlivých hereckých výkonov a mnohých ďalších faktorov, ktoré vytvorili dokonalý celok, ktorému salen ťažko niečo vyrovná. Oceniť však treba aj samotného Tolkiena, ktorý vytvoril úplne nový svet. Pre mnohých sa táto realita stala útočiskom.


Mohlo by vás zaujímať:Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!


Nolanov Batman

Filmy: Batman začína (2005), Temný rytier (2008), Návrat Temného rytiera (2012)

Nikto nespochybňuje postavenie snímok o Batmanovi do roku 2000, no Christopher Nolan obraz o tomto superhrdinovi kompletne pretvoril. V hlavnej úlohe sa predstavil Christian Bale, ktorý sa stal nepochybne najlepším Batmanom. Nolan sa rozhodol trošku vytrhnúť z klasického superhrdinovského stvárnenia a vedel, že najlepšie bude natočiť Batmana čo najrealistickejšie. Toto rozhodnutie sa mu vyplatilo a kvalita filmov sa každým dielom o trochu stupňovala.

Vrcholom bol jednoznačne druhý diel, v ktorom sa odohral súboj medzi Batmanom a jeho úhlavným nepriateľom Jokerom. Heath Ledger ako šialený Joker absolútne exceloval, za čo si právom zaslúžil, bohužiaľ, posmrtného Oscara. Nolan vynechal prehnané farebné vizuálne efekty z Batmana a Robina a stavil na niečo uveriteľné. Od ostatných superhrdinovských ság sa teda táto Nolanovská výrazne odlišuje a právom sa stala jednou z kritikmi najoceňovanejších trilógií.

Trierova depresívna trilógia

Filmy:Antikrist (2009), Melanchólia (2011), Nymfomanka (2013)

Lars von Trier patrí k jedným z režisérov, ktorí majú jasne rozpoznateľný rukopis. V rozmedzí štyroch rokov natočil tri filmy, o ktorých zrejme málokto vie, že tvoria trilógiu. Síce na seba nenadväzujú, no majú mnoho spoločných symbolov. Trier si v týchto filmoch lieči traumy, ktoré mu ostaliz detstva. V oboch figuruje narušená intimita jednotlivých postáv. Ústrednou hrdinkou vo všetkých troch filmoch je rodáčka z Londýna Charlotte Gainsbourg.

Tieto tri, resp. štyri snímky vo vás síce zanechajú obrovské znepokojenie a nechuť, no svojím spracovaním sú naozaj geniálnymi umeleckými dielami. Psychológia postáv je rozpracovaná do detailu a každý film obsahuje kľúčový moment, v ktorom hlavná postava zažije osobnú katarziu. Badateľná je aj spätosť s prírodou, vidí to ako spôsob vlastného rozšírenia. Filmy sú tvorené surrealistickými obrazmi, ktoré je potrebné vnímať v širšom spektre. Rovnako aj dvojdielna nymfomanka je síce na prvý pohľad obyčajným "nedeľným pornom na večer", no v skutočnosti ponúka hlboký náhľad do sexuality ženy a do bojov s vnútornými démonmi, s ktorými Trier bojuje celý život.

Trilógia Millennium

Filmy: Muži, ktorí nenávidia ženy (2009, 2011), Dievča, ktoré sa hralo s ohňom (2009), Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda (2009)

Spisovateľ Stieg Larsson je autorom knižnej verzie trilógie Millennium. Kriminálny príbeh sa dočkal aj filmových verzií. Prvý diel vyšiel v americkej aj vo švédskej verzii a zvyšné dva diely zatiaľ len v tej švédskej pod taktovkou režiséra Daniela Alfredsona. Zrejme najviac diskutovaným a najlepšie hodnoteným bol prvý diel Muži, ktorí nenávidia ženy.

Kým hlavné úlohy vo švédskej verzii si zahrali rodáci Noomi Rapace a Michael Nyqvist, vo verzii z roku 2011 sa objavil Daniel Craig a Rooney Mara. Obe verzie si zaslúžia divácku pozornosť, pretože čo sa spracovania týka boli takmer na rovnakej úrovni. Americké spracovanie si vzal pod krídla režisér David Fincher a Švédom šéfovalNiels Arden Oplev. Uvidíme, či sa v budúcnosti od Finchera dočkáme aj amerického pokračovania.

Blade

Filmy: Blade (1998), Blade 2 (2002), Blade: Trinity (2004)

Mnohí si zrejme nespomínajú na fakt, že práve Blade bol filmom, ktorý začal súčasnú éru filmov o komixových hrdinoch. Od okamihu, kedy Wesley Snipes zavrčal na obrazovke na plnú krčmu, bolo jasné, že ide o silného a tichého upírskeho vraha, ktorému by sa dalo veriť. Na trilógii sa podieľali režiséri Stephen Norrington (Blade), Guillermo del Toro (Blade2) a David Goyer (Blade:Trinity). Išlo o prvú divácky úspešnú Marvelovku.


Mohlo by vás zaujímať:Zmysel bytia, hranice či smrť: VIDEO Filozofické skvosty vás donútia prehodnotiť život


Spider-Man

Filmy: Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004), Spider-Man 3 (2007)

Peter Parker patrí určite k jednej z najobľúbenejších postáv vo svete Marvel. Vo svete hrdinov sa pohybuje takmer tak dlho ako Batman a Superman. Povzbudená úspechom X-Menov Bryana Singera sa spoločnosť Sony rozhodla oživiť svoje dlhotrvajúce filmové práva na Spider-Mana. Spočiatku to vyzeralo, že sa režisérskej stoličky chopí James Cameron, no nakoniec sa spoločnosť rozhodla pre Sama Raimiho.

Fanúšikovia neboli spočiatku veľmi nadšení, keďže videli jeho tvorbu už predtým vo filmoch Evil Dead a vedeli, čoho je schopný. Raimi nakoniec všetkých prekvapil, a to nielen výberom Tobeyho Maguira, ale aj sfilmovaním príbehu. Napriek tomu, že Spider-Man sa dočkal viacerých verzií pred, ale aj po tejto trilógii, ostane táto verzia neprekonaná. Na margo Spider-Mana však treba dodať, že jeho úlohy sa úctyhodne ako pokračovateľ Maguira zhostilTom Holland.

Krstný otec

Filmy: Krstný otec (1972), Krstný otec II (1974), Krstný otec III (1990)

Pri Krstnom otcovi toho snáď netreba veľa hovoriť. Mario Puzo vytvoril pred rokmi geniálny knižný príbeh o fungovaní mafie s talianskymi koreňmi v Amerike a o tom, ako vnútorne vnímajú svojurodinu. V prvom dieli sa ako legendárny don Vito Corleone predstavil Marlon Brando a po jeho boku sa ako ďalšie ústredné postavy objavili Al Pacino, Robert De Niro (ako jeho mladšie ja) a Andy Garcia.

Puzo sa neskôr podieľal na vytvorení scenára ku všetkým trom dielam, za čo ho ocenili Oscarom a spolu s režisérom Franciscom Fordom Coppolom na poste režiséra vytvorili kultovú klasiku, ktorá je dodnes vnímaná ako jedna z kľúčových diel svetovej kinematografie. Najväčší úspech zožal prvý diel, ktorý odvtedy mnohí roky citujú, po dvoch rokoch prišiel na trh druhý diel, ktorý mal podobný úspech. Najhoršie na tom bol posledný diel, ktorý sa dostal do kín po 16-ich rokoch. Zrejme to bolo dôvodom, prečo Epilóg Michaela Corleoneho nikdy nedosiahol väčší úspech.

Linklater a jeho Pred...

Filmy: Pred úsvitom (1995), Pred súmrakom (2004), Pred polnocou (2013)

Režisér Richard Linklater vytvoril trilógiu o náhodnom stretnutí a nečakanej láske v rozmedzí dvadsiatich rokov. Chcel, aby jeho postavy dozreli rovnako ako herci, preto čakal niekoľko rokov na pokračovanie. Príbeh sa začínam stretnutím dvoch cudzincov vo vlaku. Celine (Julia Delpy) a Jesse (Ethan Hawke) spolu strávia jeden deň a ich stretnutie sa dostane do intímnej roviny natoľko, že si hovoria tajomstvá, ktoré nemôžu povedať ani svojim priateľom a blízkym. O takmer desať rokov sa stretnú opäť, tentokrát pri autogramiáde knihy, ktorú Jesse napísal.

Tu sa rozhodnú, že spolu zostanú. O ďalších deväť rokov sa s naším párom stretávame už ako s manželmi, ktorí vychovávajú dvojčatá a čelí nástrahám vzťahu, z ktorého sa môže romantika vytratiť. Linklater vytvoril jedinečný obraz o vzťahoch a ukázal, že zápletka nemusí byť zakaždým komplikovaná. Príbeh o "ľuďoch, ktorí sa len rozprávajú" nám ponúka jednoduchý, no kvalitný zážitok. Obaja herci prepísali väčšinu dialógov, čo je príčinou prirodzenosti snímky. Síce je Linklater autorom mnohých skvelých diel, trilógia "Pred" patrí k jeho najväčším umeleckým dielam.

Viac o téme: BatmanKrstný otecHeath LedgerDaniel CraigMatrixPán prsteňovNymfomankaDavid FincherHannibal LecterMelanchóliaPred úsvitom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu