Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nevera naša každodenná: VIDEO Narušená dôvera, ohrdnutí milenci a vražedné plány

(Zdroj: Paramount Pictures)

S neverou sa stretávajú mnohí ľudia. Každý má svoj spôsob, ako situáciu zvládnuť. Môžete ju tolerovať, hystericky vyvádzať i racionálne premýšľať. Jedno je však isté, porušenie dôvery navždy naštrbí zabehnuté vzťahové koľaje. Podvádzanie je preto vďačnou témou mnohých filmov, ktoré skúmajú psychiku postáv i celého vzťahu.

Match Point - Hra osudu (2005)

Síce ostal Woody Allen verný tematike vzťahov, predsa len ide o trochu iné stvárnenie. Match Point je dráma o spoločenskom vzostupe mladého muža a desivých následkov jeho ctižiadosti. Chris Wilton je úspešný a ženatý muž, ktorý sa nechá zlákať americkou kráskou Nolou. Nola bola priateľka jeho priateľa a švagra Toma. Vyzerá to tak, že Chris mal na ňu slabosť odkedy ju spoznal a nedokázal jej odolať.

Chris sa dostane do slepej uličky. Na jednej strane stojí príťažlivá Nola, ktorá však začína žiarliť a čoraz viac až hystericky požaduje, aby sa rozviedol s manželkou a na druhej strane bohatstvo, kariéra, luxus a milá manželka Chloe. Situáciu sa rozhodne vyriešiť drasticky - vraždou. Spočiatku svoj čin úspešne zakrýva, aj keď je stále nervóznejší. Všetko sa zmení, keď polícia objaví Nolin denník. V hlavných úlohách sa predstavili Jonathan Rhys Meyers, Emily Mortimer a Scarlett Johansson.

Neverná (2002)

Connie žije v rodinnom dome blízko New Yorku pokojným životom so svojím manželom a osemročným synom. Jedného dňa sa vydá do mesta a táto cesta jej navždy zmení život. Náhodou sa zoznámi so sympatickým Paulom. Spočiatku sa nič nestane, no Connie naňho myslí stále častejšie. Čoskoro ho znovu vyhľadá a stanú sa z nich milenci. Sexuálny experiment prerastie do vášnivého erotického vzťahu, ktorý časom vypláva na povrch. Keď to zistí jej manžel, nechá Connie sledovať.

Získa dôkazy, Paula navštívi a v návale hnevu ho zabije. Psychothriller s erotickou zápletkou je remakom francúzsko-talianskeho filmu Claudea Chabrolova Neverná žena (1969). Pozoruhodne nahliada do ženskej psychiky, pričom drobnokresbou zobrazuje klasický život Američanov strednej triedy. Pohráva sa s rekvizitami i hustnúcou atmosférou, ktorú skvelo dokreslia herecké výkony Diane Lane, Richarda Gerea a Oliviera Martineza. Snímka odkrýva emocionálnu a sexuálnu túžbu, s ktorou bojuje každý z nás.

Dokonalá vražda (1998)

Kriticky úspešná snímka je remakom Hitchcockovej klasiky z roku 1954 Vražda na objednávku. Takmer polovica deja, mená aj charaktery niektorých postáv však boli úplne zmenené. Obchodník Steven (Michael Douglas) žije extravagantným životom na vysokej nohe po boku mladučkej Emily (Gwyneth Paltrow).

Svet financií je však nevyspytateľný a kvôli niekoľkým špekuláciám na burze potrebuje na zvrátenie situácie majetok svojej ženy. Rozhodne sa preto, že ju zabije. Emily má však milenca Davida (Viggo Mortensen). Cynický Steven sa rozhodne využiť aj túto situáciu a s Davidom sa dohodnú, že práve on ju zabije. Chcú spraviť dokonalú vraždu. Plán sa však naruší, keď Steven nájde v kuchyni miesto mŕtvej Emily, mŕtveho Davida.


Mohlo by vás zaujímať:Obrovská láska, ktorej osud nedoprial šťastný koniec: Ostali len rozbité túžby a zlomené srdcia


Manželská klietka (2007)

V 40. rokoch minulého storočia bol rozvoj nemysliteľný a spoločensky neprijateľný. Harry (Chris Cooper) však vedie dvojitý život - po boku svojej manželky Pat (Patricia Clarkson) a zároveň po boku svojej milenky Kay (Rachel McAdams). Jeho manželstvo je dlhodobo neperspektívne a tak sa ho rozhodne ukončiť.

Keďže nechce svoju manželku zahanbiť, rozhodne sa, že jej spraví láskavosť a zabije ju. Jeho pekelný plán mu však narúša jeho svedomie. Navyše sa do mileneckého trojuholníka zapletie Harryho dlhoročný priateľ Richard (Pierce Brosnan), ktorý zamieša osudovými kartami a zamiluje sa do Kay. Vyzerá to tak, že jeho plán má odrazu trhliny. Réžie tejto drámy o šialenstve z lásky a neodolateľnej moci sa chopil Ira Sachs.

Neslušný návrh (1993)

Adrien Lyne tento raz vytvoril príbeh o netradičnej,a to dobrovoľnejnevere. Nestarnúci džentlman Robert Redford požiada mladučkúzadanú Demi Moore, aby mu za milión dolárov robila spoločníčku a strávila s ním jednu noc. Normálne by každý odmietol, no manželia sa nachádzajú v zložitej finančnej situácii a tak o návrhu premýšľajú.

Zhodnú sa na tom, že to ich manželstvo prežije. Bohužiaľ, ráno po tom sa už na seba Diana (Demi Moore) a jej manžel David (Woody Harrelson) nepozerajú rovnako. David sa utápa v alkohole a sebaľútosti a Diana sa na to nemôže pozerať. Milionár sa však do Diany úprimne zamiluje, no vzdá sa jej v prospech jej manžela, pretože sa rozhodli svoj vzťah zachrániť.

Osudová príťažlivosť (1987)

Pri tomto filme platí, že ak už podvádzaš, dávaj si pozor na to, s kým spíš. Osudová príťažlivosť sa nesústredí na hodnotenie nevery, ale na fakt, že neskôr bude človek svoje rozhodnutie veľmi ľutovať. Podobne ako pri Nevernej, aj tu sa Adrian Lyne sústredí na psychiku ženy, tentokrát však v postavení milenky.

Neexistuje totiž väčšie besnenie než hnev ohrdnutej ženy. Americký film sa stal v druhej polovici 80. rokov jedným z komerčne najúspešnejších titulov. Ide o klišé príbeh, v ktorom si úspešný advokátMichael Douglas nájde milenku v podaní Glenn Close a mimomanželský pomer sa postupne zmení na nočnú moru. Advokát si čoskoro uvedomí, že jedna noc mu za ohrozenie celej rodiny naozaj nestála. Osudová príťažlivosť si vyslúžila šesť nominácií na Oscara.

Posadnutí láskou (1997)

Téma nevery nemusí byť stále tragická a smutná, napriek tomu, že ničí množstvo rodín a životov. V komédii Posadnutí láskou sa stretli ohrdnutí milenci Meg Ryan a Matthew Broderick. Cynickúženua romantického muža dajú dokopy nepríjemné udalosti. Nemajú nič spoločné a nepoznajú sa, no ich vyvolení im dali košom a dali sa dokopy. Cudzinci teda spoločne z vedľajšej bytovky sledujú ich život a snažia sa ich dostať späť alebo im prinajmenšom ublížiť aspoň tak, ako to spravili oni im. Jednoduchá komédiao vzťahových patáliách rozosmeje podobnou realitou utrápených jedincov.

Viac o téme: Glenn CloseMichael DouglasRichard GereMeg RyanRobert RedfordViggo MortensenDemi MooreNevernáOsudová príťažlivosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu