Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Avengers: Infinity War je doposiaľ najprelomovejšou komiksovkou: Toto ste o filme nevedeli

Josh Brolin ako Thanos vo filme Avengers: Infinity War Zobraziť galériu (4)
Josh Brolin ako Thanos vo filme Avengers: Infinity War (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Minulý rok suverénne ovládol kiná doteraz najväčší filmový projekt od štúdia Marvel. Avengers: Infinity War (Nekonečná vojna) si zamilovali všetci diváci, o čom svedčia aj tržby, ktoré sa zastavili na sume 2,048 miliardy dolárov. To z neho mimochodom robí štvrtý najziskovejší film celej kinematografie. A keďže už o necelé dva mesiace dorazí samotný vrchol celej série s názvom Avengers: Endgame, je najvyšší čas pozrieť sa na zaujímavosti o tomto výnimočnom diele.

Pokiaľ by sme si chceli na konkrétnom príklade ukázať, ako "narástol" celý Marvel a jeho filmový svet, stačí sa pozrieť na počet trikových záberov. Zatiaľ čo v prvom Iron Manovi z roku 2008 sme ich mohli vidieť 487, v tejto snímke o 10 rokov neskôr ich bolo niekoľkonásobne viac, konkrétne 3100. Masívnosť projektu dokazujú aj iné čisla. Na snímke pracovali približne šesťtisíc členov štábu a objavilo sa až 64 hlavných postáv zo sveta Marvelu.

Záporák v hlavnej úlohe

To však zároveň spsobilo, že nie všetci naši obľúbení hrdinovia dostali dostatočné množstvo priestoru na plátne. Pokiaľ sa na to pozrieme detailnejšie, tak zistíme, že najviac sme paradoxne mohli vidieť hlavného záporáka Thanosa. Pri celkovej dĺžke (približne 2 a pol hodiny) si pre seba ukradol až 29 minút. Z ďalších postav to bola hlavne Gamora (19 a pol minúty), Tony Stark (18 minút), Thor (14 a pol minúty) alebo Doctor Strange (11 a pol minúty). Pre viacerých hrdinov už toľko miesta nezostalo. Stevea Rogersa bola vidieť sotva 7 minút, Black Widowa 5 minút a Čierneho Panthera iba 3 a pol minúty. Najmenej priestoru dostali Falcon (2:15), Bucky (2 minúty) a Shuri (1 minúta).

Avengers: Infinity War
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Prísne opatrenia

Vzhľadom na mimoriadne veľké očakávania fanúšikov a mnohé úniky pri minulých projektoch sa štúdio Marvel rozhodlo držať čo najviac informácií pod rúškom tajomstva. V praxi to vyzeralo približne tak, že herci sa pri čítaní scenára museli zavrieť v miestnosti bez okien a odovzdať svoje mobilné telefóny. Krycím názvom projektu bol Mary Lou a napríklad pri nakrúcaní scén v Durham Cathedral boli opatrenia také prísne, že vstup do nej bol zakázaný aj pre samotných pracovníkov. So scénami, pri ktorých sa postavy premenia na prach, boli herci oboznámení až ráno v deň nakrúcania.

Avengeri spôsobili vo svete hotové šialenstvo: Za prvý víkend zarobili 630 miliónov dolárov

Okrem toho celý filmový ansámbel dostalfalošný scenár, ktorý okrem iného obsahoval vymyslené scény či zvraty. Pre tento krok sa režiséri Anthony a Joe Russo rozhodli z dôvodu, že niektorým členom týmu (menovite Tom Holland) sa s udržaním tajomstiev nedalo veriť. Tvorcovia tak chceli zabrániť nežiadaným únikom informácií, obzvlášť ak ide o záverfilmu. Producenti sa pre tento krok rozhodli preto, lebo Holland médiám odhalil priveľa pred premiérou prvého Spidermana.

Avengers: Infinity War
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Aj napriek tomu išlo podľa vyjadrení hercov o mimoriadne zábavné nakrúcanie. Medzi prestávkami vraj panovala veľmi dobrá atmosféra, všetci sa bavili a dokonca si medzi sebou aj skúšali kostýmy. AKo už vieme, Infinity War je síce samostaným filmom, no tohtoročný Avengers: Endgame je akousi pomyselnou druhou časťou (tvorcovianeradi hovoria, že snímky sú dvojdielnym príbehom). Pôvodne si v štúdiu dokonca predstavovali, že by mohli oba filmy nakrútiť naraz. Nakoniec sa ale ukázaalo, že súbežné nakrúcanie by bolo absolútnou samovraždou, ktorú by nebolo možné dotiahnuť do úspešného konca.

Vyhral, no stálo ho to všetko

Poďme sa však ešte na chvíľku povenovať záporákovi.Drvivá väčšinaľudí ho po premiére velebilia do nebiesa niektorí sa dokonca netajilitým, že keby sa snímka volá Thanos: Infinity War, všetko by bolo úplne v poriadku. Vo filme chcel vyhubením polovice všetkého živého vo vesmíre dosiahnuť vytúženú rovnováhu. V komiksovej predlohe je to ale o poznanie inak. V nej sa totiž chce dostať do priazneSmrti, ktorá má v Marveli fyzickú podobu a on je do nej zaľúbený.

Hollywood sa mení raketovou rýchlosťou: Za najväčšou revolúciou môže stáť práve Netflix

Jeho predstaviteľ Josh Brolin chcel hrať CGI postavu hlavne kvôli tomu, že na neho urobilo dojem videoBenedictaCumberbatchaz nakrúcania Hobbita. V ňom stvárnil postavu draka Smauga a teda ho môžeme vidieť plaziť sa po zemi v motion capture kostýme. Brolin si chcel niečo také veľmi vyskúšať. Mimochodom, Thanos patrí k rase Eternals, ktorí by sa mali v budúcnosti (hovorí sa už o roku 2020) dočkať samostatného filmu a stať sa súčasťou Marvel Cinematic Universe.

Avengers: Infinity War
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Ďalšie zaujímavosti z filmu a nakrúcania:

  • Spolu s tohtoročným Avengers: Endgame ide o jediné dva filmy, ktoré boli natočené kompletne IMAX kamerami a takto distribuované aj do kín.
  • S dĺžkou 149 minút ide o najdlhší film z tohto univerza.
  • Pôvodne sa zamýšľalo, aby sa objavili aj (nedávno zrušení) seriáloví hrdinovia Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist a Luke Cage.
  • So sumou 300 miliónov ide o najdrahší film Marvel Studios a po Pirátoch Karibiku: Na vlnách podivna (378 miliónov) o druhý najdrahší v celej kinematografii.
  • Africká Wakanda sa v skutočnosti nachádza na ranči v americkej Georgii.
  • Dej filmu sa odohráva počas dvoch dní a vidieť v ňom môžeme 695 úmrtí.
  • Prvou natočenou scénou je rozhovor hrdinov na planéte Titan.
  • Potitulkováscéna, v ktorej sa Nick Fury premení na prach, sa musela točiť na 12 krát.
  • Keď sa Ebony Maw snaží dotknúť náhrdelníka Doctora Strangea a popáli sa, ide o referenciu na prvého Indiana Jonesa.
  • Ide o film, ktorému sa podarilo najrýchlejšie v kinách zarobiť 1 miliardu dolárov (11 dní), no s istotou ho Endgame prekoná.
  • Aj keď je film natočený ako mládeži prístupný, v Indonézii cenzúra vystrihla celých sedem minút.
  • Herec Robert Downey Jr. chcel, aby nábytok z jeho domu v Los Angeles priviezli na miesto nakrúcania. Štúdio mu vyhovelo.

Viac o téme: Avengers: Infinity War
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu