Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vilhelmová otvorene o herectve: Hovoriť tomu práca? Veď to je smiešne

Tatiana Vilhelmová Zobraziť galériu (6)
Tatiana Vilhelmová (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Pred kamerou stála prvýkrát už v pätnástich a od tej doby toho Tatiana Vilhelmová stihla viac ako dosť. Jedna z najobsadzovanejších českých herečiek má na konte viac ako tridsať celovečerných filmov, hrala v rozličných divadlách od štúdiových po Národné a žiarila tiež v televíznych šou. K tomu Vilhelmová vychováva troch synov a jej partnerom je o sedem rokov mladší a o 40 centimetrov vyšší idol dievčenských sŕdc Vojta Dyk.

Herečka Tatiana Vilhelmová oslávila v piatok 13. júla štyridsať rokov. Hladinu českého filmového rybníka rozvírila v polovici 90. rokov, keď ju Saša Gedeon obsadil do Indiánskeho leta (1995), kde ako ostrieľaná Marie uvádzala do života nesmelú sesternicu v podaní KláryIssovej.

Tatiana Vilhelmová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Koniec slušnej herečky

O rok neskôr dostala rolu v generačnejsnímke Davida Ondříčka, čo považovala Vilhelmová zadefinitívny koniec dobrej dcérky. „Mama hovorí, že od filmu Šeptej, čo bolo v mojich šestnástich rokoch, jednoducho vedela, že je koniec. Koniec usporiadanej a dobrej Táne,“rozprávala.

Tatiana Vilhelmová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Herectvo a práca? Smiešne

O svojej profesii, v ktorejv českom prostredí dosiahla na najvyššiemétyvrátane Českého leva za výkon vŠťastírežiséra Bohdana Slámu (2005), dokáže hovoriť odľahčene a s nadhľadom. „Mne to aj dnes príde smiešne, hovoriť herectvupráca. Je to môj koníček, za ktorý mi niekto dáva peniaze. Ale taký prístup som k tomu mala od začiatku, prišlo mi to hlavne zábavné. Dokonca aj na doskách Národného divadla,“povedala v jednom rozhovore Vilhelmová, ktorú si Ivan Rajmont vybral do Višňového sadu.

Hranie na prvej scéne ju ale neuspokojovalo ani zďaleka toľko ako tancovanie a zábava. „Odohrala som predstavenie v Národnom a bežala s kamarátkou do Radosti, kde ma to bavilo stokrát viac. Tam som sa prezliekla, namaľovala sioči a do štvrtej do rána som tancovala,“spomínala Vilhelmová, ktorá postupne získala povesť kráľovnej večierkov. „Boli sme takí námorníci v sukniach,“opísala so smiechom divoké obdobie, keď tvorila nerozlučnú dvojku s Aňou Geislerovou.

Môj život som naplnila až po okraj

„Ja som si všetko naplnila až po okraj. V láskach, v práci aj v tých večierkoch. Nie je ani medzierkaniečoho nesplneného,“zverila sa herečka, ktorá si pred pár rokmi prešla ťažkým obdobím, kedy bojovala so zápalom mozgových blán. Na chorobu však nespomína len v zlom. „Bol to polrok, ​​kedy som si, ako hovorím, úplne vyčistila kredenc. Nesmela som ani čítať, ani pozerať na televíziu, len som ležala v šere a pozerala do stropu,“rozprávala Vilhelmová, ktorá v tej dobe práve začínala žiť s novým partnerom.

Tatiana Vilhelmová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Za sebou mala krach manželstva s produkčným Pavlom Čechákom, s ktorým má dvoch synov, ku ktorým neskôr pribudol tretí, ktorého otcom je Dyk. „Materstvo vám otvorí úplne nové dvere, prestanete myslieť len na seba. Spoznáte nesebeckú láskua to sa mi páči,“hovorí herečka, ktorá si deti dokáže užiť. „Zažila som aj to, že som dva roky nestála na javisku a venovala sa nášmu tretiemu synovi. Bola som v pozadí a verte alebo nie, tiež som bola šťastná,“zverila sa v jednom rozhovore.

Zásadné zárezy v kariére

Divadlo je pritom pre jej kariéru rovnako dôležité ako role pred kamerou. Vedľa českej prvej scény, kde dva roky hosťovala ako Aňa v Čechovovejklasike, sa objavovala na javisku Rokoka či Divadelnom spolku Kašpar, aby v roku 2002 na tucet sezón zakotvila v Dejvickom divadle, kde je teraz v postavení stáleho hosťa a teší sa na novú úlohu. Okrem toho žiarila tiež na Letných shakespearovských slávnostiach na Pražskom hrade akoKatarína vSkrotenízlej ženy.

Tatiana Vilhelmová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Väčšina ľudí však pozná Vilhelmovú ako filmovú a televíznu herečku. Pred kamerou prvýkrát stála v Kachyňovom prepise Škvoreckého Prima sezóny (1994), neskôr hrala v seriáloch Četnické humoresky, Okresný přebor alebo Labyrint. Na zozname jej režisérov asi nechýba žiadny z úspešných ponovembrových filmárov. Vedľa Gedeona a Ondříčka ju obsadili napríklad Sláma (Divoké včely, Šťastie, Bába z ľadu), Jan Svěrák (Vratné lahve) alebo Miroslav Krobot (Diera priHanušoviciach).

Vo filmografii Tatiany Vilhelmovej sa vyskytujú aj filmy, ktoré u kritikovneuspeli, trochu pozdvihnutiavyvolalo aj jej účinkovanie v šou StarDance (keď hviezdy tancujú), kde to dotiahla do finále. Tiež vyhrala jednu sezónusúťaže Tvoje tvár znie povedome. „Pre mňa to sú zásadné zárezy v 'kariére'. Máte v piatich minútach perfektne zatancovať, zaspievať alebo dokonca niekoho herecky stvárniť, je to pre mňa niečo obrovského,“ odmieta kritiku rodáčka z pražského Žižkova, ktorá dnes žije na Vinohradoch.

Viac o téme: Aňa GeislerováTatiana VilhelmováVojta Dyk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu