Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prekonali samých seba: Obrovské obete hercov, ktoré šokujú... Predaj psa i vyhladovanie!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Warner Bros Pictures, Photo © 2003 Focus Features, Photo © 1976 MGM)

Ľudia neustále robia obete, a to z mnohých dôvodov. A herci nie sú žiadnou výnimkou. Obetujú sa pre mnohé veci v živote ako každý iný. No keď urobia tieto obety pre svoje "remeslo" a herecké úlohy, diváci aj kritici si to naozaj všimnú. Viete, ktorí herci zašli tak ďaleko, než by ktokoľvek očakával, len aby podali dokonalý výkon?

Christian Bale

Christian Bale je známy svojimi premenami pre rôzne úlohy, ktoré hral počas svojej kariéry. No azda najextrémnejšia obeta bola za úlohu Trevora Reznika vo filme Mechanik, ktorý začína pochybovať o vlastnom rozume. Keď v roku 2002 dokončil film Kráľovstvo ohňa, vážil asi 83 kilogramov. Väčšina z toho bola svalovina. O dva roky neskôr bola z neho takmer kosť a koža. Bale sa viac podobal skôr na nejakého démona ako na človeka a vážil len 54 kilogramov.

Dosiahol to vďakaprísnej každodennej strave, ktorá sa skladala zčiernej kávy, plechovky tuniaka, jablka a balenia cigariet na potlačenie jeho chuti do jedla. Údajne chcel schudnúť o ďalšie dva kilogramy viac, nolekári ho pred tým varovali, nakoľko boli presvedčení, že by mohol skutočne zomrieť, ak by stratil väčšiu hmotnosť.Telo Christiana bolo tak slabé a jeho svaly takmer "vôbec neexistovali", že nemohol bežať dlhšie ako minútu alebo dve, pretože sa ihneď vyčerpal.

Prekonali samých seba: Obrovské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Photo © Paramount Classics)

Je úžasné, nozároveň nie veľmi pre telo zdravé, že v priebehu niekoľkých mesiacov od dokončenia filmu Mechanik, pribral naspäť 30 kilogramov abol pripravený pre hlavnú úlohu vo filme Batman začína. Film Mechanikpokladne ale príliš nebombardoval, pričom vo svojom úvodnom víkende získal len 64-tisícdolárov.To znamená, že oveľa viac ľudí videlo fotku"démonického Balea", než videli film samotný. A že tá fotografia je viac než strašidelná, o tom nietpochýb.

Matthew McConaughey

Christian Bale nie je jediným hercom, ktorý obetoval svoju vyšportovanú postavu pre rolu vo filme. Do jeho klubu sa pridal aj charizmaický herec Matthew McConaughey, ktorý pre úlohu v snímkeKlub poslednej nádeje schudol približnej 36 kilogramov. A vtedy veľmi pohľadný naozaj nebol.

"Prvý raz, keď som sa zbadal na obrazovke, som si pomyslel, že vyzerám ako plaz. Bol to prvotný šok, no pre film som bol ochotný to hodiť za hlavu. Moja rodina videla ako chudnem zo dňa na deň, takže neboli až takí zaskočení, no keď sa pozriem späť, myslím, že to zrejme nebolo najjednoduchšie ani pre nich," uviedol Matthewpre britský denník The Sun. Ako ďalej priznal, v tom čase nebol vôbec príťažlivý pre svoju ženu. Vo filme stvárňoval elektrikáraRona Woodroofa, ktorýse od lekárov dozvedá, že má AIDS a že mu neostáva viac než 30 dní života.

Prekonali samých seba: Obrovské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Photo © Focus Features / Anne Marie Fox)

Matthew sa chcel do postavy čo najviac "vteliť", čomu zodpovedal aj jeho jedálniček. Skladal sa zdiétnej koly, jeho raňajky tvorilidve vaječné bielka, a ďalej zjedol len kúsok kurčaťa a potom ďalšiu diétnu kolu. Jeho ručička sa zastavila na 64 kilogramoch. Bolo to naozaj drsné, nooplatilo sa. Za svoj živoný výkonzískal Oscara a Zlatý Glóbus.

Sylvester Stallone

Sylvester Stallonesa narodil v Hell's Kitchen v roku 1946. Po ťažkej výchove a detstve odišiel z vysokej školy, aby sa venoval herectvu. Snažil sa plniť si svojeciele, no na začiatku získal len pár nezreteľných úloh.Dokonca sa objavil aj vo filme pre dospelýchs názvom "The Party at Kitty a Stud's".

Stallone žil v naozaj chudobných pomeroch. Jedného dňa, keďsa pokúšaludržať v teple, šiel do verejnej knižnice v New Yorkua našiel knihu Edgara Allana Poea. Ostal fascinovaným básnikom a jeho písaním, a tak začal písať scenáre.Po niekoľkých pokusochdokázal predať jedenza 100 dolárov. Písanie bolo tedaboj. Sylvester dokonca predal niektoré šperky svojej ženy.Takže "čuduj sa svete", čoskoro sa rozviedli.Stallone bol na tom tak zle, že bol dokonca nútený predaťsvojho psa za 25 dolárov.Práve v tomto momente si Stallone uvedomil, že dosiahol úplné dno.

O dva týždne neskôr, po tom, čo sledoval boxerský zápas medzi Muhammadom Alim a Chuckom Wepnerom, Stallone začal zúrivo písať.Týmscenárom bolRocky, ktorý dokončilza20 hodín.Po sérii odmietnutí mu bolo ponúknutých 125-tisícdolárov.Ale keďže chcel vo filmehrať aj hlavnú postavu, ponuku odmietol. Aj keď ju neskôr zvýšili, Stallone stále povedal nie.Nakoniec sa štúdio odhodlalo a súhlasilo s tým, že ho nechá vo filme zahviezdiť. Podmienkou ale bolo,že by dostal iba 35-tisícdolárov za scenár, okrem maléhopercenta zoziskov.

Film Rocky nakonieczískal tri Oscary v roku 1976, aj Zlatý Glóbus.A ešte jedna poznámka: Stallone sledoval svojho psa a odkúpil ho za 15-tisícdolárov.Pes sa objavil vo filme po boku Rockyho. Osviežiť pamäť si môžete v tejto milej ukážke z filmu.

Adrien Brody

Roman Polanski vybral Adriena Brodyho, aby hral úlohu židovského klaviristu, ktorý sa snaží prežiť zničenie varšavského ghetta počas druhej svetovej vojny, v príbehu založenom na skutočných udalostiach. S cieľom pripraviť sa na film Pianista stratil približne 13 kilogramov za šesť týždňov. Dosiahol to najmä vďaka prísnej strave, ktorú tvorilo pár varených vajíčok, zelený čaj, malý kúsok ryby alebo kuracieho mäsa a nejakej dusenej zeleniny. Jeho rýchla strata hmotnosti ho dostala do mrzutej nálady, čo pomohlo rozvíjať jeho charakter ešte viac. A ako naznačuje názov filmu, Brody cvičil hranie na klavír až štyri hodiny každý deň.

Aby sa ešte hlbšie ponoril do role, prelomil vzťahy s priateľmi a rodinou. Predal svoje auto a byt v USA. Odpojil telefón a vzal si okrem nehoiba dve tašky a klávesy,keď sa presťahoval do Európy počas trvania výroby filmu. Nasledujúcichšesťmesiacov tak úspešne vzbudil v sebe pocit osamelosti a straty.Vyhýbal sa osobným spojeniam a materiálnym majetkom, aby sizachoval svoj charakter. Brody bol vedenýPolanským, ktorý prežil holokaust, krok po kroku.

Prekonali samých seba: Obrovské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Photo © 2003 Focus Features)

Podľa Brodyho najviac, čozískal vďaka hraniu tejto silnej úlohy, je uvedomenie si,aké sú hmotné túžby v skutočnom svete, v porovnaní s tým, čímsi jeho charakter musel prejsť počas vojny. Vďaka snímke Pianista získal v kategórii Najlepší herec Oscara, čím sa stal v tej dobe najmladším držiteľom tohto ocenenia. Okrem toho bol filmocenenýďalšímidvomiOscarmi, a to v kategóriách najlepší režisér a najlepšie upravený scenár.

Heath Ledger

Podľa niektorých išlo azda o najväčšiu obetu pre rolu. Heath Ledger patril k výnimočným a talentovaným hercom. No v postave Jokera v Temnom rytierovi prekonal všetky očakávania... A asi aj samého seba. V príprave na úlohu sa Ledger snažil dostať po kožu postavy hlavného záporáka. Uzamkol sa na mesiac v hotelovej izbe, obmedzil kontakt s vonkajším svetom a namiesto toho sa rozhodol horúčkovitým spôsobom preskúmať a zdokonaliť jeho premenu na jedného z najznámejších darebákov v histórii komiksov. Ledger v jednom rozhovore povedal, že nakoniec sa nachádzal viac v sfére psychopata, teda niekoho s veľmi malým až žiadnym svedomím voči svojim činom.

Taktiež si uchovával denník, v ktorom sa nachádzali rôzne zlovestné citácie a frázy. Väčšinu natáčania sa udržal vo svojom charaktere, až do okamihu, keď sa obsadenie začalo cítiť znepokojene jeho skresleným správaním a vyvádzaním. Za svoju rolu Jokera získal Oscara, Zlatý Glóbus, ocenenie BAFTA, LAFCA, a cenu Florida Film Critics Circle Awards.

Svet bol šokovaný, keď Ledger zomrel pred uvoľnením filmu do sveta. Skombinoval pilulky na spanie, lieky proti bolesti a lieky proti úzkosti. Niektorí veria, že jeho samovražda bola ovplyvnená práve touto úlohou Jokera. Po dozvedení sa o Ledgerovej smrti Jack Nicholson, ktorý hral Jokera v Batmanovi, Timovi Burtonovi povedal: "Varoval som ho!" Ako to naozaj bolo sa už asi nedozvieme, jedno je ale isté. Heath Ledger patrí k hereckým legendám.

Viac o téme: Christian BaleSylvester StalloneHeath LedgerAdrien Brody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu