Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Temná stránka Hollywoodu: VIDEO Kevin zo Sám doma podľahol drogám i chamtivým rodičom

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision, YouTube)

Jeho hviezda vyšla na vrchol prudko a dá sa povedať, že rovnako rýchlo aj zhorela. Macaulay Culkin je divákom dobre známy z legendárnej vianočnej rozprávky Sám doma. Na televíznych obrazovkách sa objavoval už odmala. Bohužiaľ, za jeho postupný pád môžu aj jeho rodičia.

Otec Kit bol jeho agentom. Rodičia sa rozhádali práve kvôli peniazom, ktoré už ako dieťa zarábal. V štrnástich sa rozhodol odísť do hereckého dôchodku. Neskôr sa objavil v niekoľkých filmoch, no dnes sa herectvu takmer vôbec nevenuje.

Macaulay Carson Culkin je známy predovšetkým ako detská hviezda. Stal sa najznámejším detským hercom od čias Shirley Temple. Culkin je žiarivým príkladom odvrátenej strany Hollywoodu. Rodený newyorčan si toho v živote preskákal veľa. Narodil sa do rodiny bývalého herca Kita Culkina a Patricie Bremtrup. Rodičia sa nikdy nevzali. Má sedem súrodencov - päť bratov a dve sestry.

Skoré začiatky a prvý debut

Malý Macaulay sa začal herectvu venovať už v štyroch rokoch. Objavil sa v produkcii newyorskej filharmónie Bach Babies. Postupne bol známy aj z divadelných predstavení a televízie. V 80. rokoch ho obsadzovali aj do filmov. Prvou menšou úlohou bola rola v televíznom filme Tajomná noc duchov (1985) a v jednej z epizód vo vtedy populárnom seriáli The Equalizer z toho istého roku.

Jeho prvým celovečerným debutom bola úloha Cy Blue Blacka vo dráme Rocket Gibraltar v roku 1988. O rok neskôr sa objavil v romantickej komédii Uvidíme sa ráno, kde dostal možnosť zahrať si s veľkámi menami ako Jeff Bridges, Farah Fawcett či Drew Barrymore. Prvým známejším filmom sa stal Strýko Buck (1989), kde si zahral jednu z hlavných postáv po boku Johna Candyho.

Zlom v detskej kariére

Závratný úspech a raketový let smerom hore po hereckej dráhe mu priniesol skutočne dnes už legendárny vianočný film ChrisaColumbusa Sám doma. V tom čase mal Macaulay len desať rokov. Zahral si po boku viacerých hviezd. Okrem iného aj s Joesom Pescim. Ten sa malému Culkinovi počas nakrúcania vyhýbal. Robil to zámerne, aby sa ho malý chlapec naozaj bál. Vo filme sa objavil aj Culkinov mladší brat Kieran.

Temná stránka Hollywoodu: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Youtube)

Film natáčali tri mesiace. Oslnivý úspech tohto filmu si behom dvoch rokov vyžiadal rovnako úspešnépokračovanie, ktoré sa tentokrát odohrávalo v New Yorku. Za prvý diel dostal macaulay honorár 100-tisíc dolárov. Druhý diel mu vyniesol už štyri a pol milióna dolárov. Ešte pred pokračovaním Sám doma natočil Macaulay detskú romancu Moja prvá láska, kde si zahral lásku malej Anny Chlumskej.

Začiatok pádu a chamtiví rodičia

Ako dieťa sa objavil ešte v ďalších známych filmoch ako Vládca kníh (1994), Sám doma a bohatý (1994). No pomyselným uzavretím kruhu jeho neuveriteľnej, aj keď veľmi kratučkej kariéry bol svojský detský thriller natočený v roku 1993 Dobrý synček, kde si zahral malého psychopata s anjelskou tvárou. Proti nemu stál v tom čase podstatne menej známy detský rival Elijah Wood. Dva roky po enormnom úspechu snímky Sám doma sa začal aj koniec jeho kariéry. U malého Newyorčana vtedy naozaj mohli za veľa vecí rodičia.

Culkin neskôr uviedol, že jeho otec, ktorý bol súčasne jeho agentom, ho obsadil do desiatok filmov za niekoľko rokov a scenáre pritom vôbec nečítal. O filmy im nešlo, obom rodičom šlo o peniaze a tak to aj dopadlo. Kvôli obrovským zárobkom sa rozhádali a rozišli. Ešte predtým však absurdne prišli o väčšinu z nich pri šialených súdnych pojednávaniach. Najvyšší súd nakoniec celý spor ukončil a zvyšných zhruba 40 miliónov dal vtedy 12-ročnému Macaulayovi.

Herecký dôchodok a priateľstvo s Jacksonom

Culkin sa v tom čase dostával do veku, kedy už nemohol hávať malých nezbedníkov. V štrnástich preto celému svetu oznámil, že ide do dôchodku. Samozrejme, toho hereckého. Počas jeho života sa často objavovali aj jeho väzby na kráľa popu Michaela Jacksona. Ešte v čase, keď natočil film Sám doma sa stal Jacksonovým naozaj blízkym priateľom. Objavil sa aj v jeho videoklipe Black Or White.

Temná stránka Hollywoodu: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Youtube)

Keď sa prevalili obvinenia voči Jacksonovi zo sexuálneho zneužívania detí, Culkin svedčil na súde. Uviedol, že niekoľkokrátspal aj u Jacksona. Nikdy ho nezneužil ani sa ho nedotýkal nevhodným spôsobom. Obvinenia označil za absolútne smiešne. V roku 2009 sa zúčastnil na jeho pohrebe. Je krstným otcom Jacksonových detí.

Problémy so zákonom a vzťahy

V roku 2004 Culkina zatkli v Oklahome za držanie marihuany a ďalších dvoch látok. Krátko na to putoval do väzenia, no neskôr ho prepustili na kauciu. Na súde uviedol, že je nevinný, potom však uznal svoju vinu. Okrem toho mal niekoľkokrát problémy s alkoholom, drogami a inými omamnými látkami. Údajne je závislý na liekoch oxykodon a vicodin.

S prvou manželkou Rachel Minor. (Foto: TASR/AP)
Zobraziť galériu (6)
S prvou manželkou Rachel Minor. (Foto: TASR/AP)  (Zdroj: TASR/AP)

V tom čase sa snažil vrátiť k herectvu a objavil sa ako hosťujúci herec v seriáli Will& Grace či vo filme Party monster. Jeho herecká kariéra však nedosiahla žiadne väčšie zlomy. Objavil sa aj v reklame. Takmer deväť rokov tvoril pár s herečkou Milou Kunis, rozišli sa v roku 2011. Ešte predtým bol ženatý s herečkou Rachel Miner. Obaja mali v tom čase 18. Dva roky po svadbe sa rozišli a v roku 2002 sa oficiálne rozviedli.

S dlhoročnou priateľkou Milou Kunis. (Foto: TASR/AP/The Jackson Family, Harrison Funk)
Zobraziť galériu (6)
S dlhoročnou priateľkou Milou Kunis. (Foto: TASR/AP/The Jackson Family, Harrison Funk)  (Zdroj: TASR/AP/The Jackson Family, Harrison Funk)

Súčasnosť

Od roku 2013 žije Culkin v Paríži. Po neúspešných vzťahoch sa dal pred rokom dokopy so svojou hereckou kolegyňou z pripravovaného filmu Changeland Brendou Song. Okrem toho sa venuje hudbe. Spolu s ďalšími mal kapelu s názvom The Pizza Underground, s ktorou absolvoval aj niekoľko koncertov. Pred niekoľkými mesiacmi však Culkin oznámil, že kapela sa rozpadla. Pracoval aj ako DJ v New Yorku.

Culkin počas udeľovania cien American Music Awards v októbri 2018. (Foto: SITA/AP/Matt Sayles/Invision)
Zobraziť galériu (6)
Culkin počas udeľovania cien American Music Awards v októbri 2018. (Foto: SITA/AP/Matt Sayles/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles/Invision)

Viac o téme: Macaulay Culkin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu