Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odišli do hereckého neba: Týchto hercov nám rok 2018 vzal

Koláž - úmrtia 2018 Zobraziť galériu (9)
Koláž - úmrtia 2018 (Zdroj: koláž Telkáč)

Rok 2018 priniesol mnoho filmových skvostov, no zároveň sa herecké nebo rozšírilo o niekoľko skvelých a talentovaných osobností.

Marián Labuda

Marián Labuda
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

Hneď na začiatku roka (5. januára) zomrel vo veku 73 rokov legendárny slovenský herec Marián Labuda. Okrem toho, že pôsobil v Slovenskom národnom divadle, stvárnil aj desiatky postáv vo filmoch aj televíznych inscenáciách. Účinkoval v snímkach ako Neprebudený, Zmluva s diablom, Pacho, hybský zbojník Vesničko má středisková či Sebechlebskí hudci. Vidieť sme ho mohli aj v rozprávkach, napríklad Kráľ drozdia brada, Vták Ohnivák, Lotrando a Zubejda či Kráľ drozdia brada.

Stano Dančiak

Stano Dančiak
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Vo veku 75 rokov zomrel aj ďalší legendárny slovenský herec Stano Dančiak, ktorý stvárnil desiatky divadelných, televíznych aj filmových úloh. Do pamäte divákov sa zapísal aj ako výrazný dabingový herec. Svoj hlas prepožičal napríklad inšpektorovi Derrickovi či chlpatému Alfovi z amerického televízneho seriálu Alf.

Marián Geišberg

Marián Geišberg
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

Minulý rok zomrel aj slovenský herec Marián Geišberg. Ten sa na filmovom plátne objavil už v 70. rokoch. Viac ako štvrťstoročie pôsobil na doskách Slovenského národného divadla a objavil sa v mnohých zaujímavých filmových počinoch. V posledných rokoch si zahral napríklad vo filme Hlas pre rímskeho kráľa, hudobnej komédii Revival, trileri Červený kapitán či rozprávke Sedem zhavranelých bratov. Okrem herectva bol známy aj ako folkový autor, interpret a tiež napísal zbierku poviedok.


Mohlo by vás zaujímať:Mama Kami, Škopková či kráľovná faciek: Pred 15 rokmi prehrala Helena Růžičková svoj boj


Jackson Odell

Mladý herec Jackson Odell bol najviac známy pre svoju úlohu Ariho Caldwella v seriáli The Goldbergs. Odell zomrel 10. júna ako dvadsaťročný.

Mark Salling

V roku 2018 odišla do hereckého neba aj hviezda populárneho hudobného seriálu Glee. Marka Sallinga našli mŕtveho 30. januára v Los Angeles. Mal len 35 rokov.


Mohlo by vás zaujímať:To bude filmová jazda! VIDEO Tieto snímky nás čakajú v prvej polovici nového roka


Verne Troyer

Verne Troyer
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/John Salangsang/Invision/AP)

Rok 2018 nám vzal aj herca, ktorý zahviezdil vo filmoch zo série Austin Powers. Verne Troyer bol tiež jedným z najnižších ľudí sveta. Zomrel 21. apríla.

Jean Porter

Herečka Jean Porter žal aúspech v rokoch 1938 až 1961, kedy sa, vďaka zmluve so spoločnosťou Metro-Goldwyn-Mayer, objavila vo viac ako tridsiatich filmoch. Zomrela vo veku 95 rokov.

John Mahoney

John Mahoney
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Sayles)

Seriálového Martina Cranea alias Frasierovho otca z obľúbenej televíznej šou Frasier porazila vo veku 77 rokov neúprosná rakovina. Okrem Frasiera si John Mahoney zahral v množstve úspešných filmoch.

Miloš Forman

Miloš Forman
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Hoci nie je herec, no k tomuto zoznamu, bohužiaľ, patrí aj oscarový režisér Miloš Forman. Režisér, ktorého preslávil Oscarom ocenený film Prelet nad kukučím hniezdom či film Amadeus, zomrel 13. apríla po chorobe vo veku 86 rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Rozprávky, ktoré pozeráme každé Vianoce: Toto ste o nich určite nevedeli


Stan Lee

Stan Lee
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Chris Pizzello/Invision/AP)

Stan Lee tiež nebol hercom v pravom slova zmysle, hoci sa objavil v každom filme vytvorenom podľa jeho komiksovej predlohy. Kreatívna hlava Marvelu zomrela vo veku 95 rokov.

Viac o téme: Stan LeeStano DančiakMarián LabudaMiloš FormanMarián GeišbergVerne TroyerJean PorterJackson Odell
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu