Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Do kín mieri netradičný slovenský triler: Snímka navždy zmení pohľad diváka

Dôverný nepriateľ Zobraziť galériu (3)
Dôverný nepriateľ (Zdroj: Bohemia MP)

Do slovenských kín prichádza triler režiséra Karla Janáka Dôverný nepriateľ. Scenár filmu napísal Janák v spolupráci s autorom námetu a producentom Ľubomírom Slivkom.

Snímku, ktorá podľa slov jej tvorcov navždy zmení pohľad diváka na moderné technológie, nakrúcali od 5. októbra do 15. novembra 2017 v Bratislave, Prahe a na Spišskej Magure. V hlavných úlohách si v nej zahrali Gabriela Marcinková a Vojtěch Dyk. Dvojica stvárnila mladý pár, Zuzanu a Andreja, ktorí sa presťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta otestovali Andrejovo životné dielo - prototyp inteligentného domu. Ten sa však svojim majiteľom zakrátko vymkne spod kontroly a život v ňom sa stane nočnou morou a bojom o prežitie.

Dôverný nepriateľ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Bohemia MP)

Marcinkovej podľa vlastných slov netrvalo dlho, kým ponuku zahrať si vo filme odsúhlasila. "Čím nezvyčajnejšie, tým lepšie. Páčil sa mi scenár a zároveň som cítila, že to je veľká príležitosť, pretože je to hlavná ženská hrdinka, čo sa nestáva často, väčšinou sú ženy iba taký doplnok k mužovi a toto bol naozaj film o žene. Bavilo ma aj stretnutie s kameramanom a režisérom, z oboch som mala pocit, že majú zaujímavý pohľad na vec a samotná realizácia bola síce náročná, ale bavila ma tiež...," prezradila v rozhovore.

"Postava ktorú vo filme stvárňujem, je kreatívna duša, ktorá by bola najradšej obklopená svojím umením, no je to čerstvo vydatá, zamilovaná žena, ktorá musí v rámci vzťahu hľadať kompromisy a pod vplyvom toho je nútená ísť bývať na samotu do moderného domu. A je to žena, ktorá mám pocit, že má celkom zmysel pre humor a introvertka, ktorá v sebe nájde odvážnu časť samej seba," priblížila Marcinková.

Na snímke zľava Gabriela Marcinková, Ady Hajdu a Zuzana Porubjaková
Zobraziť galériu (3)
Na snímke zľava Gabriela Marcinková, Ady Hajdu a Zuzana Porubjaková  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Na jej slová nadviazal Ady Hajdu, ktorý vo filme stvárnil Andrejovho šéfa a autora myšlienky inteligentného domu. "Takýto triler sa na Slovensku ešte nerobil, je to niečo úplne iné. Ten scenár bol výborný, udrží vás až do konca, neviete, ako to dopadne... Osobne sa mi najviac páči záverečný dialóg, ten je výborný, aj tak trochu prezradí tú moju postavu... A dopadne to vlastne tak, že realita pokračuje ďalej a to je to nebezpečenstvo. Žijeme v ňom stále...," uviedol známy herec.

Okrem neho sa vo vedľajších úlohách vo filme objavili aj Zuzana Porubjaková, Ondřej Malý, Roman Luknár a ďalší. Domu prepožičal hlas charizmatický Robo Roth. O kameru sa postaral Martin Šácha, hudbu k filmu zložil skladateľ a producent Ondřej Gregor Brzobohatý.

Na snímke pracovalo 15 renomovaných trikárov pod vedením Michala Křečka. Len samotná triková postprodukcia, v rámci ktorej museli napríklad preniesť dom zo zastavanej oblasti kúsok od Prahy na samotu v Tatrách, trvala zhruba tri mesiace. Vo finálnom strihu snímky je napokon spolu 188 trikov.

Triler, ktorý sa dostane do slovenských kín od štvrtka 16. augusta, vznikol v produkcii spoločnosti Attack Film. Koproducentmi boli RTVS, Česká televízia a Bohemia Motion Pictures. Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie.

Viac o téme: Dôverný nepriateľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu