Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Veľká noc s televíziou: Pozrite, na aké filmy sa môžete tešiť... TÁTO klasika vám bude chýbať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Universal Pictures)

Veľká noc je pred dverami a väčšina sa jej už nevie dočkať. Teda minimálne tí z mladších ročníkov. Veľké upratovanie, zdobenie, pečenie dobrôt a príprava lahodných mís zaberie množstvo času, že čas na oddych padne určite dobre. Pozrite sa, aké filmy vám spríjemnia sviatočné chystanie a čakanie na polievačov či šibačov.

Filmy o cisárovnej Sissi

Predstaviť si Veľkonočné sviatky bez Sissi jeťažké, alebo dokonca nemožné. Historická trilógiarežiséra Ernsta Marischka patrí k obľúbeným filmom slovenských divákov. Vďaka nimmôžusledovať cisársky manželský pár od úplného zoznámenia, medových týždňov, cez nezhody až k ťažkej chorobe, ktorá postihla cisárovnú. Sissi si zahralakrásnaRomy Schneider, ktorá byFranzaJosefa istotne zaujala aj v skutočnosti. Na filmy sa môžete tešiť na televíziiDOMA.

Hop - film o zajacovi, ktorý išiel za svojím snom

Keď u nás dostanete zálusk na veľkonočné kraslice a cukrovinky, musíte si ich vykoledovať. Tam to obstaráva Veľkonočný zajac, ktorý za koledníkov oddrie všetku čiernu prácu. V praxi to znamená, že na Veľkonočnom ostrove, kde žije od východu slnka do západu slnka velí armáde zajacov a kuriatok, ktorí ako na bežiacom páse vyrábajú sladkosti a vajíčka, aby sa dostali skutočne ku všetkým deťom.

Tento Veľkonočný zajac má syna, ktorému by tento rozkvitajúci podnik čoskoro rád odovzdal. Lenže Zajo kašle na povinnosti i na tradície a nadovšetko túži stať sa slávnym rockovým bubeníkom. Kvôli tomu dokonca ujde z domu a vydá sa do Mekky podobných bláznov, do Los Angeles, kde hodlá v hudbe preraziť. Namiesto toho však narazí. Narazí na predný nárazník auta, ktoré šoféruje Fred. To je rovnako nezodpovedný flákač ako Zajo, líši sa od neho snáď len tým, že je človek. Pretože zrážku medzi Zajom a autom vyhralo auto, musí sa Fred o zraneného chlpáča postarať, pokým sa úplne nezotaví. Film si môžete pozrieť vtelevízii Joj.

Dáždnik svätého Petra (1958)

Film, ktorý si pozrú nielen milovníci snímok pre pamätníkov. Veselohra z druhej polovice 19.storočia o histórii červeného dáždnika, ktorým podľa legendy ochránil svätý Peter osirelú sestru glogovského farára pred prudkým lejakom. O niekoľko rokov neskôr je zo siroty krásna Veronika, o ruku ktorej sa uchádza švárny Juraj Vibra. Veselohra je natočená podľa románu Kálmána Mikszátha, ktorej dej sa odohráva v zapadnutej horskej dedinke a v Banskej Bystrici.

Po strnisku bosý

Na Veľkonočnú nedeľu si užitefilmJána Svěráka, ktorý rozpráva príbeh o tom, ako sa žilo v období okupácie a čo bolo pred Obecnou školou. Osemročný Eda je vytúžené dieťa, ktoré rodičia strážia viac, ako je zdravé, pretože o jedno dieťa už prišli. Jeho rodina je nútená presťahovať sa z Prahy k príbuzným na vidiek. Malé mesto, kde chlapec doteraz trávil len prázdniny, sa tak na čas stane jeho domovom. Rozmery vojnového konfliktu, ktorý rodine obrátil život naruby, vníma chlapec milosrdnou detskou optikou, ktorá ponúka hlavne priestor pre tajuplné dobrodružstvá. Eda tak nachádza cestu nielen k miestnej chlapčenskej partii, v ktorej musí obhájiť svoje miesto, ale aj k nečakaným rodinným tajomstvám a k vlastnej odvahe.

Rozprávky bratov Grimmovcov

Rozprávky bratov Grimmovcov patria k obľúbeným príbehom nielen detí. Na Veľkonočný pondelokna Jednotketentoraz vybralipríbeh o troch pierkach a neskôr si môžete pozrieť rozprávku Snehuľka a Ruženka. Výber už necháme na vás.

Tretí princ

Princ Jindřich odišiel do sveta, aby získal nevestu, a už sa nevrátil kráľovskí rodičia tú stratu ťažko niesli. Po čase kráľovná vďaka kúzlu porodila dvoch synov, dvojčatá Jaromíra a Jaroslava. Keď princovia dospejú, postupne sa vyberú na dobrodružnú cestu, aby vyslobodili staršieho brata, princa Jindřicha zo zakliatia a priviezli krásnu tajomnú princeznú, do ktorej sa princ Jaromír zamiloval, keď objavil jej obraz ukrytý na zámku. Je to obraz toho istého dievčaťa, kvôli ktorému kedysi odišiel aj Jindřich. Nájde najmladší Jaroslav oboch bratov a podarí sa mu ich vyslobodiť?

Veľká noc s televíziou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Bonton Home Video)

Soľ nad zlato

Kráľ Pravoslav chce svoju korunu zveriť tej dcére, ktorá mu čo najvrúcnejšie vyjadrí svoju lásku. Zatiaľ čo Vanda a Barbora hovoria o zlate a šperkoch, Maruška prehlási, že má otca rada ako soľ, ktorá je podľa nej hodnotnejšia ako zlato. Urazený kráľ pohrdne soľou, Marušku vyženie zo zámku a hrubo poníži Soľného princa. V tej chvíli sa zjaví kráľ podzemia a Pravoslavovo kráľovstvo prekľaje. Všetka soľ sa premení na zlato, avšak počiatočná radosť netrvá dlho. Teraz je úlohou Marušky nielen zachrániť otcove kráľovstvo, ale aj Soľného princa, premeneného na sochu...

Veľká noc s televíziou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Omnia Film München)

Domov slečny Peregrinovej pre neobyčajné deti

Nezabudnuteľný filmový zážitok sľubuje ďalší titul z dielne vizionárskeho režiséra Tima Burtona, ktorý vznikol podľa rovnomenného úspešného románu. Vďaka tajomným stopám, ktoré hlavnému hrdinovi Jakeovi zanechá jeho milovaný dedko, a ktoré poodhaľujú tajomstvá iných svetov a doby, Jake objaví zázračné miesto. Toto miesto je známe ako sirotinec - domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Jeho tajomnosť i nebezpečie sa začnú prehlbovať akonáhle Jake spozná jeho obyvateľov a ich zvláštne, priam neuveriteľné schopnosti.

Doba Ľadová: Mamutí tresk

Ak je možné niektoré obdobie v dejinách našej planéty označiť za zaujímavé časy nabité katastrofickými udalosťami, za časy, ktoré poriadne preverili silu charakteru a schopnosť prežiť, tak je to doba ľadová. Je jedno aká. Či prvá, druhá alebo piata. A práve v piatom pokračovaní jednej z najpopulárnejších animovaných filmových sérií opäť stretávame všetkých starých známych hrdinov a pár úplne nových. Prichádza ľadová udalosť roka a s ňou mamuty Manny, Ellie, niečo ako leňochod menom Sid, tiger Diego alebo vačice Crash a Eddie. Nezabudli sme na niekoho?

Samozrejme - na toho najdôležitejšieho, veveričiaka Scrata. Ten, ako je jeho nedobrým zvykom, v snahe uloviť konečne večne unikajúci žaluď spôsobí nehodu, z ktorej vznikne úplná katastrofa. Začne to tým, že vytrvalého Scrata naháňačka za žaluďom katapultuje do vesmíru. A tam, vďaka svojej povestnej nešikovnosti a nekončiacej smoly náhodne spustí sériu kozmických katastrof. To vedie k zásadnému ohrozeniu našej planéty, na ktorú zrazu mieri asteroid ako hrom a ohrozuje ľadový svet aj s jeho obyvateľmi. A pretože sa naša partia skladá zo samých nefalšovaných a neohrozených hrdinov, nečaká na svoje vyhubenie, ale vydáva sa na záchrannú výpravu do tajomnej Geotopie. Síce im tam občas bude tuhnúť krv v žilách, ale to predovšetkým zimou, inak to bude hlavne sranda. A či sa Scrat konečne stretne so žaluďom? Kto vie...

Angry Birds vo filme

Slávne vtáky mieria konečne na filmové plátna! Z hry, ktorá si získala milióny fanúšikov po celom svete je dnes už kultový pojem: Angry Birds. Všetci ich poznajú, všetci im fandia, no nikto presne nevie, čo ich vlastne štve. Nastal čas zistiť, prečo sú Angry Birds stále také angry! Film nás zavedie na ostrov obývaný šťastnými, naivnými a bezstarostnými nelietavými vtákmi. Až na pár výnimiek. V tomto tropickom raji tvoria partičku neobľúbených outsiderov večne nahnevaný Red, ovládaní svojimi náladami, rýchly a neposedný Chuck a výbušný Bomb. Keď sa na ostrove objavia záhadné zelené prasiatka, Red im vôbec neverí. Sú síce vtipné, ale niečo taja. Vtáky sa s nimi však spriatelia a je teda na našich outsideroch, aby zistili, čo majú vlastne za lubom.

Veľká noc bez Princeznej ze mlejna

Tento rok si budeme musieť užiť veľkonočné sviatky bez každoročnej klasiky - Princeznejze mlejna. Teda aspoň v televízii. Bohužiaľ, TV ju na tohtoročnú Veľkú noc do vysielania nezaradili. Škoda, pretože aj keď sme filmvideli už "tisíckrát", táto milá rozprávka nás aj tak nikdy neomrzí.

Viac o téme: Veľká noc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu