Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Do kín prichádza unikátny dokument: Okupácia 1968 vyšla z dielní piatich režisérov

Okupácia 1968 Zobraziť galériu (6)
Okupácia 1968 (Zdroj: PETER KEREKES FILM)

Pätica krajín Varšavskej zmluvy okupovala v roku 1968 Československo. Prešlo 50 rokov a 5 režisérov z 5 krajín nakrútilo film o vpáde vojsk a o okupácii našej krajiny.

Po svetovej premiére na filmovom festivale goEast vo Wiesbadene, prichádza dokumentárny film Okupácia 1968 k slovenským divákom. Domáca premiéra sa uskutoční 21. júna na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest vKošiciach. Film osobne uvedú režisérka Marie Elisa Scheidt, protagonista Ilya Lvovitch Smolokovski a slovenskýproducent filmu Peter Kerekes.

Okupácia 1968
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PETER KEREKES FILM)

Dokumentárny film o okupácii z pohľadu okupantov predstavuje kolektívny projekt, ktorý zobrazuje subjektívny pohľad vojakov„spriatelených“ vojsk, ich myšlienky, pocity aúlohy, ktoré plnili počasokupácie Československa vauguste 1968. Hlavnou otázkou filmu podľa tvorcov je, ako sa človek zachová, keď sa ocitne vcentre diania európskych dejín.

Akú rolu zohráva individuálna zodpovednosť, zachovanie si vlastných názorov amorálnych zásad a ako sa menia vo chvíli, keď sa vojak rozhoduje medzi záchranou života adodržiavaním pravidiel. Ako sa vlastne cítili vojaci, ktorých poslali do cudzej krajiny nastoliť poriadok? Okupácia 1968 zobrazuje svedectvá obyčajných vojakov ale aj generálov. Kvôli zachovaniu rozmanitosti názorov na túto tému spolupracovalo na filme päť režisérov zpiatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy, ktoré sa zúčastnili okupácie Československa vauguste 1968.

Okupácia 1968
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PETER KEREKES FILM)

Výsledkom spolupráce tvorcov zRuska /Evdokia Moskvina/, Maďarska /Linda Dombrovszky/,Poľska /Magdalena Szymkow/, Nemecka /Marie Elisa Scheidt/ aBulharska /Stephan Komandarev/ je päť 26-minútových dokumentárnych filmov a päť rôznych pohľadov piatichrôznych krajín. Tvorcovia film venovali 108 obyvateľom Československa, ktorí boli vroku 1968 počas invázie vojsk Varšavskej zmluvy do krajiny zabití.

Po slávnostnom uvedení na Art Film Feste sa budú konať regionálne premiéry za účasti režisérky Marie Elisy Scheidt, protagonistu Ilyu Lvovitcha Smolokovskeho aproducenta filmu Petra Kerekesa - 22. júna v Žiline /Stanica Žilina Záriečie/, 23. júna vLiptovskom Mikuláši /Diera do sveta/ a 24. júna vBratislave kine A4-Kino Inak.

Okupácia 1968
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PETER KEREKES FILM)

Do kín aprojekčných priestorov sa Okupácia 1968 dostane od 24. júna vdistribúcii spoločnosti Filmtopia. Od 22.6. do 23.6.budú môcť diváci snímku vidieť aj v exkluzívnej online premiére nawww.kinecko.com.

Okupácia 1968
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PETER KEREKES FILM)

Viac o téme: Okupácia 1968
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu