Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Z McDonaldu na strieborné plátna: VIDEO Takto dobyl charizmatický Franco Hollywood

James Franco Zobraziť galériu (3)
James Franco (Zdroj: SITA)

James Franco patrí k svojským objavom v hereckej brandži. Okrem toho, že si zahral v mnohých úspešných filmoch, na veľa z nich sa spolupodieľal alebo ich aj režíroval. Z bojazlivého pracovníka McDonaldu sa vypracoval obrovský talent na umelca, ktorý dokáže aj z najhoršej snímky v histórii spraviť trhák.

Meno Jamesa Franca dnes filmovým fanúšikom netreba predstavovať. Preslávil sa v niekoľkých úspešných snímkachako 127 hodín (2011), trilógia Spider-Man či jeho najnovšie autorské dielo The Disaster Artist (2017). Známa je jeho spolupráca so Sethom Roganom.

Divoch Franco

James Edward Franco sa narodil v Palo Alte v Kalifornii 19. apríla 1978. Jeho mama Betsy Lou je spisovateľkou a príležitostnou herečkou. Otec Douglas Eugene je biznismenom v prestížnej oblasti Sillicon Valley. V Kalifornii vyrastal s dvoma mladšími bratmi, takisto hercami Tomom a Daveom. Otec Jamesa často povzbudzoval k tomu, aby mal dobré známky a uspel v testoch, zmaturoval na strednej škole v rodnom meste v roku 1996. Už na strednej hral v niekoľkých hrách.

VIDEO James Franco o svojich začiatkoch

Po strednej navštevoval letnú školu v Kalifornii. Počas štvortýždňového kurzu tak pričuchol k divadelnému umeniu. James Franco bol v tínedžerskom veku divoký typ. Zatkli ho za šoférovanie pod vplyvom, graffiti a tiež za krádež. S partiou vykradli obchod a materiál potom predávali spolužiakom.


Mohlo by vás zaujímať:Satira, irónia či parodovanie: Tieto filmy vyvolali politické kontroverzie


Zatknutia viedli k tomu, že Franco bol pod ochranou zákonného zástupcu. Hrozilo, že bude musieť stráviť istý čas v zadržiavacom stredisku pre mládež. Sudca mu dal druhú šancu. "Bol to tínedžerský hnev. Necítil som sa pohodlne vo vlastnej koži a hanbil som sa. Zmenil som sa včas, aby som si vylepšil svoje známky," povedal v roku 2009 pre The Guardian.

Z McDonaldu do televízie

Francovou túžbou bolo stať sa morským zoológom, no v kútiku duše sa stále chcel stať hercom. Bál sa však, že ho odmietnu a nebude dosť dobrý. Síce začal študovať na Kalifornskej univerzite UCLA anglický jazyk, no po roku štúdium proti vôli svojich rodičov zanechal. Rozhodol sa, že z neho bude herec. Navštevoval hodiny herectva a po večeroch si privyrábal v McDonalde. Po 15-ich mesiacoch trénovania začal navštevovať konkurzy v Los Angeles.

Z McDonaldu na strieborné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Katsumi Kasahara)

Jeho prvou platenou úlohou bola účasť v reklame pre spoločnosť Pizza Hut po boku tancujúceho Elvisa Presleyho. Objavil sa v niekoľkých televíznych šou, no zlom prišiel v roku 1999. Získal hlavnú úlohu v úspešnom, aj keď krátkom seriáli spoločnosti NBC Freeks and Geeks. Seriál sa dočkal len osemnástich epizód, zrušili ho kvôli nízkej sledovanosti. Neskôr sa stal medzi divákmi kultovým hitom. "V čase, keď sme natáčali Freeks and Geeks som nechápal, ako fungujú filmy a televízie. Improvizoval aj vtedy, keď ma kamera nezaberala. Improvizoval som vtedy dosť často a neproduktívne," povedal Franco pre Interview Magazine v roku 2009.

Drastické kroky kvôli Jamesovi Deanovi

Jeho filmovým debutom bola snímka Nepobozkaná z roku 1999, kde si hlavnú úlohu zahrala Drew Barrymore. Prvou väčšou úlohou bol populárny mladík Chris v modernom remaku hry Cyrano z Bergeracu Nech to stojí, čo to stojí (2000). Rok na to ho režisér Mark Rydell obsadil do životopisného filmu James Dean, kde stvárnil dnes už legendárneho "rebela bez príčiny". Aby sa vžil do svojej úlohy, musel veľa vecí zmeniť.

Prefarbil si svoje tmavé hnedé vlasy na špinavý blond a z nefajčiara sa stal tuhý fajčiar, ktorý dokázal vyfajčiť aj dve krabičky denne. Naučil sa jazdiť na motorke, hrať na gitaru i na bongo. Aby Deana lepšie pochopil, strávil niekoľko hodín s dvoma jeho priateľmi, čítal knihy o ňom a študoval jeho filmy. Počas natáčania dokonca prerušil kontakt so svojou rodinou i s vtedajšou priateľkou.


Mohlo by vás zaujímať:Franco alias extravagantný pseudoumelec: Z fenomenálneho braku kinohit!


"Bola to veľmi osamelá existencia. Keď som práve nenatáčal, pozeral som na Jamesa Deana. O ničom inom som nerozmýšľal. James Dean, James Dean...," povedal v roku 2009 pre USA Today. Napriek tomu, že bol Franco Deanovým fanúšikom, bál sa, že ho kvôli tejto úlohe zaškatuľkujú. No nestalo sa tak, film zožal obrovský divácky i kritický úspech. Získal cenu Zlatý Glóbus a bol nominovaný na cenu Emmy i ocenenie Screen Actors Guils Award.

Úspešný štart so Spider-Manom

Po úlohe Jamesa Deana sa Francova kariéra rozbehla naplno. V roku 2002 dostal ponuku účinkovať vo filme Spider-Man, kde si zahral jednu z hlavných postáv Harryho Osborna. Pôvodne mal hrať úlohu Spider-Mana, no nakoniec si na túto rolu vybrali Tobeyho Maguira. Trilógia o Spider-Manovi bola kriticky aj divácky úspešná a celosvetovo zarobila 822 miliónov dolárov.

V tom istom roku sa objavil aj v snímke Hodina pravdy, kde si zahral bezdomovca závislého na drogách. Úlohu dostal potom, čo ho kolega z filmu Robert DeNiro videl v snímke o Jamesovi Deanovi. Jeho hviezda začala prudko stúpať a objavil sa aj v dráme Milk (2008) po boku Seana Penna, Josha Brolina a Emila Hirscha. O rok neskôr spolu so svojim bratom Daveom spravili minisériu vlastných vtipných videí Acting with Franco, ktorú režíroval Andrew J. Cohen. Dostupné sú na webe Funny or Die.

Pre film spraví všetko

Francov ďalší úspech nasledoval po účinkovaní vo filme 127 hodín Dannyho Boyla. Príbeh bol nakrútený podľa skutočnej udalosti. Horolezec Aaron Ralston sa zasekol medzi skalami a snažil sa svoju ruku dotiaľ dostať a prežiť. Franco strávil na pľaci päť týždňov, každý deň 12 hodín a miesto natáčania opustil, len keď potreboval na záchod. Za túto úlohu si zaslúžil nomináciu na Oscara, Zlatý Glóbus, SAG Awards a cenu získal na Independent Spirit Award.

Z McDonaldu na strieborné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube)

"Nemal som veľa hereckých kolegov, preto sa nimi stali členovia štábu, režisér a senárista. Všetci sme túto postavu zdieľali. Bolo to síce moje telo, ale boli sme v ňom my všetci," povedal počas preberania ceny Independent Spirit Award v roku 2011. Už vtedy bol v hereckej obci známy, oceňovaný a uznávaný herec. Jeho obavy z tínedžerských čias sa nenaplnili.

Z najhoršieho filmu spravil kinohit

Výrazným dielom v jeho kariére bola snímka Interview (2014), kde si zahral so svojím kolegom Sethom Roganom. Už predtým sa s ním stretol v snímkePineapple Express (2006) a v súčasnosti tvoria známu dvojicu. Interview bola paródia na totalitný režim Severnej Kórey na čele s Kim Čong-unom. Aj preto bola snímka v mnohých krajinách zakázaná. V roku 2016 sa objavil v skvelej minisérii na motívy príbehu Stephena Kinga 11.22.63, kde stvárnil mladého učiteľa, ktorý má zabrániť útoku na prezidenta J. F. Kennedyho.

Skutočnou čerešničkou v jeho doterajšej kariére bol film, ktorý mal premiéru minulý rok. The Disaster Artist. Rozhodnúť sa režírovať, napísať scenár a zahrať si vo filme bolo naozaj odvážne. Najmä, ak šlo o tento film. Franco sa rozhodol, že spraví film o najhoršom filme a najhoršom hercovi všetkých čias Tommym Wiseauovi. Každý s napätím očakával, ako to dopadne. The Disaster Artist sa stal kriticky úspešným filmom a Francova podoba s Wiseauom bola priam neskutočná, čo do výzoru i prejavov.

Obvinenia zo sexuálneho obťažovania poprel

V súčasnosti 40-ročný herec sastretáva sIsabelou Pakzad. Nebišiel ho ani sexuálny škandál. V januári pred odovzdávaním Oscarov ho päť žien obvinilo zo sexuálneho obťažovania. Francov právnik Michael Plonsker spochybnil všetky obvinenia.V šou Stephena Colberta sa vyjadril aj Franco. "Pozrite sa, som hrdý, že som vo svojom živote dokázal prevziať za všetko zodpovednosť," povedal herec moderátorovi.

"Musím to robiť, aby som si zachoval svoju pohodu. No veci, ktoré som čítal na Twitteri mi naozaj prídu nepresné. Veľmi však podporujem ľudí, ktorí vyjdú s takýmito priznaniami verejne von. Nechcem ich preto umlčať," povedal herec a povedal, že s s Ally Sheedy zažil krásne časy a nepamätá si, že by sa stalo niečo zlé. Franca ako jediného tieto obvinenia nezasiahli vo väčšej miere.

Viac o téme: James FrancoSpider-ManThe Disaster Artist
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu