Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobyli Hollywood aj napriek veľkej nevýhode: FOTO Hviezdni cudzinci za veľkou mlákou

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: koláž SITA)

Sú slávni, poznáme ich z mnohých oscarových filmov a vytvorili postavy, na ktoré svetová kinematografia nezabudne. Patria k hereckej elite Hollywoodu, no ich rodným jazykom nebola angličtina. Mnohí z najlepších hercov sa narodili v Nemecku, Taliansku, Francúzsku či Izraeli. Ich talent je však nepopierateľný a bez nich by sme prišli o mnoho skvelých zážitkov.

Antonio Banderas

Miesto narodenia:Málaga,Španielsko

Foto: SITA/AP/John Carucci
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/John Carucci  (Zdroj: SITA/AP/John Carucci)

Antonia Banderasa netreba divákom predstavovať. Charizmatický Španiel sa predstavil v mnohých filmoch. Pamätáme si ho ako Desperada, Zora, zahral si po boku Angeliny Jolie či v thrilleri Expendables 3. Svoj hlas prepožičal kocúrovi zo Shreka a predtým, než prerazil v Hollywoode bol jedným z dvorných hercov španielskeho režiséra Pedra Almodóvara.José Antonio Domínguez Bandera dnes pôsobí aj ako spevák a producent. Dlhé roky bol ženatý s herečkou Melanie Griffith, s ktorou sa rozviedol v decembri 2015. V súčasnosti býva v Anglicku. Jedným z jeho najnovších projektov je filmDolor y gloria režiséra Almodóvara, kde si zahrá s Penélope Cruz.

Stellan Skarsgård

Miesto narodenia:Gothenburg(Göteborg), Švédsko

Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

Jedným z najznámejších švédských hercov je bezpochyby Stellan Skarsgård. Objavil sa v mnohých snímkach, ktoré uspeli u kritikov aj divákov. Zahral si napríklad v muzikáli Mamma Mia či v marvelovke Avengers a Thor. Okrem toho sa objavil aj vo filmoch Larsa von Triera Melancholia či Nymfomanka. Jeho gény zdedili aj synovia Alexander a Gustaf. Alexander sa preslávil v seriáli Pravá krv či vo filme Legenda o Tarzanovi a Gustaf hrá jednu z hlavných postáv v seriáli Vikingovia. S prvou ženou mal šesť detí, s druhou dve. Následne podstúpil vasektómiu, pretože podľa jeho slov osem detí stačí.

Javier Bardem a Penélope Cruz

Miesto narodenia: Španielsko, Bardem (Las Palmas, Kanárske ostrovy), Cruz (Madrid)

Foto: SITA/AP/Francisco Seco
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Francisco Seco  (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Zrejme najobľúbenejší španielsky herecký pár tvoria Javier Bardem a Penélope Cruz. Obaja patria k súčasnej hereckej elite v Hollywoode a majú na konte množstvo kvalitných snímok. Rovnako ako Banderas aj Bardem a Cruz začínali u režiséra Pedra Almodóvara. Bardema však objavil kontroverzný španielsky režisérJuan José Bigas Luna. Herca poznáme zo snímok Goyove prízraky, Táto krajina nie je pre starých či z bondovky Skyfall. Spolu so svojou manželkou si zahral vo filmoch Na dno vášne, VickyCristina Barcelona, Pablo Escobar: Nenávidený a milovaný či Všetci to vedia. Práve allenovka Vicky Cristina Barcelona ich dala dokopy. Začali spolu chodiť v roku 2007 a o tri roky na to sa vzali. Vychovávajú spolu dve deti a svoje súkromie si strážia.

Sophia Loren

Miesto narodenia: Rím, Taliansko

O legende filmového plátna Sophii Loren, ktorá tento rok oslávila úctyhodných 84 rokov, takisto netreba veľa hovoriť. Patrila k prvým hereckým sexsymbolom medzi ženami. Preslávila sa mnohými snímkami a dodnes je uznávanou postavou Hollywoodu. Rodená TaliankaSofia Villani Scicolone sa stala prvou a jedinou herečkou, ktorej poslali z Hollywoodu Oscara pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe zahraničného filmu za snímku Vrchárka.

Foto: SITA/AP/Cesare Abbate/ANSA
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Cesare Abbate/ANSA  (Zdroj: SITA/AP/Cesare Abbate/ANSA)

Bola výstredná, provokovala a kŕčovitý úsmev sa stal jej značkou. Na počiatku úspechu stojí snímka Quo Vadis. Zlom nastal v roku 1957, ktorý odštartoval jej hollywoodsku kariéru. Vo filme Pýcha a vášeň si zahrala so svojimi idolmi Frankom Sinatrom a Carym Grantom, ktorý ju požiadal o ruku. V jej srdci však už nebolo miesto, jej láskou bol vtedy ženatý filmový producent Carlo Ponti. V 60. rokoch už bola uznávanou herečkou a dnes je z nej legenda. Má na konte filmy ako Slnečnica, Horalka, Angela či Medzi cudzincami.


Mohlo by vás zaujímať:Vraždiaci netvor, ktorý sa nezastavil pred ničím: Charles Manson už čoskoro ovládne Hollywood


Jean Reno

Miesto narodenia: Casablanca, Maroko

Jean Reno sám seba označuje za lenivého leva, ktorý točí kedy chce a čo práve chce. Jeden z najrozpoznateľnejších hercov dokázal ako jeden z mála predefinovať charakter svojich postáv. Kým zo začiatku stvárňoval chladnokrvných vrahov, postupne prešiel na komédie a po päťdesiatke sa dokonca objavil aj v romantických filmoch.

Foto: SITA/AP/Angelo Carconi/ANSA
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Angelo Carconi/ANSA  (Zdroj: SITA/AP/Angelo Carconi/ANSA)

Juan Moreno y Herrera-Jiménez je francúzsky herec španielskeho pôvodu. Spolu s Gérardom Depardieum, s ktorým si zahral v komédii Drž hubu! patrí k najvyhľadávanejším francúzskym hercom. Poznáme ho z filmov Leon, Francúzsky bozk, Ronin, Purpurové rieky, 22 výstrelov a z mnohých ďalších. V súčasnosti je tretíkrát ženatý a s viac než o 25 rokov mladšoumanželkou má dvoch synov. Z predchádzajúcich dvoch manželstiev má štyri deti.

Jean-Paul Belmondo

Miesto narodenia:Neuilly-sur-Seine, Francúzsko

Ďalším nezabudnuteľným Francúzom je Jean-Paul Belmondo. Jeho snímky dodnes bavia milióny divákov. Stal sa nesmrteľným symbolom novej vlny skvelej komédie. Stvoril do tej doby neexistujúceho hrdinu, ktorý nebol ani jednoznačne kladný, ani záporný. Bol však prirodzený, šarmantný a hlavne bláznivý. Pochádza z rodiny uznávaného sochára a výtvarníčky, ktorá svoje tri deti pravidelne brala do divadla.

Foto: SITA/AP/Dan Steinberg
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Dan Steinberg  (Zdroj: SITA/AP/Dan Steinberg)

Zlomom bol film Na konci s dychom, ktorý ho preslávil. V 60. rokoch sa objavil v mnohých kultových snímkach rôznych režisérov ako Bláznivý Petríček, Siréna z Mississippi, Sympatický darebák či Muž z Ria. To odštartovalo jeho hviezdu. Bol dvakrát ženatý a má štyri deti, ani jedno z nich sa nevydalo po hereckej dráhe. V roku 2001 ho pri pobyte na Korzike zasiahla mŕtvica, bol šesť dní v kritickom stave a odvtedy sa prestal objavovať v divadle či filme. Až v roku 2008 sa objavil v snímke Muž a jeho pes.

Monica Bellucci

Miesto narodenia:Città di Castello,Taliansko

Ďalšou charizmatickou a nezabudnuteľnou postavou v hereckom svete je Monica Bellucci. Je takisto označovaná za sexsymbol, za akúsi femme fatale. Pôvodne si chcela vybudovať kariéru právničky, práve preto začala pracovať ako modelka, aby si zarobila na vysokú školu.

Foto: SITA/AP/Francois Mori
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Francois Mori  (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

Tento životný štýl ju však natoľko ohromil, že nakoniec prestala právo študovať a venovala sa ďalej modelingu a neskôr herectvu. Takmer 15 rokov bola vydatá za francúzskeho herca Vincenta Cassela, s ktorým sa zoznámila v roku 1996 počas natáčania ich spoločného filmu Byt. Spolu sa objavili v niekoľkých ďalších snímkach a majú dve dcéry. Bellucci sa objavila v dvoch dieloch Matrixu či v bondovke Spectre. Okrem toho účinkovala v mnohých talianskych či francúzskych filmoch.

Michael Fassbender

Miesto narodenia:Heidelberg,Nemecko

Foto: SITA/AP/Joel Ryan/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Joel Ryan/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Joel Ryan/Invision)

Michael Fassbender sa narodil v Nemecku a má írske korene. Jeho prvá úloha bola v miniseriáli Stevena Spielberga Bratstvo neohrozených. Neskôr sa objavil v niekoľkých snímkach ako Jazero smrti, Hlad či Nehanební bastardi. Skutočný komerčný úspech prišiel až s úlohou Magneta v sérii filmov X-Men. Je ženatý s oscarovou herečkou Aliciou Vikander, s ktorou sa zoznámil počas natáčania ich spoločnej snímky The Light Between Oceans v roku 2014. Ešte predtým si zahral Steva Jobsa a moderného Macbetha. Obrovská príležitosť prišla s kultovou knihou Jo Nesba Snehuliak, no film nezožalu kritikov veľký úspech. Od 20-ich rokov žil v rôznych lokalitách v Anglicku. Po troch rokoch chodenia si v tajnom ceremoniáli vzal partnerku Vikander a obaja sa presťahovali do Lisabonu v Portugalsku.

Alicia Vikander

Miesto narodenia:Gothenburg (Göteborg), Švédsko

Foto: SITA/AP/ Evan Agostini/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/ Evan Agostini/Invision  (Zdroj: SITA/AP/ Evan Agostini/Invision)

Ani manželka Michaela Fassbendera nie je Američanka. Alicia Vikander sa narodila vo Švédsku. Vo svojich tridsiatich rokoch má za sebou niekoľko skvelých snímok a za vedľajšiu úlohu vo filme Dánske dievča získala Oscara. Pôvodne sa však venovala profesionálne baletu, ktorý aj študovala. Medzi jej najnovšie snímky patrí Tomb Raider. Zahrala si aj vo filmoch Dokonalý šéf, Krycie meno U.N.C.L.E., Ex Machina, WikiLeaks: Informačná vojna, Anna Kareninová. Kráľovská aféra či Čistá.

Nikolaj Coster-Waldau

Miesto narodenia:Rudkøbing, Dánsko

Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

Každý z nás vie, kto je Jaime Lanister. Málokto by však povedal, že pochádza z Dánska. Nikolaj Coster-Waldau sa preslávil ako jeden z mocných Lanisterovcov v dnes už kultovom seriáli Hra o tróny. Svoju kariéru však odštartoval v dánskom thrilleri Nattevagten (Nočná hliadka) v roku 1994. Úloha v tejto snímke mu priniesla úspech doma i v zahraničí. Nasledovala jeho prvý hollywoodska úloha v snímke Ridleyho Scotta - Čierny jastrab zostrelený. Neskôr si zahral aj po boku Toma Cruisa v Oblivione. Je vyše 20 rokov ženatý a s manželkou Nukaakou majú dve deti.

Natalie Portman

Miesto narodenia:Jeruzalem, Izrael

Natalie Portman sa narodila v Jeruzaleme a hovorí plynule po hebrejsky. Po anglicky sa učila od troch rokov, vtedy sa jej rodina presťahovala do amerického Marylandu a neskôr sa usadili na Long Islande. Jej rodné meno je Hershlag a filmový debut zažila v trinástich rokoch. Nebola to hocijaká premiéra. Zahrala si hlavnú úlohu v kultovej snímke Leon po boku Jeana Renoa. Známou sa však stala až vďaka úlohe kráľovnej Padmé Amidaly v jednej z trilógií Hviezdnych vojen.

Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Počas natáčania trilógie si dokončila bakalárske štúdium psychológie na Harvarde. Hovorila totiž, že radšej bude múdra, než filmová hviezda. Zahrala si v niekoľkých filmoch, no Oscara a obrovskú uznanie jej vyniesol životný výkon v Aronofskeho Čiernej labuti. Neskôr sa objavila v marvelovke Thor či v úlohe Jackie Kennedy. Pri natáčaní Čiernej labute sa zoznámila s francúzským hercom, tanečníkom a choreografomBenjaminom Millepiedom. Rok pred svadbou sa im narodilo prvé dieťa, vzali sa v roku 2012 a o päť rokov sa im narodilo druhé dieťa.


Mohlo by vás zaujímať:Samotári v hlavnej úlohe: VIDEO Fascinujúce príbehy o démonoch, s ktorými musíme bojovať sami


Mila Kunis

Miesto narodenia: Černovice, Sovietsky zväz (Ukrajina)

Milu Kunis poznajú diváci z kultového seriálu Tie roky sedemdesiate, ktorá ju preslávila. Narodila sa na Ukrajine do rodiny učiteľky fyziky a manažérky lekárne a strojného inžiniera a taxikára. Do USA sa presťahovali, keď mala Mila sedem rokov. Odvtedy žijú v Los Angeles. Jedným z dôvodov, prečo sa odsťahovali, bol podľa jej slov aj antisemitizmus v Sovietskom zväze.

Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Mila je ukrajinská Židovka. Začala chodiť do školy, aj keď nevedela po anglicky. Z väčšej časti sa však učila so súkromným učiteľom počas natáčania Tých rokov sedemdesiatych. Navštevovala hodiny herectva v Beverly Hills a postupne sa objavovala v ďalších snímkach ako Gia, Kopačky, Čierna labuť,Ide len o sex či Matky rebelky. Je vydatá za Ashtona Kutchera, s ktorým má dve deti. Predtým tvorila dlhé roky pár s Macaulayom Culkinom.

Diane Kruger

Miesto narodenia:Algermissen, Niedersachsen, Západné Nemecko

Diane Kruger si myslí, že byť herečkou neznamená byť krásna. Narodila sa do rodiny bankovej úradníčky a počítačového špecialistu. V detstve chcela študovať balet, preto ju rodičia poslali do baletnej školy v Londýne. Kvôli zraneniu však musela prestať a presťahovala sa do Paríža, kde sa začala venovať modelingu. V 15-ich sa stala finalistkou modelingovej súťaže a vrátila sa do Nemecka, kde v kariére úspešnej modelky pokračovala.

Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

V Paríži sa začala zaujímať aj o herectvo a chodila na hodiny. Zahrala si niekoľko menších úloh a kvôli kariére si zmenila svoje priezvisko z Heidkrüger na Kruger. Filmový debut si odbyla v roku 2002 po boku Dennisa Hoppera a Christophera Lamberta Klavirista. Preslávila sa aj snímkami Miluj ma, prosím, Prenasledovaný či Pán Nikto. V minulosti chodila s francúzskym režisérom a hercom Guillaumom Canetom či s americkým hercom Joshuom Jacksonom. V súčasnosti je jej životným partnerom americký herec Norman Reedus.

Benicio Del Toro

Miesto narodenia:San Germán,Portoriko

Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez sa narodil v Portoriku a poznáme ho pod skráteným menom Benicio Del Toro. Vo filmovom priemysle je známy obrovským perfekcionizmom, pre film je schopný spraviť čokoľvek. Práve preto je u režisérov obľúbený a dôverujú mu, on sa im odvďačuje skvelým umením. Očakávalo sa, že pôjde v stopách svojich rodičov a stane sa právnikom. Veľa členov ich rodiny je v portorickom právnom systéme.

Foto: SITA/AP/Evan Agnostini/Invision
Zobraziť galériu (16)
Foto: SITA/AP/Evan Agnostini/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Evan Agnostini/Invision)

Osud to však zariadil inak. Po smrti matky sa deväťročný Benicio odsťahoval s otcom a starším bratom do Pensylvánie. Kvôli nezhodám s „novou matkou“ odišiel študovať do San Diega. Bol fascinovaný umením a herectvo ho lákalo. V roku 1989 sa objavil v bondovke Povolenie zabíjať a stal sa najmladším protivníkom Jamesa Bonda. Mal 21 rokov. Zlom prišiel až s filmom Bryana Singera Zvyčajní podozriví. Nasledovali filmy ako Fanatik, Strach a hnus v Las Vegas, Podfu(c)k, 21 gramov či Sicario. Za film Traffic - nadvláda gangov získal obrovské uznanie kritikov, Zlatý Glóbus i Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Má dieťa s dcérou Roda Stewarta Kimberley napriek tomu, že netvorili pár.

Viac o téme: Penélope CruzBenicio Del ToroAntonio BanderasMila KunisJavier BardemAlicia VikanderStellan SkarsgardNikolaj Coster-WaldauJean-paul BelmondoDIane Kruger
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu