Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výborné TV TIPY na týždeň: Pripravte sa na Dubčeka či nový slovenský dokument

(Zdroj: Forum Film )

Aj ďalší týždeň so sebou prinesie porciu zaujímavých tipov. Tešiť sa môžete na rôzne žánre. Kvôli 50. výročiu okupácie zaradila RTVS do programu aj televíznu premiéru filmu Dubček a diváci sa dočkajú aj dokumentu o jednej z najrozporuplnejších postáv Slovenska.

PONDELOK 20:30 Markíza - Poliš z obchoďáku 2

Vtipný Kevin James sa vracia ako Paul Blart, pracovník ostrahy v obchode. Tentoraz sa vydáva do Las Vegas na veľtrh bezpečnosti, kde sa zároveň chystá užiť si voľno s dospievajúcou dcérou, ktorá čoskoro odíde študovať na vysokú. V priebehu konferencie odhalí lúpež a ihneď sa pustí do prenasledovania zločincov.

UTOROK 20:30 Jednotka - Dubček - Krátka jar, dlhá zima

Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60-tych rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali. Takto sa začína historicky prvý hraný film o veľkom mužovi československých i slovenských dejín Alexandrovi Dubčekovi. Rozprávačom tohto príbehu je sám Dubček a jeho subjektívne spomínania historických udalostí roku 1968.

STREDA 20:00 HBO - Kingsman: Zlatý kruh

Svet Kingsmanov sa prvýkrát predstavil vo filme Kingsman: Tajná služba ako nezávislá, medzinárodná, špionážna agentúra pracujúca v hlbokom utajení, ktorej cieľom je bezpečný svet. V ďalšom pokračovaní Kingsman: Zlatý kruh čelia naši hrdinovia novým výzvam. Centrála Kingsmanov je zničená a celý svet sa stáva rukojemníkom. Kingsmanov čakajú nové úlohy i prekážky. Spoja sa so spriatelenou americkou špionážnou organizáciou Statesman. Obidve agentúry musia spoločnými silami poraziť nebezpečného nepriateľa a zachrániť tak svet.

ŠTVRTOK 21:00 Dvojka - Miroslav Válek

Básnik a politik Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Významnú, priam determinujúcu úlohu v jeho životnom príbehu zohrala doba, ktorá poznamenala vývoj celej našej krajiny a osudy všetkých jej obyvateľov. Film je zodpovedným a objektívnym príspevkom k reflexii Válkovej osobnosti. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak.

PIATOK 20:45 Joj Plus - Hobit: Neočakávaná cesta

Film sleduje cestu hlavnej postavy Bilba, ktorý sa ocitne na dobrodružnej výprave. Cieľom cesty je si znovu nárokovať stratené trpasličie kráľovstvo Erebor. Bilba nečakane osloví čarodejník Gandalf Sivý, vďaka ktorému sa ocitne v spoločnosti trinástich trpaslíkov na čele s legendárnym bojovníkom Thorinom. Cesta do divočiny vedie cez tajomné krajiny, kde sa to hemží zlobrami, škriatkami a kúzelníkmi. Hoci cieľ ich výpravy - Osamelá hora, leží na Východe, musí prejsť najskôr jaskynným systémom, kde Bilbo stretne niekoho, kto mu navždy zmení život... Gluma.

SOBOTA 20:35 Joj - Ďaleko od hlučného davu

Bathsheba Everdene je krásna a takisto veľmi tvrdohlavá. A ako veľa slobodomyseľných žien, to ani ona nemá ľahké. Tým skôr, že žije vo viktoriánskom Anglicku v druhej polovici 19.storočia.
Bathseba sa v okamihu, keď zdedí usadlosť v panstve Wessex, premení z obyčajného vidieckeho dievčaťa v nezávislú a cieľavedomú statkárku. A to z nej robí lákavú partiu pre to, čomu sa snaží vyhnúť - manželstvo.

NEDEĽA 20:30 Markíza - Jack Reacher

Jack Reacher je ako duch. Bývalého vojenského vyšetrovateľa nájdete len vtedy, keď on sám chce byť nájdený. Objavuje sa v prípadoch, ktoré potvrdzujú, že spravodlivosť je slepá, a v záujme ich vyriešenia neváha ignorovať zákony svojej krajiny. Drsný hrdina z bestsellerov spisovateľa Lee Childa konečne vstúpil na plátna kín s odhodlaním stvoriť rovnako silnú a kvalitnú akčnú ságu, akou sa pred rokmi stal iný pôvodom literárny hrdina Jason Bourne. Život piatich ľudí, ktorých osud priviedol v rovnakom čase na rovnaké miesto, ukončí šesť guliek vypálených ostreľovačom. Taký masaker si od polície vyžiada nadštandardné nasadenie, ktoré čoskoro korunuje dolapenie pacháteľa. Bývalý elitný vojak nemá pod ťarchou dôkazov najmenšiu šancu, napriek tomu tvárou v tvár vyšetrovateľom zaryto mlčí. Tí z neho dostanú jedinú vetu.

Viac o téme: Jack ReacherHobit: Neočakávaná cestaDubčekPoliš z obchoďáku 2Ďaleko od hlučného davuKingsman: Zlatý kruhMiroslav Válek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu