Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hudobný génius, ktorý zmenil Hollywood: Skladateľ Hans Zimmer a jeho rozsiahla tvorba

Hans Zimmer Zobraziť galériu (3)
Hans Zimmer (Zdroj: SITA/AP Photo)

Je označovaný za najvýraznejšieho a najinovatívnejšieho hudobného skladateľa súčasnosti. Doma na svojej poličke má štyri ocenenia Grammy, tri BRIT Awards, dva Zlaté glóbusy a jedného Oscara. Okrem toho však má po celom svete milióny fanúšikov, ktorí sa do jeho tvorby bezhlavo zamilovali. Reč je o geniálnom filmovom skladateľovi Hansovi Zimmerovi. Poďte sa spolu s nami pozrieť na jeho neuveriteľnú filmovú cestu a vypočujte si jeho ikonické skladby.

Hans Florian Zimmer sa narodil vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1957. Jeho matka bola hudobne založená a tak sa niet čomu čudovať, že už vdetstve ho priviedla kpianu. Keď mal 9 rokov, umrel mu otec a on sa rozhodol vyrovnať sa s jeho smrťou skrz hudbu. Ako teenager sa presťahoval doLondýna, kde začal navštevovať univerzituHurtwood House.Vroku 1970 začína hrať vskupine Krakatoa, kde hral na klávesy asyntetizátory. Neskôr hral so skupinouThe Buggles, ktorá vznikla vroku 1977. Hansamôžete poznaťz ich videoklipu„Video Killed the Radio Star.“

Hans Zimmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Jeho prvým samostatnýmprojektom bola snímka Terminal Exposurerežiséra Nica Mastorakisa, ku ktorému napísal aj piesne.Zlomvjeho kariére však prichádza až vroku 1988, keď režisérBarry Levinson nevedel nájsťskladateľa ksvojmu, dnes už najznámejšiemu filmu,Rain Man.VRain Manovi použilsyntetizátory a bubnovanie na oceľových sudoch. Khudbesa neskôr vyjadril tak, že chcel vytvoriť osobitú hudbu, rovnako ako bol aj svet, vktorom Rain Man žil. Práve týmto si vyslúžil svoju prvú nomináciu na zlatú sošku.

Následne na to pracoval na projekte Driving Miss Daisy, za ktorýzískal nepremenenú nomináciu naGrammy. Vroku 1991 sa rozhodol pomerne drastickým spôsobom načerpať novú inšpiráciu pre film. Odcestoval do slnečnej Afriky, kde pozorne sledovalafrické chorály abubny. To je asi najzásadnejší dôvod, prečosi ho neskôr štúdio Disney vybralo na tvorbu hudby pre animovaný filmTheLion King. Ten bol pre Hansa mimoriadne úspešný. Za soundtrack získalOscara, Zlatý glóbus a aj cenu Grammy.

FOTO Ceny Emmy ovládol komediálny seriál, uspela aj Hra o tróny či American Crime Story

Do roku 2000 získal ešte 4 nominácie na Oscara za filmy, ako sú The Preacher's Wife čiThe Prince of Egypt, cenu Grammy za filmCrimson TideaSatellite Award zaThe Thin Red Line.Vroku 2001 pracoval na snímke Gladiator. S ním sa mu takmer podarilo prekonať aj úspech Levieho kráľa,Za hudbuzískal Zlatý glóbus.

Hans Zimmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Neskôr pracoval s Ridleym Scottom na snímke Black Hawk Down a postupne si začal veľmi starostlivo vyberať projekty, na ktorých bude pracovať. Ďalším projektom tak bol Last Samurai, v ktorom hlavnú úlohu stvárnil Tom Cruise. Hans kvôli filmu veľmi starostlivo študoval japonskú hudbu, aby všetko vyladil do dokonalosti. Po vystriedaní Alana Silvestriho na poste hudobného skladateľa sa dostal k známej pirátskej sérii. Pre Pirátov z Karibiku vytvoril vytvoril ikonickú hudobnú tému, ktorú azda pozná úplne každý.

Zjeho tvorby vyzdvihnem ešte dokonalo mrazivý soundtrack kNolanovej trilógií oTemnom rytieroviasoundtrack kobom dielomSherlocka Holmesa. V druhom diele čerpal z tradičnej rómskej hudby a spolupracoval aj so slovenskými Rómami, konkrétne Sendreiovcami.Na konte má aj hudbu pre Man Of Steel a pokiaľ máte radi animáky, pracoval aj navšetkých troch dieloch Madagascaru.

Viac o téme: Hans ZimmerHudbaSkladateľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu