Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Modrooký fešák a najlepší kamarát Buda Spencera: Viete, odkiaľ sa tí dvaja poznajú?

Terence Hill Zobraziť galériu (3)
Terence Hill (Zdroj: en.terencehill.com)

Talianski filmoví herci Terence Hill a Bud Spencer vytvorili legendárnu dvojicu známu zo "špagety westernov". Ich popularita dosiahla vrchol v 70. rokoch 20. storočia. Sympatický modrooký Terence Hill sa v piatok 29. marca dožil 80 rokov.

Život a začiatok kariéry

Terence Hill je Benátčan, vtomto meste sa narodil 29. marca 1939 ako Mario Girotti. Jeho matka bola pôvodom Nemka a tak Mario Girotti strávil niekoľko rokov v Drážďanoch a počas druhej svetovej vojny a tam prežil aj bombardovanie mesta. Po návrate do Talianska sa ešte vdetskom veku venoval svojmu obľúbenémo plávaniu. Okrem športu mal blízko aj k literatúre a umeniu.

Vzačiatkoch hereckej kariéry angažovali Hilla do detskej úlohy vo filme Vacanze col gangster(Prázdniny s gangstrom, 1954) apre dvanásťročného chlapca sa tak otvorila cesta do filmového sveta. Vo veku osemnásť rokov si zahral v romantickej komédii Lazzarella (1957), ktorá sa stala razom najúspešnejšou snímkou roka.

Terence Hill
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: en.terencehill.com)

Vroku 1963 ho režisér Luchino Visconti obsadil do svojho nového historického veľkofilmu Gepard, kde si zahral po boku hercov zvučných mien - Alaina Delona, Claudii Cardinalovej a Burta Lancastera. Snímka zaznamenala mimoriadnu pozornosť filmovej kritiky aHill sa stal známym. Rozhodol sa preto zanechať štúdium klasickej literatúry na univerzite vRíme avenoval sa herectvu. V rokoch 1964-1965 účinkoval vnemeckých dobrodružných filmoch nakrútených podľa románov Karla Maya, akoWinnetou 2 (Vinetou 2 - červený gentleman, 1964), Der Ölprinz (Petrolejový princ, 1965), Old Surehand (1965), čo mu zaistilo popularitu aj vNemecku.

Osudové spojenie s Budom Spencerom

Jednu z hlavných postáv stelesnil vo filme Dio perdona... Io no! (Boh odpúšťa... ja nie!, 1967) kde sa stal jeho partnerom Bud Spencer, kamarát zplaveckého tímu zdetstva. Prvá veľká spolupráca dua Spencer-Hill sa ešte nezakladala na komediálnych výstupoch. Nasledovala snímka I quattro dell’Ave Maria (Tromfové eso, 1968). Išlo o druhé spojenie dua Terence Hill a Bud Spencer, ku ktorým sa pridal výborný Eli Wallach.

V roku 1970 sa dvojica objavila v ďalšej snímke z divokého Západu s názvom Lo chiamavano Trinita (Pravá a ľavá ruka diabla). Hill a Spencer mali nezvyčajný zmysel pre humor a spolu vytvorili zohratý tandem. "Keď sa ksebe s Budom priblížime, akoby niečo cvaklo azačne sa zábava," priznal sa pred rokmi Terence Hill.

Bud Spencer a Terence
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: en.terencehill.com)

Nezabudnuteľní komici získali pestré úlohy spolu vďalších "špagety westernoch" aj v akčných bitkárskych komédiách napríklad Piu forte, ragazzi! (Dvaja machri medzi nebom a zemou, 1972), E poi lo chiamarono il magnifico (Podivné dedičstvo, 1972), divácky úspešný bol film ...continuavano a chiamarlo Trinitŕ (Malý unavený Joe,1972). Scénky v salóniku pri kartách, spovedi, či obede v luxusnej reštaurácii zabávali publikum.

Nasledovali ...Altrimenti ci arrabbiamo (Ak sa nahneváme, budeme zlí, 1974), I Due superpiedi quasi piatti (Dvaja ničomníci, 1977),Pari e dispari (Párna a nepárna, 1978), IIo sto con gli ippopotami (Hrochy vAfrike, 1979) alebo Nati con la camicia (Choď na to!, 1983). Vroku 1984 zarezonovala snímka Non c'č due senza quattro (Dvojníci, 1984), v ktorej Terence Hill a Bud Spencer stvárnili bohatých no bojazlivých bratrancov a zároveň ich nebojácnych dvojníkov.

Pozvánka do Hollywoodu

Vroku 1976 sa Hillovi ozval americký filmový Hollywood. Príležitosť dostal vo filmoch March or Die(Pochoduj, alebo zomri, 1977), Mr. Billion(Pán Bilión, 1977) avmnohých ďalších. Sympatický herec je známy je aj z televízneho detektívneho seriálu Don Matteo (2000). Prijal v ňom rolu katolíckeho kňaza, ktorý pomáha polícii pri riešení kriminálnych prípadov. Za svoju postavu Dona Mattea dostal cenu na 42. medzinárodnom filmovom festivale v Monte Carle.

V roku 2016 jeden z dvojice komikov, Bud Spencer, zomrel. Na poslednej rozlúčke nechýbal ani jeho dlhoročný priateľ Terence Hill. Procesiu ulicami Ríma sprevádzal spev, tanec a potlesk, presne v súlade s hercovým posledným želaním. Smrť blízkeho priateľa a filmového kolegu znášal Terence Hill veľmi ťažko.

Herec Terence Hill je vo svojom veku stále aktívny a ešte vo filmoch sporadicky účinkuje. Vroku 2018 sa objavil v snímke Il mio Nome e Thomas (Moje meno je Thomas) a navyše v úžasnej forme. Na otázku ako si udržiava kondíciu odpovedal slovami: "Bol som dobrý gymnasta. To mi vždy pomohlo s filmami s Budom Spencerom, s bitkami alebo keď som sa chcel elegantne dostať na koňa. A tiež verím, že mám dobré gény."

Viac o téme: Bud SpencerTerence Hill
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu