Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Legendárny lámač sŕdc i netvor: Zaujímavosti, ktoré ste o TEJTO filmovej hviezde nevedeli

Jean Marais Zobraziť galériu (5)
Jean Marais (Zdroj: CSFD/Photo © La Société des Films Sirius)

Francúzsky herec Jean Marais patril k filmovým hviezdam 20. storočia. Popularitu mu priniesli snímky Le Capitaine Fracasse (Kapitán Fracasse, 1961), Le Masque de fer (Železná maska, 1962) i séria filmov o Fantomasovi. Od narodenia umelca uplynulo v utorok 11. decembra 105 rokov. V približne 80 filmoch stvárnil zväčša postavy romantických milencov či hrdinov.

Jean Alfred Villain-Marais sa narodil 11. decembra 1913 vCherbourg-Octeville vo Francúzsku. Krátko predtým zomrela jeho malá sestra. Kvôli tomu syna údajne matka najprv odmietala, neskôr ho však až rozmaznávala a obliekala ako malé dievčatko. Rodičia sa za krátky čas rozviedli a tak Jean Marais svojho otca takmer nepoznal.

V škole nevynikal, výborne však kreslil a miloval divadlo. Pracovať začal ako retušér v parížskom fotoateliéri, kde sa mal vyučiť za fotografa. Po vojenskej službe nastúpil do komparzu. Ako mladý muž sa stretol u matky s nepochopením pre svoje nežné priateľstvo s významným básnikom, dramatikom a režisérom Jeanom Cocteauom. Režisér bol dvakrát starší ako Jean Marais a uviedol budúceho herca medzi francúzsku smotánku, do ktorej patrili aj maliari Picasso, Modigliani a návrhárka Coco Chanel.

Maraisa objavil legendárny režisérJean Cocteau

Jean Cocteau, ktorý bol homosexuál, žil bohémskym životom, písal básne, divadelné hry, navrhoval výpravy pre balet ičinohru pozval dvadsaťštyriročného Maraisa na konkurz do Kráľa Oidipa azistil, že má nesmierny herecký talent. Od tohto obdobia ho obsadil aj do ďalších svojich celovečernýchfilmov. Vďaka staršiemu mentorovi sa stal zo začínajúceho herca kultivovaný, vzdelaný muž oddaný umeniu apoézii.

Jean Cocteau (vľavo) a francúzsky herec Jean Marais bozkávajú francúzsku herečku Michele Morganovú po prevzatí ceny na filmovom festivale v Cannes
Zobraziť galériu (5)
Jean Cocteau (vľavo) a francúzsky herec Jean Marais bozkávajú francúzsku herečku Michele Morganovú po prevzatí ceny na filmovom festivale v Cannes  (Zdroj: TASR/AP Photo/File)

Maraisa preslávili role v snímkach ako napríklad La Belle et la bęte, (Kráska a zviera, 1946), Les parents terribles (Hrozní rodičia, 1948), Orphée (Orfeus, 1950). Nasledovala Le Comte de Monte-Cristo (Gróf Monte Cristo, 1954). Vtom čase išlo o najlepšie filmové spracovanie románu Alexandra Dumasa. Režisér Robert Vernay vybral do hlavnej úlohy kinohviezdu Jeana Maraisa, ktorý ju zahral snoblesou. Inak to nebolo ani vofilmeLe Bossu (Hrbáč, 1959), nakrútenom podľa rovnomenného románu Paula Févala. "Herectvo je pre mňa vášňou, drogou ineresťou," priznal Marais v rozhovore vroku 1998.

Jean Marais a Sabine Sesselmann vo filme Hrbáč
Zobraziť galériu (5)
Jean Marais a Sabine Sesselmann vo filme Hrbáč  (Zdroj: ČSFD/Photo © Globe Films International)

Herec sa objavil aj vofilmochLe Testament d'Orphée (Orfeov testament, 1960), Le Capitaine Fracasse (Kapitán Fracasse, 1961), Le Masque de fer (Železná maska, 1962) a v sériifilmovo Fantomasovi. Ocitol sa ivdielach špičkových filmových tvorcov ako boli Luchino Visconti a Jean Renoir. Ako filmový herec účinkoval ešte aj v 90. rokoch 20. storočia.

Sylva Koscina a Jean Marais vo filme Železná maska
Zobraziť galériu (5)
Sylva Koscina a Jean Marais vo filme Železná maska  (Zdroj: ČSFD)

Divadlo mal najradšej

V televízii vytvoril niekoľko postáv v populárnych seriáloch. Najradšej však mal divadlo. Bol členom Comédie Francaise. V pokročilom veku zamenil milostné ačasto nebezpečné rytierske úlohy napríklad za titulnú postavu v Shakespearovej tragédii Kráľ Lear. Na sklonku svojej divadelnej kariéry hral na javisku parížskeho divadla Bouffes Parisiens.

Francúzsky herec Jean Marais s bustou Jeana Cocteaua na snímke z 20. decembra 1997 vo svojom dome vo Vallauris
Zobraziť galériu (5)
Francúzsky herec Jean Marais s bustou Jeana Cocteaua na snímke z 20. decembra 1997 vo svojom dome vo Vallauris  (Zdroj: TASR/AP)

Po odchode do ústrania sa venoval maľovaniu, sochárstvu a keramike. Žil striedavo vo svojom parížskom byte na Montmartri a vo vidieckom sídle vo Vallauris v regióne Alpes-Maritimes. Jean Marais zomrel 8. novembra 1998 v nemocnici vo francúzskomCannes po náhlej nevoľnosti krátko pred svojimi 85. narodeninami.

Viac o téme: Jean MaraisJean Cocteau
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu