Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Veľká šanca pre slovenský film: Pura Vida bude súťažiť na festivale v Cannes!

Pura Vida, Martin Gonda, Cannes
Pura Vida, Martin Gonda, Cannes (Zdroj: FTF VŠMU)

Na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes bude tento rok v jednej zo súťažných sekcií zastúpené aj Slovensko. V sekcii Cinéfondation bude súťažiť študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu.

Krátkometrážna snímka, ktorá je nakrútená v rusínskom dialekte, zobrazuje dvojicu dospievajúcich bratov žijúcich v hladovej doline, kde ekonomická kríza prekračuje prahy domácností. Ich otec sa ako predák továrne stáva terčom hnevu nespokojnej komunity a tento hnev sa prenáša aj na chlapcov. Kedy si vyberie svoju daň, je len otázkou času.


Mohlo by vás zaujímať:Nečakané komplikácie nového slovenského filmu: Premiéru museli presunúť na neurčito!


"Proces vzniku filmu bol naozaj náročný a dlhý. O to viac sa tešíme, že sme po toľkej práci dostali možnosť odpremiérovať náš film práve v Cannes. Je to pre nás všetkých pocta a hlavne silná motivácia pokračovať ďalej," vyjadril sa Martin Gonda, absolvent Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave, v ktorej produkcii Pura Vida vznikla. Režisér sa na medzinárodnej premiére svojej absolventskej snímky v Cannes osobne zúčastní spolu s ďalšími piatimi členmi štábu.

Už 72. ročník prestížneho festivalu sa bude v Cannes konať od 14. do 25. mája. V súťažnej sekcii Cinéfondation uvedie 17 študentských filmov, z ktorých víťaznú snímku vyberie päťčlenná porota na čele s Claire Denis. Slovensko bude na podujatí zastupovať aj režisér Michal Blaško. Filmár, ktorý pred dvomi rokmi v rámci Cinéfondation súťažil so snímkou Atlantída, 2003, v rámci vývojovej platformy L'Atelier odprezentuje svoj celovečerný debut Obeť.

Viac o téme: CannesPura VidaMartin Gonda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu