Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Keď príde vojna do kín: VIDEO Život slovenských brancov, strach a izolácia!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube/Červený koberec)

Česko-chorvátsky film Keď príde vojna režiséra Jana Geberta je dokumentárnou sondou do činnosti slovenskej domobrany. Snímku, ktorá zahajovala sekciu „Panorama dokumentu“ na tohtoročnom Berlinale a zbierala uznania aj na ďalších festivaloch, uvedú české kiná 18. októbra, na Slovensku sa filmu dočkáme 22. novembra. Skupina mladých slovenských mužov v ňom vytvára domobranu založenú na disciplíne, izolácii i strachu.

„Doterajšie projekcie na festivaloch budili vždy veľmi silnéa nie vždy pozitívne reakcie. Je zaujímavé, že na západ od nás je ten film zrozumiteľný a vnímaný tak, že autorský pohľad je dostatočne formulovaný. V Čechách a na Slovensku sa od nás očakáva viac polopatisticky vyjadrený názor,“ povedalproducent filmu Radovan Síbrt.

Keď príde vojna do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Červený koberec)

Vojenský výcvik a hra na diktatúru

Hlavná postava dokumentu Petr Švrček vedie usporiadaný život - žije s rodičmi, má pohľadnú dievčinu a dostal sa na vysokú školu. Popri tom vedie domobranu Slovenskí branci, ktorú tvorí dvesto mladých ľudís oddielmi po celom Slovenskom. V horských lesoch ich necháva podriaďovať sa drsným pravidlám, ktoré pripomínajú vojenský výcvik a hru na diktatúru. Šéf domobrany verí, že jeho modelová organizácia má budúcnosť. Je odhodlaný uniformu raz odložiť a so svojou víziou osloviť celú spoločnosť v úlohe politika.

Vzostup populizmu a nacionalizmu

Režisérovi Gebertovi nepripadajú Slovenskí branci len ako neškodná skupina mladých ľudí milujúcich zbrane a svoju vlasť. „V strednej Európe máme naozaj veľký problém so vzostupom populizmu a nacionalizmu. Film je mojím kritickým komentárom k tejto situácii,“uviedol pred časom.

Keď príde vojna do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Červený koberec)

Uvedenie filmu Keďpríde vojna bude sprevádzať sériaprojekciís následnou diskusiou s tvorcami, osobnosťami verejného života as protagonistami filmu. Okrem Prahy sa uskutoční v Plzni, Brne, Liberci, Pardubiciach, Košiciach a Děčíne. Medzi hosťami filmových debát budú napríklad diplomat Petr Kolář, historik Jiří Padevět, vojnový fotograf Stanislav Krupař, publicista Tomáš Klvaňa, sociológ Fedor Gál aj veliteľ domobrany Slovenskí branci Peter Švrček.

Keď príde vojna do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Červený koberec)

Viac o téme: Keď príde vojna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu