Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šarm, elegancia a jedinečná krása: FOTO Francúzske herečky, ktoré dobyli Hollywood

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA)

Sú krásne, talentované a poznáme ich zo strieborného plátna. Majú v sebe šarm a nevyzerajú ako každá druhá herečka v Hollywoode. Tieto krásky totiž pochádzajú z Francúzska a divákov zaujali svojou originálnou krásou, brilantným hereckým talentom a eleganciou.

Marion Cotillard

Jednou z najvýraznejších francúzskych herečiek, ktorá sa vryla nielen do pamäti, ale aj do sŕdc miliónov, je Marion Cotillard. Narodila sa v Paríži do hereckej rodiny. Už od mala obľubovala prírodu, preto sa rozhodla študovať ekológiu. Na prianie rodičov však už počas štúdia navštevovala kurzy herectva. Po škole vstúpila do Greenpeace, no láska k umeniu neskôr zvíťazila a začala sa venovať filmu. Prvú veľkú úlohu dostala o štyri roky v úspešnej komédii Taxi. Nasledovalo niekoľko televíznych projektov a stihla vydať aj svoj prvý album, keďže rada spievala.

Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

Zlomový bol pre ňu rok 2003. V rodnom Francúzsku natočila romantický film Vadí nevadí a tretie pokračovanie Taxi. Všimol si ju režisér Tim Burton a obsadil ju do melancholickej komédie Veľká ryba (2003). Neskôr sa objavila ako múza Russella Crowea v romantickej komédii Dobrý ročník (2006). Za životnú úlohu sa však považuje jej stvárnenie Edith Piaf (2007) v rovnomennom filme, za ktorý okrem iných ocenení získala aj Oscara za herečku v hlavnej úlohe. Diváci ju poznajú aj z filmu Počiatok (2010), kde si zahrala s Leonardom DiCpariom.Okrem hereckého ukázala aj spevácky talent. Je vydatá za režiséra, scenáristu a herca GuillaumaCaneta, s ktorým má dve deti. Keď práve nenatáča, trávi čas so svojou rodinou v Paríži.

Juliette Binoche

Takisto rodená Parížanka je známa svojím smutným pohľadom a zrelým výzorom. Má veľa spoločného so svojimi postavami a sama uznáva, že svoj život odhaľuje aj na plátne. Narodila sa do rodiny otca herca, režiséra,sochára a matky učiteľky a takisto režisérky a herečky. Jej rodičia sa rozviedli, keď mala štyri roky a krátko na to začala so sestrou navštevovať katolícku internátnu školu. Letá trávila s babičkou a rodičov často nevidela aj niekoľko mesiacov. Sama priznala, že ju to poznačilo. V čase, keď si privyrábala ako predavačka v supermarkete, dostala sa na prestížne konzervatórium v Paríži. V osemnástich dostala prvú úlohu vo francúzskej televízii.

Foto: SITA/AP/Charles Sykes/Invision
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Charles Sykes/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Charles Sykes/Invision)

Po niekoľkých príležitostiach na seba upozornila ako Anne v erotickej dráme Rendez-Vous (1985) a bola nominovaná na Césara a ako herecká nádej získala o rok neskôr Cenu Romy Schneider. Okrem toho si ju diváci môžu pamätať z filmov Neznesiteľná ľahkosť bytia (1988), Tri farby (1994), Anglický pacient (1996), Čokoláda (2000) a mnohých ďalších. Nikdy nepodliehala spoločenským konvenciám, možno až príliš často sa necháva viesť citmi a vášňou, no nikdy sa nedokázala vzdať svojej slobody. Nesúhlasí s väčšinousvojich kolegov, ktorí berú herectvo len ako prácu a neznášajú milostné scény. Juliette sa zamilováva výhradne len počas natáčania. Podľa nej je totiž chémia medzi ľuďmi vo filme veľmi silná. Dostala štyri ponuky na vydaj, dvakrát na začiatku a dvakrát na konci vzťahu. Má dve deti s dvoma mužmi.

Eva Green

O tejto kráske možno málokto vie, že sa tiež narodila v Paríži do takmer hereckej rodiny. Jej matka bola herečka a speváčka a otec bol zubár a príležitostný herec. Eva Gaëlle Green sa narodila o dve minúty skôr ako jej dvojvaječné dvojča - sestra Joy. Vyrastala čiastočne aj v Londýne a Írsku. Jej matka sa bála, že herectvo bude pre dcéru príliš veľkým sústom, no neskôr jej ambície podporovala.

Foto: SITA/AP/Alastair Grant
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Alastair Grant  (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Od sedemnástich niekoľkokrát zmenila školu a poznala francúzsky, americký i anglický školný systém. Tri roky štúdovala herectvo na škole v Paríži a absolvovala aj kurz herectva na Akadémii dramatického umenia v Londýne. Na newyorskej univerzite získala základné znalosti o réžii. Keď už bola dostatočne vyškolená, vrátila sa do Francúzska a účinkovala v niekoľkých divadelných hrách. Vtedy upútala režiséra Bernarda Bertolucciho, ktorý si ju vybral v roku 2003 do filmu Snílkovia. Jej hviezda odvtedy len stúpa. Objavila sa v mnohých skvelých a zvučných snímkach akoKráľovstvonebeské(2005), v bondovke Casino Royale(2006), Trhliny(2009), Lono(2010) či Sirotčinec slečny Peregrinovejpre podivné deti(2016). Prerazila aj v seriáli Penny Dreadful. Okrem herectva rada skladá hudbu a varí.

Sophie Marceau

Táto herečka získala popularitu hneď svojimi prvými dvoma filmami - Večierok z roku 1980, kde si zahrala ako 14-ročná a o dva roky neskôr sa objavila aj v pokračovaní tínedžerského filmu. Celosvetovo známou sa však stala najmä vďaka úlohe Elektry King v bondovke Jeden svet nestačí (1999). Na rozdiel od svojich predošlých francúzskych hereckých kolegýň sa nenarodila do hereckej rodiny. Jej mama bola predavačka a otec kamionista. Za svoje prvé dva filmy získala cenu Césara v kategórii nový herecký objav.

Foto: SITA/AP/Lionel Cironneau
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Lionel Cironneau  (Zdroj: SITA/AP/Lionel Cironneau)

Neskôr si zahrala s hviezdami ako je Gérard Depardieu a Catherine Deneuveovou vo filme Pevnost Saganne (1984) a so Jeanom-Paulom Belmondom v snímke Veselá Veľká noc z toho istého roku. Prvou zásadnou úlohou, ktorou sa preslávila aj v zahraničí, bola princezná Izabela v Oscarom päťkrát ocenenom historickom epose Statočné srdce (1995) po boku Mela Gibsona. O niekoľko rokov neskôr bola ocenená za svoj režisérsky debut Speak to Me of Love (2002).Má dve deti a za sebou jedno neúspešné manželstvo. Do roku 2014 tvorila takmer sedem rokov pár s hercom Christopherom Lambertom.

Catherine Deneuve

AjCatherine Deneuve patrí jednoznačne k zvučným francúzskym menám. Narodila sa do hereckej rodiny a je treťou zo štyroch dcér. Jej snom bolo stať sa módnou návrhárskou, no to sa čoskoro zmenilo. Prvú menšiu úlohu dostala ešte na strednej škole v roku 1957. Prvú výraznejšiu úlohu stvárnila vo filmeDáždničky zo Cherbourgu o niekoľko rokov neskôr. Za svoju kariéru spolupracovala so známymi režisérmi ako Roman Polański,André Téchiné,Manoel de Oliveirači Luis Buñuel. V niekoľkých filmoch sa stretla aj s talianskym hercom Marcellom Mastroiannim.

Foto: SITA/AP/Britta Pedersen/DPA
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Britta Pedersen/DPA  (Zdroj: SITA/AP/Britta Pedersen/DPA)

K jej naznámejším filmom patrí Kráska dňa (1967), Siréna od Mississippi (1969), Posledné metro (1980) či Indočína (1992). V roku 2000 sa objavila vo filme kontroverzného režiséra Larsa von Triera Tanec v temnotách (2000),v snímke 8 žien (2002) či Matky a dcéry (2009). Má dve deti - syna Christiana s režisérom Rogerom Vadimom a dcéru Chiaru s ďalším režisérom Mastroianim. Obe deti sa rozhodli vydať na hereckú dráhu.

Audrey Tautou

Audrey Tautou sa preslávila v roku 1999 úlohou vo filme Venuša, salón krásy. Začínala ako televízna herečka a úloha v spomínanom filme ju preslávila najmä vo Francúzsku. Za hranice svojej rodnej krajiny sa posunula až o dva roky neskôr, keď získala úlohu v svojskej romantickej dráme Amélia z Montmartru. Za túto úlohu bola nominovaná na cenu César, Európsku filmovú cenu či cenu BAFTA. Okrem toho si ju diváci pamätajú aj z filmov Príliš dlhé zásnuby (2004), Coco Chanel (2009), Pena dní (2013) či Odysea (2016).

Foto: SITA/AP/Axel Schmidt
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Axel Schmidt  (Zdroj: SITA/AP/Axel Schmidt)

Dcéra zubného chirurga a učiteľky sa narodila v Beaumonte a v mladosti sa venovala hre na klavír, spevu, maľovaniu, golfu, tancu, volejbalu a poznala všetky zvieratá v susedstve. Trocha komplikované to má s láskou. Venuje jej čas aj pozornosť, no nechce byť len dievča na flirt. Je totiž presvedčená, že také šťastie ako v herectve, nemôže mať aj v láske. Napriek tomu miluje predstavu klasickej rodiny, ktorú má aj vďaka svojmu idylickému detstvu. Všetkých reportérov, ktorí s ňou robia rozhovory, si fotografuje a fotky zhromažďuje v albume. So svojimi postavami má toho veľa spoločného, najmä to, že je trochu divná. Jedného dňa sa vrajchystá k psychoanalytikovi, aby pochopila druhú osobnosť, ktorú v nej vyvoláva popularita.

Julie Delpy

Julie Delpy je francúzska herečka, scenáristka, speváčka, režisérka a spisovateľka a ako mnoho ďalších, aj ona sa narodila do hereckej rodiny. Bola trikrát nominovaná na cenu Césara a dvakrát na Oscara za najlepší adaptovaný scenár. Hrala vo viac ako tridsiatich filmoch a v roku 1990 sa odsťahovala do Ameriky, kde po jedenástich rokoch získala aj americké občianstvo. K divadlu sa dostala už v detstve. Absolvovala newyorskú filmovú školu a začala sa venovať réžii, písaniu scenárov, hraniu a filmovému strihu.

Foto: SITA/AP/Maurizio Gambarini/DPA
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP/Maurizio Gambarini/DPA  (Zdroj: SITA/AP/Maurizio Gambarini/DPA)

Medzi hrdinkami, ktoré stvárnila, vynikajú najmä ženy, do ktorých osudu tragicky zasahuje láska. Jej režijným debutom bol film Hľadanie Jimmyho z roku 2002. O dva roky neskôr bola nominoaná na Oscara za svoju prácu na scenári snímky Pred súmrakom, ktorú režíroval Richard Linklater. Diváci poznajú Delpy práve z tejto trilógie, kde si zahrala s Ethanom Hawkem. V roku 2009 režírovala film Čahtická pani, kde si zahrala aj hlavnú úlohu Alžbety Báthoryovej. V roku 2012 sa ujala réžie filmu 2 dni v Paríži a znovu si strihla hlavnú úlohu. Do role rodičov obsadila svojich vlastných rodičov. Žije v Los Angeles a má jedného syna. Dodnes patria medzi jej blízkych priateľov herci Ethan Hawke a Adam Goldberg. Jej vzorom bola Marilyn Monroe a okrem herectva sa venuje aj móde.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot bola celosvetovým sexsymbolom 50. a 60. rokov 20. storočia. K filmovej kariére jej pomohol jej prvý manžel režisér Roger Vadim. K jej najúspešnejším filmom patrí A Boh stvoril ženu z roku 1956. V tom čase však diváci milovali všetky jej filmy. Bola niekoľkokrát vydatá. Po Vadimovi sa vydala za hercaJacquesa Charriera, s ktorým má svoje jediné dieťa - syna Nicolasa, ktorý žije v Nórsku.

Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Zobraziť galériu (9)
Foto: SITA/AP, Matt Sayles  (Zdroj: SITA/AP, Matt Sayles)

Neskôr sa vydala za nemeckého multimilionára Gunthera Sachsa. Jej štvrtým a posledným manželom je francúzsky politik Berbard d'Ormale.Bardot natošila spolu 42 hraných filmov a svoju hereckú kariéru sa rozhodla ukončiť v roku 1973, keď mala 39 rokov. Svoj ďalší život zasvätila boju za práva zvierat a okrem iného sa venuje aj publicistickej činnosti.

Viac o téme: Brigitte BardotMarion CotillardEva GreenAudrey TautouJulie Delpy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu