Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hrdinský čin českého herca: Jeho kolega skolaboval, on nezaváhal... Zachránil mu život!

Karel Zima
Karel Zima (Zdroj: Archiv TV Prima)

Český herec Karel Zima, ktorý vlani na jeseň daroval svoju obličku kolegovi spevákovi Karlovi Vaňkovi, o svojom rozhodnutí minulý rok v apríli nepochyboval. Zima to v stredu povedal v Tepliciach, kam prišiel ako český patrón Dňa obličiek. Ten pripadol na štvrtok 14. marca a väčšina dialyzačných stredísk a nefrologických poradní v susednej krajine pri ňom vyšetrovali pacientov s podozrením na ochorenie obličiek zadarmo a bez objednania.

"Niekto k tomu napríklad potrebuje odvahu, ja som o tom príliš nepremýšľal, pre mňa to bolo jednoduché," spomína herec. Pripadalo mu nespravodlivé, že má dve zdravé obličky a jeho kolega, ktorého vtedy ešte príliš nepoznal, má obe choré. "Takto mi to pripadá oveľa spravodlivejšie," povedal Zima, ktorý sa zapojil do akcií propagujúcich preventívne vyšetrenia obličiek. Viedol ho k tomu práve príbeh jeho darovanej obličky, ktorú pomenovali s Vaňkom ako Jitka.

"Vôbec netušil, že má dedičné ochorenie, ktoré sa nazýva polycystické ľadviny. Skolaboval prakticky na otravu krvi a odviezli ho do nemocnice, a tam zistili, že mu obličky pracujú na štyri percentá," uviedol Zima.Keď sa dozvedel, že jeho kolegu zaradili na transplantačnú listinu a čaká na vhodného darcu, ktorý mu môže zachrániť život, neváhal.

Transplantácia obličiek patrí v Českej republike k najčastejším vôbec. V súčasnej dobe čaká na transplantáciu obličky v Česku viac ako päť stoviek pacientov. Mnohí potrebujú aj kombinované transplantácie ako napríklad Václav Adam z Teplíc. "Čakám na transplantáciu obličky a pankreasu. Som na prvom mieste poradovníku v pražskom IKEM už rok. Verím, že sa dočkám," povedal v stredu Adam, ktorý prišiel spolu s hercom Zimou propagovať Deň obličiek do dialyzačného centra v Tepliciach.

Viac o téme: Karel Zima
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu