Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Milovníci českých filmov si prídu na svoje: Novinky, ktoré si v roku 2019 nemôžete nechať ujsť!

(Zdroj: Reprofoto YouTube/Michal Hruza)

Kiná budúci rok ponúknu tri desiatky nových českých filmov. Sú medzi nimi adaptácie svetových bestsellerov ako Nafarbené vtáča alebo Pražské orgie, autorské snímky aj scenáristický debut obľúbeného herca Jaromíra Hanzlíka Leto s gentlemanom. V januári bude mať premiéru napínavý príbeh českého leteckého esa Narušiteľ, vo februári film Na streche, kde mal pôvodne hrať nečakane zosnulý Jan Tříska.

Najočakávanejší film, ktorý vznikal desať rokov

Údaje vyplývajú z prehľadu chystaných premiér na webe Únie filmových distribútorov a od mediálnych zástupcov tvorcov. K najočakávanejším filmom môže patriť Nafarbené vtáča Václava Marhoula, ktorý pripravuje premiéru svojho snímky na budúci september. Film vznikal desať rokov podľa svetovo presláveného románu, výnimočného svojou surovosťou a popisom krutostí, ktoré vojna a jej pokrivené pomery a ľudské charaktery môžu spôsobiť.

Na jeseň má mať premiéru film Pražské orgie. Scenár napísala a režíruje ho Irena Pavlásková podľa novely nedávno zosnulého amerického spisovateľa a držiteľa mnohých významných cien Philipa Rotha.

Ďalšie zaujímavé novinky

Do kín príde ifilm Jiřího Mádla Na streche, kde hlavnú úlohu po tragicky zosnulom Janovi Třískovi stvárnil Alois Švehlík. V polovici marca bude v Brne svetová premiérafilmu Sklenenáizba, ktorý podľa románu Simona Mawera nakrútil Julius Ševčík. Román sa z veľkej časti odohráva v slávnej brnenskej vile Tugendhat, preto tvorcovia zvolili ako miesto jeho prvéhouvedenia Brno.

Svoju jedenásťročnú cestu trabantom okolo sveta v apríli budúceho roka uzavrie uvedením cestovateľskejsnímke Trabantom tam a zase späť Dan Přibáň. V pokračovaní cestovateľského filmu sa napája na trasu prvej expedície. Na ceste z Ázie do Prahy domov prejde 17.237 kilometrov. Filmári tentoraz zachytávajú divokú jazdu z južnej Indie cez Nepál, Himaláje, Pakistan, Čínu, Kirgizsko až do Uzbekistanu a odtiaľ cez Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka.

Napínavý film Narušiteľ

Film Narušiteľ vznikol na motívy skutočného príbehu armádneho pilota Vladislava Balda, ktorý natočil jeho vnuk David Balda. V hlavnej úlohe filmu o živote armádneho pilota v socialistickom Československu hrá Jiří Dvořák. V snímke, ktorá bude mať premiéru 24. januára a odprevadí ho aj pieseň a videoklip Michala Hrůzy, sa objaví rad unikátnych strojov, ktoré brázdili nebo v dobe, v ktorej sa film odohráva. Lietadlo, na ktorého krídlach sa hlavný hrdina pokúsi o prelet hraníc, je stroj z roku 1953, ktorý k takejto ceste za slobodou kedysi skutočne poslúžil.

Ďalší film podľa knižnej predlohy Urbaníkovej

Na jar by sa mal v kinách objaviť ďalší film podľa knižnej predlohy slovenskejspisovateľky Evity Twardzik (Urbaníkovej) Príliš osobnáznámosť. Snímku natočili tvorcovia komédia Všetko alebo nič, ktorú minulý rok videlo v českých, slovenských a poľských kinách cez 85-tisíc divákov. Je príbehom o troch ženských pohľadoch na život a troch spôsoboch vnímania lásky. V hlavných úlohách sa predstavia Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová a Petra Hřebíčková. Režisérka Marta Ferencová opäť napísala scenár spolu s Urbaníkovou.

Viac o téme: Príliš osobná známosťČeské filmyPražské orgieNa streche
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu