Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fantastickí herci, ktorí sa nedočkali uznania: Títo ešte doma nemajú najcennejšiu sošku

Oscary Zobraziť galériu (6)
Oscary (Zdroj: SITA)

Každoročne ich vidíme v skvelých filmoch, ktoré nás dokážu rozosmiať aj chytiť za srdce. Reč je o množstve hercov a herečiek, ktorých napriek veľkej rôznorodosti spája jedna vec. Tou je práve nedocenenie od Akadémie filmových umení a vied, ktorá každoročne začiatkom roka rozdáva tým najlepším sošku Oscara. Kto medzi nich patrí?

Idris Elba

V televízii sa prvýkrát objavil v roku1994, v roku1999hral v seriáliDangerfield. Toho istého roku debutoval vo filme - predstavil sa vo francúzskom filmeSvokra. V rokoch2002až2004pôsobil v seriáliThe Wire - Špina Baltimoru. Neskôr hral napríklad vo filmoch28 týždňov,Americký gangster, Maturitný ples,Parchanti,Ghost Rider 2,Prometheus,Mandela: Dlhá cesta k slobode čiStar Trek: Do neznáma(2016).

Miláčik žien Idris Elba chystá nový projekt: V takejto úlohe ste ho ešte nevideli

V roku2016tiež prepožičal svoj hlas postave náčelníka Boga vo filmeZootropolis: Mesto zvierat. V rokoch2010-2015stvárnil titulnú postavu v seriáliLuther(v roku2011získalZlatý glóbuspre najlepšieho herca v miniseriáli alebo v televíznom filme). Od roku 2011 hrá vo filmovej sériiMarvel Cinematic Universepostavu Heimdalla. Už budúci rok ho uvidíme v spin-offe filmovej série Rýchlo a zbesilo, ktorá sa bude konkrétne venovať Hobbsovi a Shawovi.

Fantastickí herci, ktorí sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Emily Blunt

Pri filme debutovala v roku 2002 v britskom televíznom seriáli Foyle's War a následnou úlohou kráľovskej dcéry Isoldy v dráme Legenda o meči. V roku 2004 si zahrala lesbickú rolu v snímke Moje leto lásky. Orok neskôrsa objavilav britskej televíznej dráme Gideon's Daughter, za získalaZlatý glóbus. V roku 2006 si zahrala sekretárku Meryl Streepspoločne s Anne Hathawayvo filme Diabol nosí Pradu, o rok neskôr zases Tomom Hanksom a Juliou Robertsv snímke Súkromná vojna pána Wilsona.

Nádherné vyznanie sympaťáka pre krásnu manželku: Toto chce počuť každá žena!

Britskú kráľovnú Viktóriu stvárnila v americko-britskom historickom dramatickom filme Mladá Viktória z roku 2009, za túto hlavnú úlohu bola nominovaná na Zlatý glóbus. V roku 2011 získala hlavnú úlohu po boku Matta Damona vo filme Správcovia osudu. Bola jej ponúknutá úloha vo filme Captain America: Prvý Avenger, ale rolu odmietla. V roku 2014 sa objavila v hlavnej úlohe po boku Toma Cruisa vo filme Na hrane zajtrajška. Okrem toho musíme vyzdvihnúť jej úlohy vo filmoch Sicario či tohtoročnom Tichom mieste. Nominácia na Oscara však stále nie a nie prísť.

Fantastickí herci, ktorí sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, internet)

Robin Wright

Robin Wrightje známa najmä z filmového hitu Forrest Gump (1994), kde stvárnila postavu Forrestovej vyvolenej, ktorú miloval celý život. Okrem toho sa predstavila v snímkach ako Správa vo fľaši (1999), Vyvolený (2000), Biely oleander (2002), Na odstrel (2009), Muži, ktorí nenávidia ženy (2011), Moneyball (2011), Najhľadanejší muž (2014) alebo Everest (2015).

Dom z kariet pokračuje bez Spaceyho: Zverejnili VIDEO záverečnej série

V súčasnosti účinkuje vseriáli Dom z kariet, ktorý jej v roku 2014 vyniesol Zlatý glóbus a momentálne by v ňom mala plnohodnotne nahradiť Kevina Spaceyho. Toho zničili obvinenia zo sexuálneho obťažovania a pravdepodobne si ešte dlhonikde nezahrá.Okrem toho má na konte aj ďalšie tri nominácie na ceny Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) a tiež tri na Primetime Emmy.

Fantastickí herci, ktorí sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Alfred Molina

Pochádza zo zmiešaného španielsko-talianskeho manželstva, jeho otec bol Španiel, matka Talianka. Herectvo vyštudoval v londýnskej Guidhall School of Music and Drama, po jej absolutóriu začínal ako herec pouličného divadla, potom mal angažmán v londýnskom National Youth Theatre. V roku 1977 sa dostal do Kráľovskej shakespearovskejspoločnosti, pravidelne hosťuje aj v londýnskom Národnom divadle. Od roku 1998 vystupuje aj v divadle na Broadwayi, kde získal nomináciu na prestížnu divadelnú cenu Tony.

Spider-Man nikdy nebol iba jeden: VIDEO Parádna ukážka láka na celovečerný animovaný film

V televízii vystupuje od roku 1978, od roku 1981 hrá aj vo filme. Vo filme debutoval epizódnou úlohou v snímke Dobyvatelia stratenej archy. Medzi jeho najznámejšie úlohy patrí napríklad Diego River v snímke Frida z roku 2002, či biskup Aringarosa vo filme Da Vinciho kód z roku 2006. Mladšej generácii však utkvel v pamäti hlavne vďaka svojej úlohe Dr. Octopusa vo filme Spider-Man 2, ktorú stvárnil naozaj bravúrne. Veríme, že jeho budúce projekty si konečne všimne aj Akadémia.

Steve Buscemi

Narodil sa v newyorskom Brooklyne.V roku 1976 zmaturoval na Valley Stream Central High School.Po dvoch rokoch nastúpil na Berklee College of Music v Bostone, kde študoval vokálne vystupovanie. Po troch semestroch štúdium ukončil a hľadal uplatnenie v rôznych konkurzoch. Pre zaujímavosť,v rokoch 1980 až 1984 pracoval ako hasič v New Yorku.

Na začiatku svojej kariéry vystupoval v experimentálnej divadelnej skupine The Wooster Group. Jeho prvým celovečerným filmom bol The Way It Is (1985). Neskôr hral napríklad vo filmoch Barton Fink (1991), Gauneri (1992), Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994) a Big Lebowski (1998). Nerozumieme, ako sa tomuto hercovi s nezameniteľným pohľadom a očami nepodarilo získať nomináciu za niektorú z jeho vedľajších úloh. Tak snáď nabudúce.

John Goodman

Neprehliadnuteľný predstaviteľ výrazných vedľajších rolí. V jeho veľkom tele (on ale hovorí, že nie je tučný, ale iba masívny) sa ukrýva zmysel pre nadhľad a humor. Chcel byť futbalistom, ale zranenie jeho sny ukončilo, aj keď milovníkom športu (napr. bowlingu) zostal. Po štúdiumigroval do New Yorku, kde hral na Broadwayi aj namenej známych divadelných doskách.Koncom 80. rokov sa upísal sitcomu kontroverznej RoseanneBarrovejako jej manžel Dan Conner.

Známa komička dostala ráznu stopku: Za rasistické poznámky jej zrušili seriál

Hlava problematickej rodiny, ktorá bola na hony vzdialená typickému zobrazovaniu strednovrstvovej americkej rodiny.Za rolu tohto milovníka silných motocyklov si odniesol Zlatý glóbus a niekoľko nominácií na Emmy. V snímkach sa objavuje pravidelne a minimálne za projekty, akými bol napríklad Big Lebowski, si rozhodne zaslúžil aspoň nomináciu.

John Goodman
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Scarlett Johansson

ScarlettJohanssondebutovala v roku 1994 vo filme North. O tri roky neskôr si vyslúžila nomináciu na Independent Spirit Award za herecký výkon v hlavnej úlohe drámy Manny & Lo (1996). Medzinárodne známou sa však stala až vďaka romantickej dráme Zaklínač koní. Za výkony vo filmoch Stratené v preklade (2003), Dievča s perlou (2003), Pieseň lásky samotárky (2004) a Match Point - Hra osudu (2005) získala nominácie na Zlatý glóbus.

Známa je aj zo snímok Dokonalý trik (2006), Čierna Dahlia, Vicky Cristina Barcelona, Kráľova priazeň,Kúpili sme ZOO, Lásky Dona Jona, Lucy čiGhost in the Shell. Najslávnejšou je jej postavaNatashyRomanoff z komiksoviek od Marvelu (naposledy sa predstavila v Avengers: Nekonečná vojna (2018). Od roku 2012 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy, slávna soška jej však doma na poličke chýba.

Scarlett Johansson
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

Viac o téme: OscarIdris ElbaRobin WrightEmily BluntScarlett JohannsonAlfred MolinaSteve Buscemi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu