Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Filmy s trpkou príchuťou: Ukazujú, že chorobou život nekončí... Práve naopak!

(Zdroj: Photo © Warner Bros., Photo © 20th Century Fox / James Bridges, )

Ako sa hovorí, zdravie máme len jedno. Práve preto patrí odhalenie smrteľnej a nevyliečiteľnej choroby k najhorším udalostiam v živote človeka. Bojovať s ňou vôbec nie je jednoduché, a to ako pre samotného pacienta, tak aj pre jeho rodinu a blízkych. Aj možno z tohto dôvodu má táto trpká tématika také zastúpenie vo filmoch. Pretože často cez príbehy ľudia uvidia, že základom všetkého je viera a láska... A že bojovať sa oplatí.

Na vine sú hviezdy

Hazel a Gus sú dvaja výnimoční teenageri, ktorých spája ironický čierny humor, pohŕdanie konvenciami a predovšetkým láska. Ich vzťah je o to neobvyklejší, že sa zoznámili a zamilovali na stretnutiach skupiny pacientov bojujúcich s rakovinou. 13-ročná Hazel Grace Lancasterová má šestnásť rokov a rakovinu štítnej žľazy. Má rada a zároveň toleruje svojich príliš starostlivých rodičov a práve sa zahľadela do mladíka Augusta Watersa (ANSEL ELGORT), pacienta vyliečeného z leukémie, ktorý sa na oplátku zamiloval do nej. Keď sa ich vzťah začne prehlbovať a z obyčajného priateľstva sa rodí láska, Hazel sa snaží zachovať si odstup, pretože sa bojí, že už čoskoro zomrie a Gusa jej smrť poznamená.

Hazel a Gus spoločne prežívajú obavy zo svojich zdravotných problémov a zároveň zdieľajú lásku ku knihám. Hazel zbožňuje román Cisársky neduh a mnohokrát sa márne snažila spojiť s autorom knihy, samotárskym Peterom Van Houtenom. Keď sa Gusovi podarí Van Houtena skontaktovať, spisovateľ ich oboch nečakane pozve do Amsterdamu. Gus sa rozhodne, že Hazel zoberie na ďalekú cestu do Európy, aby našla odpovede na všetky otázky, ktoré ku knihe má. Ale odpovede, ktoré hľadá, neprichádzajú od spisovateľa Petera Van Houtena. Vyplynú z veľkého dobrodružstva, ktoré Hazel zažije na cestách s niekým, koho sa nebojí milovať a kto jej dal niečo, čo nazýva Malou večnosťou - nekonečnom medzi zrátanými dňami života, ktoré jej ostávajú na Zemi. Vie, že aj za niekoľko mesiacov možno prežiť malú večnosť a niektoré nekonečná sú väčšie než iné.

Nezabudnuteľná cesta

V malom prístavnom mestečku Beaufort v Južnej Karolíne spomína Landon Carter vždy na jar na svoje študentské roky na Baufortskej vysokej škole a na dievča, ktoré zmenilo jeho život, Jamie Sullivan. Jamie bolo veľmi vážne, konzervatívne dievča, Landon bol bezohľadným mladíkom bez budúcnosti, bez plánov, ktorý školou prechádzal vďaka svojmu vzhľadu a odvahe. Landon je však problémovým žiakom a keď sa zapletie do incidentu, po ktorom jeden študent skončí v nemocnici, musí sa za trest stať tútorom mladších študentov a počas víkendov sa zapájať do aktivity dramatického krúžku a ich jarnej hry. V súvislosti s týmito novými skutočnosťami požiada o pomoc Jamie, dievča, ktoré by si inak chlapec ako on nikdy nevšimol. Na jeho veľké prekvapenie a napriek opovrhnutiu jeho priateľov sa Landon do Jamie, ktorá miluje život taký, aký Landon nikdy nepoznal,zaľúbi...

Pre moju sestru

Čo drží rodinu pohromade?Nick Cassavetes, režisér Zápisníka jednej lásky a Johna Q., v tomto filme o milujúcej rodine, skúšanej- a zomknutejchoroboudieťaťa, znovu dokazuje, s akou istotou vie zaobchádzať s príbehmio hĺbke ľudských emócií. Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin a ďalší členovia výnimočného hereckého obsadenia s veľkým citom oživujú príbeh jedenásťročnej Anny Fitzgeraldovej, ktorá má byť darcom pre svoju chorú sestru, ale nakoniec sa začne domáhať práva rozhodovať o vlastnom tele.Tento akt slobodnej vôle možno Fitzgeraldovrozdelí - alebo sa stane prvým krokom k víťaznému pochopeniu oddanosti, dôstojnosti a významu rodiny.

Najkrajší deň

Svojrázny, ambiciózny klavirista Andi a uvoľnený, pohodový Benno majú jedno spoločné - obaja trpia smrteľnou chorobou a veľa času im na tomto svete nezostáva. Navzájom sa presvedčia, že majú poslednú príležitosť vyhodiť si z kopýtka. A tak sa po istých problémoch v hospici rozhodnú utiecť a užiť si ten najkrajší deň, kým nebude neskoro. Prvá vec, ktorú potrebujú, sú peniaze, a tak si ich obaja tridsiatnici napožičiavajú. K tomu si nakúpia hŕbu vecí na splátky, pretože sa nemusia obávať, že pôjdu do väzenia. A vyrazia do Afriky! Pre hypochondra Andiho je výprava spočiatku obrovskou nočnou morou, zatiaľ čo Benno má svoj tajný plán. Dobrodružná cesta plná zábavných aj tragikomických situácií im nakoniec ponúkne to, po čom túžili - ten najkrajší deň.

Malý kúsok neba

Marley Corbett je mladá, krásna, divoká a zábavná slečna, má ale strach púšťať si lásku blízko k telu. Aj keď je zvyknutá brať všetky ťažkosti s humorom, návšteva lekára jej život zásadne zmení. Diagnostikujú jej zákernú chorobu, ale u doktora vzbudí aj iný, ako profesionálny záujem. Obaja sú vtiahnutí do dobrodružstva vzájomného spoznávania, ktoré im pomôže odkryť veci, ktoré nepovažovali za možné.

Kým si po nás príde

Ostáva im sotva rok života amnožstvo nesplnených želaní. Milionár Edward aautomechanik Carter vyrazia do sveta azistia, že len fantastické zážitky im blížiace sa stretnutie so smrťou neuľahčia. Hrdinovia americkej tragikomédie, dvaja starnúci muži sa náhodou stretnú vnemocnici, kde obidvoch zaskočí zákerná diagnóza. Arogantný milionár Edward Cole sa celý život venoval budovaniu podnikateľského impéria, miluje peniaze amoc aschuťou terorizuje ľudí okolo seba. Nevyšlo mu žiadne manželstvo aaj sdcérou sa rozišiel vzlom.

Černošský automechanik Carter Chamber naopak má milovanú rodinu aženu, ale musel im obetovať svoju túžbu po vzdelaní. Úplne rozdielni muži sa stretnú vnemocničnej izbe, skamarátia sa aspíšu zoznam nesplnených snov. Vyrazia do sveta aspoločná cesta ich privedie kúvahám ozmysle vlastnej existencie aksnahe napraviť chyby, ktorých sa vživote dopustili.

50/50

Dvadsaťpäťročný Adam žije obyčajným životom so svojou priateľkou a prácou.To však len do chvíle, než ho zasiahne správa, že má rakovinu.Nečakajte však dojemnúdrámu, ale komédiu o tom, ako sa hlavný hrdina a jeho okolie s osudnou správou vysporiada a o tom, ako so svojou zákernou chorobou bojovať.

Už teraz mi chýbaš

Milly (Toni Colette) a Jess (Drew Barrymore) boli odjakživa najlepšími kamarátkami.Od detstva spolu zdieľali absolútne všetko - tajomstvo, šaty, dokonca aj chlapcov, s ktorými chodili.Návštevy bujarých večierkov plných alkoholu a drog či vyvádzania trafenosťou im zostali od mladosti až do dospelosti.V živote ale raz nastane chvíľa, kedy sa každý musí začať správať dospelo ... Alebo nie?Snažiť sa žiť "dospelo" má ale rôzne podoby. Kým Milly má úžasnú prácu a žije v krásnom mestskom dome s manželom Kitom (Dominic Cooper) a dvoma deťmi, Jess a jej priateľ Jago (Paddy Considine) žijú bohémskym životom na hausbótena londýnskom kanáli.

Priateľstvo Milly a Jess je však stále pevné ako skala a život je jednou veľkou zábavou. Každá zábava však raz skončí a pre Milly s Jess to platí dvojnásobne. Jess po mnohých neúspešných pokusoch,kedy sa pokúsila otehotnieť, konečne prelomila smolu a chce s Milly osláviť radostnú správu.Tá má bohužiaľ úplne opačnú novinku - bola ňou zistená rakovina prsníka.Dlhoročné kamarátky sa tak ocitajú pred životnouskúškou, ako sa popasovať s vážnym ochorením jednej z nich, keď druhá prežíva najradostnejšie obdobie svojho života.Vydrží ich priateľstvo všetko zlé i dobré?

Ten, kto stojí v kúte

Film Ten, kto stojí v kúte vznikol na motívy obľúbeného románu spisovateľa Stephena Chboskyho.Rozpráva o čerstvom stredoškolákovi menom Charlie, outsiderovi, ktorý všetko sleduje z diaľky až do chvíle, kedy ho pod svoje ochranné krídla vezme dvojica starších spolužiakov.Krásna a slobodomyseľná Sam a jej odvážny nevlastný brat Patrick sa Charliemu stanú sprievodcamina neznámom území nových priateľstiev, prvých lások, rastúcej sexuality, nespútaných večierkov, polnočných projekcií Rocky Horror Picture Show a hľadanídokonalej piesne.

Viac o téme: Na vine sú hviezdyMalý kúsok nebaNajkrajší deňKým si po nás príde50/50
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu