Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bol vrahom, psychopatom i nebezpečným vedcom: Vedeli ste, čo preslávilo McDowella?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/AP, SITA/AP/StarPix, Dave Allocca)

Vrahovia, psychopati, nebezpeční vedci či lekári, to všetko napĺňa temný herecký repertoár Malcolma McDowella. Tento britský herec sa zviditeľnil v kultovej snímke Mechanický pomaranč, aby potom so svojím démonickým zjavom exceloval v hororoch a filmoch podobných žánrov. 13. júna oslávil 75. narodeniny a stále je vyťaženým hercom.

Malcolm John Taylor alias McDowell sa narodil 13. júna 1943 v anglickom Leedse v rodine majiteľa krčmy. Snobskú strednú školu v Kente, kam ho otec poslal, najskôr nenávidel, ale potom v nej vynikol ako kapitán rugbyového a kriketového tímu a neskôr aj ako duša školských divadelných produkcií.

Malcolm McDowell ako Alex v Mechanickom pomaranči. Foto: TASR/AP
Zobraziť galériu (5)
Malcolm McDowell ako Alex v Mechanickom pomaranči. Foto: TASR/AP  (Zdroj: TASR/AP)

Predaj kávy ma pripravil na herectvo

Neskôr absolvoval súkromne herecké kurzy a pracoval ako čašník v reštaurácii svojho otca v Liverpoole. A tiež ako obchodný zástupca predávajúci kávu. "Bola to fantastická herecká príprava, stal som sa doslova mužom niekoľkých tvárí."

V prestížnom londýnskom Royal Court Theatre zaujal v úlohe Sebastiana vzmodernizovanej verzii Shakespearovho Trojkráľového večera. Tam si ho všimol režisér Lindsay Anderson, pod ktorého vedením potom na filmovom plátne trikrát vytvoril pôsobivý portrét tragikomického antihrdinu menom Mick Travis: Keby ... (1968), Šťastný to muž! (1973) a Nemocnica Britannia (1982).


Mohlo by vás zaujímať:Psychopatické skvosty na filmovom plátne: Vidieť ich raz nestačí!


Preslávil ho Mechanický pomaranč

Ako vychádzajúca hviezda bol v roku 1971 obsadený do úlohy cynického a násilie obľubujúceho chuligána v snímke Mechanický pomaranč, ktorý nakrútil Stanley Kubrick podľa sci-fi románu Anthonyho Burgessa. Koncom 70. rokov už v Hollywoode prešiel od umelecky náročných partov k postavám zloduchov a psychopatov, ako napríklad v horore Mačací ľudia s Nastassjou Kinskou.

Foto: SITA/AP/StarPix, Dave Allocca
Zobraziť galériu (5)
Foto: SITA/AP/StarPix, Dave Allocca  (Zdroj: SITA/AP/StarPix, Dave Allocca)

Výraznou úlohou bol tiež jeho vyšinutý a mravne skazený cisár Caligula z rovnomenného škandalózneho "historicko-pornografického" filmu z roku 1979. V roku 1994 si zahral rolu šialeného doktora Toliana Sorana, ktorý zabil kapitána Jamesa Kirka v snímke Star Trek: Generations (1994). Od roku 2012 má vlastnúhviezdu na povestnom hollywoodskom Chodníku slávy.

McDowell s režisérom Stanleym Kubrickom a jeho manželkou. Foto: SITA/AP/Joel Ryan
Zobraziť galériu (5)
McDowell s režisérom Stanleym Kubrickom a jeho manželkou. Foto: SITA/AP/Joel Ryan  (Zdroj: SITA/AP/Joel Ryan)

V roku 1991 sa McDowellovoutreťou manželkou stala maliarka a fotografka Kelley Kuhr, s ktorou majú troch synov. Predchádzajúcimi manželkami boli herečky Margot Bennett(1975 až 1980) a "oscarová" Mary Steenburgen(1980 až 1990), s ktorou má dcéru a syna.

McDowell s manželkou Kelley Kuhr a synom Seamusom v roku 2010. Foto: SITA/AP/Matt Sayles
Zobraziť galériu (5)
McDowell s manželkou Kelley Kuhr a synom Seamusom v roku 2010. Foto: SITA/AP/Matt Sayles  (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)

Viac o téme: Mechanický pomarančMalcolm McDowell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu