Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stále mladá a talentovaná: FOTO Rebelku Lindsay Lohan poznačil rozvod, holdovala alkoholu i drogám!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP/Andy Kropa/Invision, YouTube, LA County Sheriff's Department)

Speváčka, herečka, podnikateľka, módna návrhárka a rebelka s množstvom problémov. To všetko sa spája v búrlivej bývalej detskej hviezde. Po úspešnom hereckom začiatku sa dostala do problémov. Okrem toho má na konte niekoľko singlov, po čase sa dala dokopy a chystá nový film. Aj taký je život Lindsay Lohan.

Lindsay Dee Lohan sa narodila v Bronxe v New Yorku, kde žila a vyrastala. Je najstaršou dcérou úspešného obchodníka z Wall Street a bývalej speváčky a tanečnice. Niekoľkokrát sa vlastnou vinou dostala do problémov so zákonom. Má troch mladších súrodencov. Počas strednej školy vynikala v matematike a vede až do jedenástich rokov, kedy sa začala učiť doma.

Debut v podaní dvojičiek

Jej rodičia mali turbulentnývzťah. Vzali sa rok pred herečkiným narodením a rozišli sa, keď mala tri roky. Neskôr sa opäť dali dokopy. Ich vzťah vydržal do roku 2005, kedy sa rozišli a o dva roky sa rozviedli. Lindsay začala svoju kariéru ako modelka pre modelingovú agentúru Ford Models už ako trojročná. Ako detská modelka pracovala pre Calvina Kleina či Abercrombie a objavila sa vo viac ako 60-ich televíznych reklamách.

Už keď mala desať a objavila sa v telenovele Another World, ju americký magazín označil za veteránku v šoubiznise. V telenovele účinkovala rok, kým ju neobsadili do jej debutového filmu Pasca na rodičov z produkcie Walta Disneyho. Zahrala si hneď dve úlohy - dvojičky, ktoré oddelili a ktoré sa náhodne stretli na detskom tábore. Do úlohy jej rodičov bol obsadený Dennis Quaid a Natasha Richardson. Práve touto úlohou sa dostala do povedomia divákov a vyslúžila si obrovskú chválu od nejedného kritika.

Našliapnuté na úspech

Keď mala 14 rokov, zahrala si po boku Bette Midler. V úlohe jej dcéry sa objavila v minisérii Bette, no úlohy sa vzdala, keď sa produkcia presťahovala do Los Angeles. Neskôr sa objavila v dvoch ďalších Disneyho filmoch a pomaly sa z nej stával idol tínedžerov. Ďalší úspech prišiel s rodinnou komédiou Freaky Friday z roku 2003. V tom čase 17-ročná Lindsay sa objavila v hlavnej úlohe po boku jamie Lee Curtis. Už vtedy si vedela presadiť svoje. Vďaka jej iniciatíve prepísali charakter jej postavy z gotického štýlu na viac mainstreamový.

Lindsay ako 18-ročná. (Foto: SITA/AP/Chris Polk)
Zobraziť galériu (7)
Lindsay ako 18-ročná. (Foto: SITA/AP/Chris Polk)  (Zdroj: SITA/AP/Chris Polk)

Jej herecký výkon sa opäť raz stretol s pochvalou. Jeden z kritikov o nej vtedy napísal, že v sebe má serióznosť, akú má Jodie Foster a neuveriteľne sa sústredí. Rok na to dostala hlavnú úlohu v dvoch veľkých projektoch. Prvým bola disneyovka Spoveď kráľovnej strednej školy, čo však bol tentokrát prepadák. Protivné baby boli jej prvou snímkou, ktorá nepatrila pod spoločnosť Walt Disney. Lindsay Lohan sa vrátila späť do sedla kritického úspechu a získala dve ceny MTV Awards.

Postupná daň za slávu

S týmto úspechom začali Lohan v jej osemnástich rokoch prenasledovať novinári. Jej milostný život a žúrovanie boli denno denne na pretrase v médiách a mladučká herečka sa často objavovala na obálkach bulvárnych magazínov. Napriek tomu sa držala a pokračovala vo výborne našliapnutej kariére. O rok neskôr natočila ďalšiu disneyovku Herbie: Na plnýplyn. Kritik z New York Times ju označil za jedinečnú hviezdu, ktorá sa na filmovom plátne cíti ako doma.

Čoraz viac sa však začínali ozývať aj hlasy z opačnej strany. Film Len trocha šťastia jej veru šťastie nepriniesol. Po chabom otváracom víkende si vyslúžila aj nomináciu na Zlatu malinu za najhoršiu herečku. Po tejto skúsenosti sa Lindsay sústredila na menšie úlohy v prevažne nezávislých filmoch.

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Chcem svoju kariéru späť!

V roku 2007 sa objavil po boku Jane Fonda a Felicity Huffman v rodinnej dráme Vlastné pravidlá. Práve tento rok sa pre ňu stal prelomovým, začínal sa totiž prejavovať jej problém s alkoholom. Počas nakrúčania ešte v roku 2006 bola herečka hospitalizovaná. Údajne kvôli prehriatiu a dehydrovaniu. Riaditeľ štúdia však neskôr Lindsay verejne nazval nezodpovednou a neprofesionálnou. Opísal jej neskôre príchody, absencie a dôvodom jej vyčerpania bolo podľa neho večné žúrovanie a ponocovanie.

Foto: SITA, YouTube
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA, YouTube  (Zdroj: SITA, internet)

Podstúpila operáciu slepého čreva a sústredila sa na to, aby jej bolo dobre. Ako dvadsaťročná bola už dvakrát zatknutá za šoférovanie pod vplyvom omamných látok. Prešla niekoľkými neúspešnými filmami a v roku 2010 si zahrala ženu závislú na drogách, ktorá bola viac nahá ako oblečená. Kritici vnímali, že si v podstate zahrala light verziu seba samej. V tom istom roku sa objavila na obálke časopisu Vanity Fair. „Chcem svoju kariéru späť. Viem, že som naozaj dobrá herečka,“ povedala v rozhovore. V tom čase mala iba 24 rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Hollywood a jeho odvrátená tvár: Tieto hviezdy slávu nezvládli


Alkohol ako vstupná brána k ostatným drogám

Jej problémy sa začali v čase, keď sa jej rodičia rozvádzali. Prerušila kontakt s otcom a priznala, že sa s tým ťažko vyrovnáva. Už vo veku 21 rokov musela navštevovať stretnutia anonymných alkoholikov a bola stálicou na losangelskej nočnej scéne, kde často prichádzala do styku s množstvom alkoholu, ale aj s drogami. Začala si všímať, že jej nočný život praktikuje aj na úkor svojej kariéry.

Pred piatimi rokmi sa v šou Oprah Winfrey priznala, že je závislá. Podľa jej slov bol alkohol vstupnou bránou do sveta iných drog. Dokonca sa priznala, že desať až pätnásťkrát užila kokaín. Mohla po ňom viac piť. V roku 2007 jej prvýkrát súd nariadil, aby sa podrobila odvykačke. Dôvodom bolo šoférovanie pod vplyvom alkoholu. V ďalších rokoch nasledovalo ďalších päť takýchto nariadení. Do roku 2014 strávila na odvykačke viac ako 250 dní. Problémy so zákonom mala okrem iného kvôli držaniu kokaínu či šoférovaniu bez platného vodičáku. V roku 2015 bola po ôsmich rokoch konečne bez podmienky.

Lindsay lohan zatkli celkovo šesťkrát (Foto: SITA/AP/Santa Monica Police Department, LA County Sheriff's Department)
Zobraziť galériu (7)
Lindsay lohan zatkli celkovo šesťkrát (Foto: SITA/AP/Santa Monica Police Department, LA County Sheriff's Department)  (Zdroj: SITA/AP/Santa Monica Police Department, LA County Sheriff's Department)

Sexuálna orientácia, iné projekty a pomalý vzostup

Ako mnohí iní herci, ani Lindsay sa nevyhla otázke sexuálnej orientácie. V roku 2008 uviedla, že nie je lesbička, no zrejme je bisexuál. „Nerada by som sa škatuľkovala.“ O päť rokov neskôr už mala herečka jasnejšie vo svojom postoji. „Viem, že som heterosexuál. Skúšala som to so ženou, dokonca som s jednou mala vzťah. Zrejme som len hľadala niečo iné,“ uviedla. išlo o DJ-ku Samanthu Ronson.

Po rokoch problémov so zákonom sa začala herečka konečne dávať dokopy. V roku 2014 televízny kanál Oprah Winfrey Network odvysielal dokumentárnu sériu Lindsay. V roku 2018 sa objavila v britskom seriáli Sick Note a od tohto roku sa začala objavovať v reality šou MTV Plážový klub Lindsay Lohan. Jej najnovším filmom je thriller Among the Shadows, ktorý zatiaľ čaká na svoju premiéru. Dúfajme, že vo svojich takmer 33-och rokoch má herečka to najhoršie za sebou a bude sa jej znova dariť.

Lindsay Lohan a Samantha Ronson. (Foto: SITA/AP/Peter Kramer)
Zobraziť galériu (7)
Lindsay Lohan a Samantha Ronson. (Foto: SITA/AP/Peter Kramer)  (Zdroj: SITA/AP/Peter Kramer)

Viac o téme: Lindsay LohanPasca na rodičov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu