Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Známe filmové klišé: Týchto otravných vecí sa snáď nikdy nezbavíme!

Sex v meste Zobraziť galériu (3)
Sex v meste (Zdroj: HBO)

Sú otravné a nevítané, no aj tak si nájdu priestor skoro vo všetkých snímkach. Filmové klišé sa jednoducho dokáže dostať všade.

Je tu niekto?

Známa otázka najmä z hororov nás núti zamyslieť sa nad tým, či sú dané filmové postavy až také hlúpe. Stačí, že sa niečo pohne alebo zaznie podivný zvuk, a tam, kde by reálni ľudia radšej utiekli, filmové postavy sa tam okamžite vyberú pozrieť. A samozrejme nesmie chýbať otázka: “Je tu niekto?” Veď v prípade, že by tam bol vrah alebo zlodej, je dobré mu dať vedieť, že tam nie je sám.


Mohlo by vás zaujímať:Halloweenska dávka strachu: 10 hororov, ktoré musíte vidieť


Zneškodnenie bomby

Čas vybuchnutia bomby je vždy nastavený tak, aby ju kladný hrdina mohol zneškodniť tesne pred explóziou. Bomby z princípu majú veľký červený pípajúci displej, vďaka ktorému hrdina môže kontrolovať zostávajúci čas. Aby to ale nebolo také jednoduché, v rovnakom čase sa snaží vyslobodiť z nejakej pasce alebo bojuje so záporákom. Čas sa zastaví v momente, keď sa mu podarí prestrihnúť správny farebne odlíšený kábel.

Lethal Weapon
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warner Bros)

Zbrane

Hoci v realite je nutné zbrane dobíjať, vo filme to často nie je vôbec potrebné. A keď dôjdu náboje, či už hrdinovi alebo zápornej postave, len zbraň zahodí. Navyše nejakým záhadným spôsobom hneď nájde ďalšiu, a torovnonabitú. V prípade, že je hrdina zasiahnutý, guľka sa zachytí na nejakej drobnej veci, ktorú má vo vrecku oblečenia, ako je minca, tabatierka a podobne.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Trauma z rozprávky? Z týchto situácií veru nebudete šťastní!


Taxíky

Potrebujete sa odviezť? Stačí zamávať alebo zakričať “Taxi!” a hneď stoja pri vás tri taxíky. Ale to len vtedy, ak ho ako hrdina súrne potrebujete na vlastnú záchranu. Výhodou hlavných hrdinov je, že za taxi neplatia a ak áno, tak majú vždy presnú sumu.

Sex v meste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: HBO)

Výťahy

S výťahmi je to podobné ako v prípade taxíkov. Vždy sú presne na tom poschodí, ako potrebuje hlavný hrdina. Ak sa do výťahu dostane prvý zločinec, hrdina ho vždy dobehne po schodoch, a to bez ohľadu na výšku budovy a počet poschodí. Mimochodom, vo filmových výťahoch svieti svetlo aj vtedy, ak sa zaseknú kvôli výpadku elektriny.


Mohlo by vás zaujímať:Myslíte si, že všetci herci nenávidia posteľové scény? Omyl, títo si ich užili!


Romantický beh halou letiska

Hlavná romantická dvojica sa rozíde a jeden z nich sa vydá v ústrety novej budúcnosti lietadlom. Ten druhý si to však nakoniec rozmyslí a neostáva mu nič iné, ako svoju lásku dostihnúť ešte pred odletom a pokúsiť sa všetko napraviť. V realite by síce nebolo možné dostať sa len tak cez ochranku, no filmovej láske šťastie vždy praje, takže je možné toho druhého dobehnúť, aj keď už takmer nastupuje do lietadla.

Dokonalé ženy

Nech sa deje čokoľvek, ženy sú vždy perfektne nalíčené a učesané. Dokonca aj vtedy, keď práve vstanú. Teda okrem prípadov, že prehýrili noc. Vtedy ale vyzerajú tak zle, ako to asi ani nie je možné. Tie ženské postavy, ktoré priam zbožňujú nezdravé jedlo a neustále sa napchávajú, majú zo zásady dokonalú postavu, pričom na jej udržanie nemusia robiť vôbec nič.

Viac o téme: Akčné filmyFilmové klišéRomantické scény
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu