Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Oscarovému hercovi dal súd za pravdu: Odškodné vo výške 540-tisíc eur! Novinári si neoverili fakty

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Austrálsky herec Geoffrey Rush vyhral súdny spor so spoločnosťou Nationwide News a denníkom The Daily Telegraph. Sudca Rushovi, oscarovému hercovi známemu aj z divadla, prisúdil za ohováranie ohľadom sexuálneho obťažovania odškodné 850-tisíc austrálskych dolárov (takmer 540-tisíc eur).

Kauza sa týkala informácií zverejnených predvlani v dvoch článkoch v denníku The Daily Telegraph, ktorý vychádza v Sydney a ktorý patrí Nationwide News. Sťažovateľkou bolaherečka Eryn Jean Norvillová minulý rok Rusha obvinila, že ju obchytkával, keď spoločne účinkovali v divadelnej inscenácii Kráľ Lear v rokoch 2015 až 2016. Články o tom zverejnil novinár Jonathan Moran.

Chýbal dôkaz, že je to pravda

Podľa súdu tieto články vyvolali dojem, že Rush je perverznýsexuálnýpredátor, ktorý sa v divadle dopustil sexuálneho útoku. Sudca austrálskeho federálneho súdu Michael Wigney dospel k záveru, že ani vydavateľstvo Nationwide News, ani novinár Jonathan Moran nedokázali, že informácie obsiahnuté v oboch článkoch boli pravdivé.

Ryn Jean Norvillová (Foto: SITA/AP/Dan Himbrechts/AAP Image)
Zobraziť galériu (4)
Ryn Jean Norvillová (Foto: SITA/AP/Dan Himbrechts/AAP Image)  (Zdroj: SITA/AP/Dan Himbrechts/AAP Image)

Norvillovúoznačil za nedôveryhodnú svedkyňu so sklonom k ​​"preháňaniu". Jej výpoveď podľa neho nebola dôveryhodná a odporovala tvrdeniuďalších členov divadelnej spoločnosti, s ktorými vystupovala. „Išlo o mimoriadne nezodpovedný typ žurnalistiky najhoršieho razenia,“povedal k Moranovejpráci sudca.

11 najhorších mesiacov môjho života

Šesťdesiatsedemročný Rush zahájil súdne konanie vlani a zastáva názor, že články boli spísané narýchlo v snahe získať austrálsku kauzu k obvineniu vznesenémuv tomto roku proti americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi. Proces sa začal vlani v októbri, keď Rush povedal, že prežil „11 najhorších mesiacov svojho života“. Sudca Wigney dospel k záveru, že si The Daily Telegraph a Moran pred zverejnením článkov fakty dostatočne neoverili.

Geoffrey Rush s manželkou (Foto: SITA/AP/Brendan Esposito/AAP Image)
Zobraziť galériu (4)
Geoffrey Rush s manželkou (Foto: SITA/AP/Brendan Esposito/AAP Image)  (Zdroj: SITA/AP/Brendan Esposito/AAP Image)

„Je to smutný a nešťastný prípad,“povedal sudca. Bolo by podľa neho pre všetkých lepšie, keby sa vec vyriešila mimosúdnymkonaním za ohováranie. Rush po dnešnom vypočutí povedal, že rozsudok akceptuje, ale dodal, že záležitosť bola nepríjemná pre všetkých zúčastnených. Šéfredaktor denníka The Daily Telegraph je rozsudkom sklamaný.

Filmové ponuky ubúdajú

Austrálska stanice ABC pripomenula, že odškodné, o ktorom sudca rozhodol dnes, sa týka iba ohovárania. Súd má znovu rokovať 10. mája a bude zvažovať ekonomickú stratu, ktorú kauza Rushovi spôsobila. Náhrada za ňu sa môže podľa ABC vyšplhať na niekoľko miliónom dolárov. Podľa sudcu Rush nedostane ani po očistení svojej povesti seriózne pracovné ponuky ešte veľa mesiacov a navyše jeho "cena" vo filmovej brandži klesne.

Rushov právnik Bruce McClintock povedal, že rok pred vytlačením článkov zarobil Rush „mnoho miliónov dolárov“, avšak v minulých desiatich mesiacoch iba 44-tisícdolárov. Rush sa v Austrálii venoval hlavne divadelnému herectvu a k filmu sa dostal až po svojej štyridsiatke. Film Žiara z roku 1996 ho preslávil, diváci ho poznajúaj z Bedárov alebo z filmu Kráľova reč, natočeného v roku 2010.

Viac o téme: Geoffrey Rush
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu