Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pre fanúšikov kvalitných seriálov: Tieto európske počiny jednoducho musíte vidieť!

európske seriály - koláž
európske seriály - koláž (Zdroj: koláž Telkáč)

Hoci väčšina seriálov sa produkuje práve v amerických televíznych spoločnostiach, mnohé európske majú pri nich výrazne navrch. Bohužiaľ, nie vždy sú také známe, a to aj napriek skvelému hereckému obsadeniu či celkovému kvalitnému výsledku. Ak máte chuť na trochu európskej tvorby, určite si nenechajte ujsť tieto seriály.

Most

Podľa fanúšikov severských krimi seriálov je ich nepísanou hviezdou práve švédsko-dánsky seriál Most. Najväčším ťahákom je ústredná dvojica zložená z racionálnej detektívky Sagy Noren a empatického Martina Rohdeho, ktorá je plná kontrastov. Seriál vychádza od roku 2011 a tento rok sa končí štvrtá séria. Názov vznikol podľa mostu Öresund spájajúceho dánsku Kodaň a švédske mesto Malmö. Pripravte sa na prepracované zápletky, skvelé herecké výkony aj jedinečné severské kriminálne príbehy.


Mohlo by vás zaujímať:Obľúbené seriály, ktoré vznikli vďaka knihám: Je medzi nimi aj ten váš?


Dark

Z dielne nemeckých tvorcov vzišiel v roku 2017 mysteriózny dramatický seriál Dark, ktorý si okamžite našiel množstvo fanúšikov. Zatiaľ je síce na svete len jedna séria a tej ďalšej by sme sa mali dočkať až v roku 2019. Niektorí diváci ho považujú za strašidelnejšiu verziu obľúbeného seriálu Stranger Things. Dej sa začína tým, ako v malom nemeckom meste zmizne malý chlapec a začína sa pátranie. Môžete sa tešiť na mysterióznu zápletku, cestovanie v čase či striedanie temnej minulosti a pátrania v súčasnosti.

The Crown

Britskí tvorcovia priniesli okrem mnohých iných žánrov na seriálovú scénu aj historickú drámu The Crown o najdlhšie vládnucej britskej panovníčke. Seriál okamžite pobláznil divákov, a to aj napriek pár historickým nezrovnalostiam. Herecké obsadenie je absolútne bezchybné, všetci herci akoby sa narodili práve pre tieto úlohy. Určite si užijete krásnu starú angličtinu, dobové kostými i nádherné scenérie.


Mohlo by vás zaujímať:Známy seriál o britskej kráľovnej čakajú generačné zmeny: Koho uvidíme v hlavných úlohách?


IT Crowd

Na britskom území ešte ostaneme, a to kvôli seriálu o podivnej partičke pracujúcej v zatuchnutom suteréne. Hoci ide o starší seriál, teda z rokov 2006 - 2010, vtipné hlášky oceníte určite aj dnes. Mnohí fanúšikovia sa dokonca pravidelne vracajú k jednotlivým dielom. Predsa len informatici Roy a Moss a ich vedúca Jen, ktorá nemá o počítačoch ani páru, pobavia každého.

Midnight Sun

Severania to jednoducho s kriminálkami vedia, čo dokazuje aj osemdielny švédsko-francúzsky seriál z roku 2016. Hlavnou hrdinkou je fracúzska vyšetrovateľka Kahina Zadi, ktorá prichádza do malého švédskeho mesta vyšetriť vraždu svojho krajana. Vrážd postupne pribúda, takže Kahina spolupracuje s Andersom Harneskom. Za týmto krátkym, no úspešným seriálom stojí dvojica Björn Stein a Mans Marlind. Tých preslávil už spomínaný televízny hit Most.


Mohlo by vás zaujímať:TOP seriály pre fanúšikov komiksov a superhrdinov: Tieto si určite nenechajte ujsť


Borgen

Medzinárodne najúspešnejším kúskom dánskej seriálovej produkcie je nepochybne seriál Borgen. Borgen alebo Vláda je seriál o politike či jej previazanosti so svetom médií. Birgitte Nyborg sa stane dánskou premiérkou a zároveň prvou ženou, ktorá tento post obsadí, pričom sa dostane do nekompromisného politického boja o moc. Seriál si vyslúžil množstvo ocenení.

Misfits

Britský seriál Misfits prináša spojenie komédie, fantasy, drámy a sci-fi. Čo vás pri sledovaní čaká? Nuž, banda mladistvých delikventov, ktorí za svoje prehrešky dostanú verejno prospešné práce. Vďaka silnej búrke, ktorá udrie na Londýn, získa každý jeden z nich nejakú superschopnosť. Na propagáciu prvej série (z piatich) tvorcovia využili virálny marketing, a to taký spôsobom, že hlavné postavy si písali na sociálnych sieťach, čím k deju pridávali ďalší materiál.

Viac o téme: IT CrowdMisfitsThe CrownMostDarkMidnight SunBorgen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu