Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fantastický Luc Besson: Jeho filmy milujeme, vďačíme mu za Jeana Rena

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Francúzsky režisér, scenárista a producent Luc Besson má na svojom konte filmy ako Magická Hlbočina (1988), Piaty Element, Leon (1994), Brutálna Nikita (1990), Johanka z Arku (1999), Mafiánovci (2013), ktoré zaznamenali mimoriadny ohlas filmovej kritiky. Sci-fi triler známeho tvorcu s názvom Lucy (2014) bol najúspešnejším európskym filmom za rok 2014, ako vyplynulo zo správy, ktorú zverejnilo Európske audiovizuálne observatórium (EAO).

Luc Besson sa narodil 18. marca 1959 vParíži. Rodičia boli inštruktori potápania, pôsobili väčšinou v Stredomorí - v Taliansku, Juhoslávii i Grécku. V detstve sa Luc túžil stať morským biológom, nevedel si svoj život bez nádherného a tajomného oceánu predstaviť. Keď dosiahol desať rokov, rodičia sa vrátili späť do Francúzska a zakrátko sa rozviedli. Besson si podľa jeho slov pripadal ako "zlý suvenír, niečoho, čo nefunguje". Rozchod rodičov ho hlboko zasiahol.

Luc Besson
Zobraziť galériu (5)
Luc Besson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Wally Santana)

Budúci filmár mal umelecký talent a stále ho to ťahalo k filmu. Na začiatku 80. rokov debutoval krátkometrážnym filmom L'avant dernier (1981). Už v začiatkoch tvorby objavilhercaJeana Rena, ktorý si zahral vo viacerých jeho filmoch. Jedným z nich bola celovečerná prvotina, čierno-biely post-katastrofický sci-fi film L'avant dernier (Posledná bitva, 1983), ktorý zaznamenal úspech a získal hlavnú cenu na festivale v Avoriaze.

Nasledoval zaujímavý, dojemný a napínavý príbeh Le Grand Bleu (Magická hlbočina, 1988).Pri zrode filmu bolo určitou inšpiráciou pre majstra réžie jeho detstvo, ktoré trávil pri mori. Tvorca snímkysi bol pri voľbe hlavného hrdinu neistý. Najskôr uvažoval, že do úlohy obsadíhercaChristophera Lamberta, s ktorým pracoval na svojom filmeSubway (Podzemka, 1985), ďalej prichádzal do úvahy vtedy už známy Mickey Rourke, ale nakoniec sa rozhodol prehercaJeana-Marca Barra. Práve ten stelesnil postavu potápača Jacquesa Mayola, za ktorú bol v roku 1989 nominovaný na Cézara.

Rosanna Arquette, Jean Reno, Jean-Marc Barr v Magickej hlbočine
Zobraziť galériu (5)
Rosanna Arquette, Jean Reno, Jean-Marc Barr v Magickej hlbočine  (Zdroj: Photo © Gaumont)

Jeden zo 100 najlepších akčných filmov - 100 Greatest Action Movies - nakrútil Besson pod názvom Nikita (Brutálna Nikita, 1990). Anne Parilaudová stvárňuje postavu mladej, na drogách závislej Nikity, ktorá ako jediná zo skupiny páchateľov prežije prepad lekárne. "Prvý akčný film Luca Bessona je dokonalou ukážkou kombinovania klasického akčného thrilleru a európskeho umeleckejšieho filmu kladúceho dôraz na psychologické vyprofilovanie postáv apoetickejšie scény," písala v tom čase filmová kritika.

Režisér Magickej hlbočiny nakrútil v roku 1991 svoj ďalší fascinujúci film o podmorskom svete Atlantis (1991), tentokrát s podmorskými živočíchmi v hlavných úlohách.Sugestívny thriller odvanásťročnom dievčati, ktoré osudovo zasiahne do života starnúceho profesionálneho zabijaka bol uvedený do kín snázvom Leon (1994). Film získal Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film a tiež nomináciu na Césara za najlepšiu réžiu.

Jean Reno a Natalie Portman vo filme Leon
Zobraziť galériu (5)
Jean Reno a Natalie Portman vo filme Leon  (Zdroj: Photo © Gaumont International)

Dielom režiséra je aj Sci-fi snímka ozáchrane sveta Le Cinquičme élément (Piaty element, 1997). Nasledovala svieža oddychová francúzska akčná komédia Taxi (1998), kde sa Besson podpísal pod scenár.

HerciMilla Jovovich,Dustin Hoffman,Faye Dunaway,John Malkovich sa stali hlavnými hviezdami Bessonovej historickej snímky Jeanne d'Arc (Johanka zArku, 1999), ktorá získala zôsmich nominácií na cenu César dve ato za kategórie najlepšie kostýmy anajlepší zvuk. Divákov zaujala aj akčná dráma Wasabi(2001) vhlavných úlohách sJeanom Renom ajaponskou herečkou Rjóko Hirosue. Besson sa v snímke opäť predstvil ako scenárista. Spoluautorom scenára bol v príbehu Le Transporteur (Kuriér, 2002).

Milla Jovovich vo filme Johanka z Arku
Zobraziť galériu (5)
Milla Jovovich vo filme Johanka z Arku  (Zdroj: Photo © Gaumont)

Prelomovou sa stala Bessonova čiernobiela snímka Angel-a (2005), kde filmár rozohráva príbeh gangstra z parížskeho podsvetia - Andrého s obrovskými dlhmi. V pätách sú mu neustále vymáhači, a tak sa rozhodne skoncovať so životom. Kasovým trhákom sa stal aj film Malavita (Mafiánovci, 2013) o rodine mafiána sdvomi deťmi, ktorá je umiestnená do programu na ochranu svedkov. Bývalého mafiánskeho bossa Giovanni Manzoniho si zahralherecRobert De Niro spolu so svojou ráznou filmovou manželkou Maggie v podaní Michelle Pfeifferovej.

Viaceré manželstvá i podnikanie

Slávny režisér bol štyrikrát ženatý. Jednou z manželiek filmára bola aj americká modelka a herečka srbsko-ukrajinského pôvodu Milla Jovovichová, známa z filmov Piaty element, alebo Johanka z Arku, ktoré režíroval.

Luc Besson sa okrem filmovej tvorby venuje podnikaniu. V juhofrancúzskej oblasti Hérault si kúpil pred niekoľkými rokmi vinohrad Senaux neďaleko Montpellier o rozlohe 10 hektárov. Francúzsky režisér je milovníkom vína, kráča tak v šľapajach svojho slávneho krajana-vinára Gérarda Depardieua.

Viac o téme: Luc Besson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu