Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fanúšikovia Harryho Pottera sa búria: Prečo nedáva pokračovanie Fantastických zverov zmysel?

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny Zobraziť galériu (4)
Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny (Zdroj: continental-film.sk)

Čarodejnícky svet Harryho Pottera si podmanil celú jednu generáciu. Prišli filmy, s nimi ešte väčší úspech a v roku 2011 veľkolepé finále. O päť rokov neskôr sa v kinách objavil prequel v podobe Fantastických zverov a s ním aj očakávaný kasový úspech. Pokračovanie dorazilo do kín pred pár týždňami, pričom rozdelilo fanúšikov na dva tábory. Jedni si pochvaľujú, druhí kritizujú. A my dnes musíme dať za pravdu druhému táboru. Poďme sa pozrieť na to, kde nastal kameň úrazu. Článok obsahuje spoilery!

Fantastické zvery a ich výskyt začínali v roku 1926, kedy Newt Scamender práve dokončil svetovú výpravu za hľadaním a dokumentáciou výnimočného výskytu magických stvorení. Jeho krátke zastavenie v New Yorku by sa zaobišlo bez nehody, keby nebolo mukla menom Jacob, strateného magického kufríka a úteku niektorých newtových fantasticých zverov, ktoré môžu byť veľkým problémom rovnako pre svet čarodejníkov, ako muklov. Na pozadí toho sa však na scénu dostáva aj mocný čarodejník Grindelwald.Práve ten dostane v pokračovaní omnoho viac priestoru. V ňom sa jeho vyhrážky naplnia a podarí sa mu z väzenia uniknúť. Začne zhromažďovať svojich nasledovníkov, ktorí nič netušia o jeho skutočnom pláne – získať čistokrvných čarodejníkov, aby ovládli všetkých muklov.

Nielen čarodejníci z Rokfortu: Kde všade zahviezdili herci z Harryho Pottera?

Na scénu sa tak opäť dostáva Newt, aby za pomoci Dumbledora jeho besnenie zastavil. Samotný príbeh sa rozbieha pomerne rýchlo a my sa razom ocitáme v rušných parížskych uliciach, kde postupne začne gradovať temná atmosféra. Hlavný hrdina, spolu s Jacobom pátrajú po Tine, ktorá sa medzičasom stala aurorom. Samozrejme, nechýba ani niekoľko magických tvorov, ktoré sa vymknú kontrole. Popri nepríjemnom incidente sa podarí z cirkusu utiecť aj Nagini (áno, práve tej Nagini, ktorá sa nakoniec premení na verného "maznáčika" Lorda Voldemorta) a Credencovi, ktorý sa stále nevzdal pátrania po svojom skutočnom pôvode.

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: continental-film.sk)

Stratené a nájdené postavy

A práve v poslednom spomínanom trpí film najviac. Na konci tohto pokračovania sa z úst Grindelwalda dozvedáme pravú identitu Credenca, z ktorého sa vykľuje Dumbledoreov príbuzný,Aurelius Dumbledore. To celé však trošku (dosť) nedáva zmysel. Je úplne nepochopiteľné, prečo potom v budúcnosti o jeho existencii nezaznie ani zmienka. Spisovateľka a scenáristka J. K. Rowlingová si túto zápletku mohla vymyslieť až teraz, no práve ona by mala najlepšie poznať históriu svojich postáv. Otec Albusa Dumbledorea, Percival,totiž za svoje vyčíňanie skončil v Azkabane, kde zomrel ešte pred narodením Aureliusa. Jeho matka bola mŕtva dokonca ešte dávnejšie.Je možné, že ho však mala s iným mužom a práve preto sa ho snažila utajiť a poslať loďou do Spojených štátov.

Šokujúce odhalenie Rowlingovej: Harry Potter nebol len jeden!

Do úvahy nepripadá ani teória, že ide o Albusovho bratranca, a teda syna sestry jeho otca Percivala, Honorie. Tá totiž v tom čase bola príliš stará na to, aby mohla splodiť dieťa. Do úvahy teda pripadajú už len Albusovi súrodenci. Brat Aberforth bol mladší a v sérii o Harry Potterovi sa s ním odmietal rozprávať iba kvôli smrti Ariany, strata syna by bola asi omnoho citelnejšia. Sestra Ariana zase mala len šesť rokov, keď bola napadnutá a zo životnejtraumy sa už nikdy nespamätala. Tá však zase mala podobné schopnosti, akými disponuje aj Credence. Na internete sa objavila aj teória, že otcom Credencea je sám Grindelwald a dieťa splodil s Arianou. Nebolo by ale potom omnoho jednoduchšie získať si ho na konci filmu tým, že mu rovno povie, že je jeho otec?

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: continental-film.sk)

Zbytočné dejové línie

Totálne zbytočnou sa stáva aj príbehová linka s Yusufom Kamom. Z príbehu sa dozvedáme, že tenotcovi sľúbil pomstu za smrť svojejmatky, ktorú očaroval, uniesol a znásilnil CorvusaLestrange. Z tohto zvráteného činu sa narodí dcérka Leta, nomatka hneď po pôrode zomiera. Corvus si neskôr nachádzadruhú ženu anarodí sa im CorvusLestrange mladší. On syna miluje najviac na svete a práve preto sa ho rozhodne ochrániť a posiela ho do USAna adopciu. Mladý Corvus cestoval loďou a nevedel prestať plakať. Leta, ktorá ho sprevádzala to už nezvládla a malého Corvusavymenila s iným dieťaťom. Loď sa však potopí a Corvus je jednou s obetí. Leta však zhodou okolností zachraňuje Credencea čoby Aureliusa Dumbledorea.

Šialené teórie fanúšikov Harryho Pottera: Je nesmrteľný, vedeli ste o tom?

Čo je však najdôležitejšie, Yusuf zložilneporušiteľnú prísahu zabiť to, čoCorvus miloval najviac. No pokiaľ sa jeho syn utopil, jasne z toho vyplýva to, že prísahu nesplnil. Pokiaľ si dobre pamätáte Harryho Pottera tak viete, že ten, kto neporušiteľný sľub nesplní, zomiera. Prečo teda Yusuf žije? Aby týchto dejových dier nebolo málo, tak na konci príbehu Leta zomiera a nemá absolútne žiadnu spojitosť s Bellatrix, ktorú poznáme ako služobníčku Lorda Voldemorta. Teda pokiaľ nemá tajné dieťa, ktoré by už bolo ... koľké v tomto príbehu?

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: continental-film.sk)

Zásadný problém

Rowlingová je skvelou spisovateľkou, no neuveriteľne otrasnou scenáristkou. Dej pokračovania je tak neuveriteľne rozbitý, že tu nájdeme viac vecí, ktoré zmysel nedávajú, než tých, ktoré dávajú. Nehovoriac o tom, že hlavná postava celého príbehu v podstate len stále behá za zvieratami a v konflikte dvoch mocných čarodejníkov nehrá druhé, ale prinajlepšom štvrté husle. Štúdio Warner Bros. sa rozhodlo túto filmovú sériu natiahnuť až na päť filmov. Rowlingová varí z vody a potrebuje preklenúť obdobie takmer dvadiatich rokov, keďže finále série má byť legendárny súboj medzi Dumbledoreom a Grindelwaldom v roku 1945. To je ešte pekne dlhá doba na to, aby stihla sprzniť príliš veľa toho, čo sme na Harrym Potterovi tak milovali.

Viac o téme: Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu