Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V nemom úžase zostal aj ateista: Zaujímavosti o filme Umučenie Krista, herca zasiahol blesk!

Umučenie Krista Zobraziť galériu (3)
Umučenie Krista (Zdroj: SITA/AP Photo/Icon Productions, file)

15 rokov. To je doba, počas ktorej cítil populárny herec a nemenej známy režisér Mel Gibson nutkanie natočiť film o posledných hodinách života najznámejšej biblickej postavy. Keď snímka v roku 2004 dorazila do kín po celom svete, stretla so slovami chvály, úžasu, ale aj znechutenia a pohoršenia. A práve drastickosť a zobrazenie skutočného umučenia Krista bez príkras robí z tohto projektu film, ktorý môžeme právom radiť medzi tie najlepšie biblické príbehy na striebornom plátne. Prečítajte si zaujímavosti o tomto výnimočnom počine.

Ide skutočne o jedinečné spracovanie posledných dvanástich hodín života Ježiša Krista. Film začína v Getsemanskej záhrade, kam sa Ježiš odišiel modliť po Poslednej večeri.Následkom zrady Judáša Iškariotského je zatknutý a odvedený späť do mesta Jeruzalem, kde ho vodcovia farizejov obvinia z rúhania a vynesú nad ním rozsudok smrti. Režisér MelGibsonod začiatku vedel, že najdôležitejšie bude nájsťsprávneho herca pre úlohu Ježiša.

Voľba nakoniec padla na Jima Caviezela. Sympatický herec je aktívny katolík aponuka hookamžite oslovila. Ako pozoruhodná zhoda okolností sa mu javilo aj to, že práve oslávil 33. narodeniny a dostal sa teda do "Kristových rokov". Prekvapivé však pravdepodobne aj pre samotného herca bolo, žeMel Gibson, deň po tom, čo ho nahovorilna rolu Ježiša, sa ho následne snažil od nej odhovoriť. Volal mu s tým, že mu môže zničiť kariéru a už si v hollywoodskom filme nikdy nezahrá. Ten aj tak úlohu prijal.

Umučenie Krista
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Philippe Antonello, Marquis Films Ltd.)

Skutočné muky

A možno toto rozhodnutie v určitom momente nakrúcania aj oľutoval. Herec totiž na pľaci totiž poriadne trpel. Scéna ukrižovania sa nakrúcala počas chladných dní a ešte k tomu aj vo veľmi mrazivom vetre. Zatiaľ čo teda všetci členovia štábu mali bundy a kabáty, Caviezel musel na kríži vydržať aj desať minút v kuse. A to úplne nahý. Tieto scény sa pritom nakrúcali celých štrnásť dní a herec bol nútený stále nosiť 70 kíl vážiaci drevený kríž.

V niekoľkých záberoch na kríži dokonca musela herca zastúpiť figurína. Brutálna scéna bičovania sa však musela zaobísť bez nej. Výsledkom tak bolo vyrazenie dychu samotného herca, pričom jedna z rán mu na chrbte zanechala 35 centimetrov dlhú jazvu. Zvyšok bol samozrejme úlohou maskérov. Predstaviteľ Krista musel vstávať každý deň o druhej ráno a stráviť osem hodín v maskérni, kde sa jeho telo následne premenilo na farebnú zbierku otvorených rán, modrín a opuchov.

Ježiša zasiahol blesk

Pokiaľ si myslíte, že je to všetko, poriadne sa mýlite. Caviezel si totiž počas natáčania vykĺbil rameno po tom, ako na neho spadol kríž, ktorý niesol. Reakcia Mela Gibsona? Záber použil priamo vo filme. Aby toho nebolo málo, tak herca pri nakrúcaní scény s kázňou na hore zasiahol blesk. Jeden z komparzitov povedal, že na malý moment sa telo herca doslova rozžiarilo. K utrpeniu sa pridali ešte bolesti hlavy a kožná infekcia.

Film sa nakrúcal hneď v niekoľkých talianskych mestách. Konkrétne išlo o Craco, ktoréhodomy na kamennom pahorku sú od roku 1972 úplne opustené. Oblasť tohto mesta bola totiž po silnom zemetrasení vyhlásená za nestabilnú. Túto podivuhodnú scenériu je možné vidieť v pozadí za obeseným Judášom. Okrem toho sa však točilo aj Matere. Toto mesto je často turistami vyhľadávané pre svoju starobylosť, pričom jeho najstaršia časť s názvom Sassi je zachovaná už mimimálne 2000 rokov. Táto detinácia je zapísaná aj vo svetovom zozname UNESCO.

Umučenie Krista
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/PRNewsFoto/AG Interactive, File)

Ľudia kino nezvládali

Film spustil vo svete obrovskú vlnu kritiky. Mohli za to práve morbídne scény umučenia, na ktoré niektorí diváci jednoducho nemali zážitok. Zvracania či odpadávanie bolo počas premietania úplne bežné. Najznámejším prípadom sa však stal incident z amerického mesta Wichity. Jedna diváčka utrpela pri scéne ukrižovania infarkt, na ktorého následky neskôr zomrela.

Nejde nám nevyzdvihnúť obraz Satana s dieťaťom pri bičovaní. Ide o anti-obraz božej matky s Ježiškom na rukách. Dieťa predstavuje budúce prenasledovanie Cirkvi a Ježišových stúpencov. Dieťa je škaredé, čo je protipól krásy. Zároveň hladká tvár Satana, pretože zlo je úchylné a zároveň symbolizuje lásku ku zlu(podobne ako keď dieťa hladká matku z lásky), ale zvrátením spôsobom. Obraz je vsunutý pri bičovaní Ježiša, keď je jeho telo zraňované. Mel Gibson poukazuje Satanov budúci plán prenasledovania Cirkvi tvárou tvár k obeti Pána.

Ďalšie zaujímavosti o filme:

  • Honorár Mela Gibsona + podiel z tržieb činil 210 miliónov amerických dolárov. Ide o najvyššiu čiastku, aká bola kedy vyplatená hercovi alebo režisérovi za jeden film.
  • Herec Pedro Sarubbi, ktorý stvárnil postavu Barabáša, sa počas nakrúcania stal veriacim kresťanom.
  • Ruky, ktoré pribíjajú klinec do Kristovej ruky, patria Melovi Gibsonovi
  • Časopis Entertainment Weekly označil tento film za najkontroverznejší film všetkých čias.
  • Kristus nesie vo filme celý kríž, čo je ale chyba, spôsobená opakovaním vyobrazením celého kríža na svätých obrázkoch. V skutočnosti niesol iba patibulum, a teda časť kríža, konkrétne priečne brvno.
  • Vo filme sa hovorí latinsky, arménsky a v niekoľkých pasážach zaznie aj hebrejčina. Projekt chcel Gibson dokonca vydať bez titulkov, no nakoniec si to rozmyslel. Titulky však odstránil zo scény, kedy sa Pilát zrieka viny za Ježišovu smrť. Dôvodom bolo, aby snímka nevyvolala antisemitizmus.
  • Film bol z náboženských dôvodov zakázaný v Kuvajte a Bahrajne. V Malajzii ho zase vláda povolila iba pre kresťanov. Lístky sa preto predávali iba v kresťanských kostoloch.
  • Snímka bola nominovaná na tri Oscary - Najlepší film, Najlepšie masky a Pôvodnú hudbu.
  • Rímski vojaci si pri bičovaníKrista zapisujú do knihy, resp. kódexu. Gibson ale zabudol na fakt, že knihy sa objavili až v štvrtom storočí. Vojaci teda mohli prinajlepšom používať rotulus.
  • Na filme sa ako jediná Češka podieľala česká maskérka Veronika Kostrhounová.
Viac o téme: Mel GibsonUmučenie Krista
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu