Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Škandalózny prípad slávnych herečiek: Podvod obludných rozmerov, zatiahli do neho vlastné dcéry

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Herečka Felicity Huffmanová, známa zo seriálu Zúfalé manželky, je medzi asi štyridsiatkou osôb, ktoré majú v USA zaplatiť pokutu za účasť v systéme podvodov, ktorý fungoval pri prijímacích skúškach na univerzity a študentom obstarával falošné športové štipendiá.

Išlo pritom o elitné školy ako univerzita v Yale, Stanfordova univerzita alebo Georgetownska univerzita. S odvolaním sa na súdne spisy o tom informoval spravodajský server BBC. Školy sa podľa záznamov na porušovaní nepodieľali. K obžalovaným patria z veľkej časti majetní ľudia vrátane hercov alebo šéfov popredných spoločností. "Títo rodičia sú katalógom bohatstva a výsad," povedal americký advokát Andrew Lelling.

Podľa spisov Felicity Huffmanová poskytla "charitatívny príspevok" 15-tisíc dolárov, aby sa mohla systému zúčastniť v záujme svojej najstaršej dcéry. Medzi obžalovanými je aj herečka Lori Loughlinová, ktorá je známa predovšetkým z amerického sitcomu Plný dom. Tá dala za prijatie svojich dvoch dcér na univerzitu 500-tisíc dolárov.

Lori Loughlinová zo seriálu Plný dom
Zobraziť galériu (2)
Lori Loughlinová zo seriálu Plný dom  (Zdroj: SITA/Photo by Rich Fury/Invision/AP)

Federálna prokuratúra v Bostone obvinila Williama "Ricka" Singera, že údajný systém prevádzkoval cez svoju spoločnosť Edge College & Career Network.Ten sa k obvineniu priznal, a to vrátane vydierania, praniašpinavých peňazí a bráneniuspravodlivosti.Mužovi, ktorý má 58 rokov, hrozí až 65 rokov väzenia a pokuty presahujúce jeden milión dolárov.Súdený bude v júni.

Dokumenty uvádzajú dva typy údajných podvodov.Falšovanie prijímacích testov uchádzačov a vytváranie falošných podkladov pre získanie športových štipendií.Niektorí rodičia využili obe varianty.Celkovo bolo obvinených 33 rodičov a 13 trénerov a spojencov Williama Singera.

Rodičia firme Edge platili čiastky od niekoľkých tisíc až po 6,5 milióna dolárov, celkovo si Singer v rokoch 2011 až 2018 prišiel na 25 miliónov dolárov. Študenti podľa vyšetrovateľov vo väčšine prípadov nevedeli, že sa na školu dostali pomocou úplatkov.

Viac o téme: Felicity HuffmanováLori Loughlinová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu