Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Fenomén Priateľov, ktorý baví dodnes: TOP zaujímavosti o seriálovej legende

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Warner Bros. Television)

Priatelia. Pre mnohých z nás ide o kultový seriál. Dodnes sa opakuje niekoľkokrát za rok v mnohých krajinách. Dnes by sme si nevedeli predstaviť, že by malo byť niečo inak. No tvorcovia mali s niektorými postavami či dejovými líniami úplne iné zámery. Okrem toho si prečítajte zaujímavosti z legendárneho seriálu, ktorý ovplyvnil celú generáciu. O mnohých ste možno ani nevedeli.

Monika by zaplatila nájom 4500 dolárov

Všetci veľmi dobre vieme, v akom krásnom byte žiliMonika a Rachel. Patrí k jedným z tých filmových bytov, do ktorých by sme sa bez váhania nasťahovali. Samozrejme, ak by sme na to mali. Dve spálne, jedna kúpeľna, obrovský otvorený priestor s kuchyňou a obývačkou, plus krásna vonkajšia terasa, na ktorej môžete s priateľmi grilovať. V roku 2016 noviny Today odhadli mesačný nájom tohto bytu na štyri a pol tisíc dolár. To by si mohol dovoliť asi len málokto z nás.

Fenomén Priateľov, ktorý baví
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Monika a Rachel skoro neboli Monika a Rachel

Poznáte ten pocit... Túto úlohu nemohol predsa hrať nikto iný! Aj to je dôvod, prečo kastingoví agenti dostávajú obrovské výplaty. Musia výbrať tých najlepších. Jennifer Aniston bola skvelou voľbou pre rozmaznanú, trochu naivnú a bláznivú Rachel. Rovnako aj Courteney Cox bol úžasnou kuchárkou, upratovním posadnutou perfekcionistkou, teda Monikou. Pôvodne však bolo všetko inak. Aniston sa uchádzala o rolu Moniky, kým Cox zvažovali obsadiť do úlohy Rachel. Courteney však cítila, že Monika bude pre ňu lepšou voľbou. Niekedy je predsa len dobré počúvať aj hercov.

Fenomén Priateľov, ktorý baví
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Fontána sa nenachádza v New Yorku

V úvodnej znelke tancuje šesť hlavných hrdinov okolo fontány, pred fontánou, vo fontáne... Jednoducho okrem gauča je v znelke fontána dôležitá. Seriál sa síce odohráva v New Yorku, no táto scéna tam točená nebola, ako si mnohí mysleli. Tipovali ste, že scéna bola točená pri fotnáne v Central Parku?Omyl.Úvodnú znelku natočili v priestoroch štúdia Warner Bros. v Los Angeles. Vlastne ani jedna scéna nebola točená v New Yorku, jediné, čo tam z neho bolo, boli kulisy. Všetko sa točilo v štúdiách pred divákmi v Burbanku v Kalifornii.

Biely pes patril Jennifer Aniston

Keď sa Joey na krátku chvíľu presťahoval do svojej „Casa de Joey“, rozhodol sa, že svoj nový byt vybaví excentrickými kúskami. Patrila k nim aj obrovská socha bieleho psa, ktorá sa v seriáli objavila niekoľkokrát. (Okrem iného na nej Chandler a Joey víťazoslávne „vplávali“ do Monikinho bytu, ktorý vyhrali v stávke a byty oproti sebe si na krátku chvíľu vymenili).

Tento pes má však svoju históriu a nie je to len tak nejaká rekvizita. Socha psa totiž v skutočnosti patrila Jennifer Aniston. Herečka ho dostala ako darček od blízkeho priateľa na pamiatku prvého dňa natáčania Priateľov. Seriálu ho prepožičala práve kvôli Joeymu, myslela si, že sa dobre hodí k jeho výberu zvláštnych kúskov do nového bytu.


Mohlo by vás zaujímať: Nemali to v pláne, no stalo sa: Najväčšia radosť v živote herečiek, takto museli zakrývať tehotenstvo!


Bruce Willis si zahral zadarmo

Jeden z pamätných hosťujúcich hercov bol aj Bruce Willis, ktorý sa objavil v Priateľoch v úlohe priateľa Rachela a otca Rossovej študentky, s ktorou chodil. Povráva sa, že za svoju úlohu si neprevzal honorár. Vraj kvôli stávke. V roku 2000 sa totiž objavil s Matthewom Perry alias Chandlerom vo filme môj sused zabijak. Kým si bolPerry údajne istý úspechom filmu, Willis tomu neveril a tak sa stavili, že ak sa film ocitne na prvom mieste v sledovanosti v kinách, zahrá si v Priateľoch zadarmo. To aj dodržal a svoj honorár, ktorý mal dostať, rozdal charitám.

Úvodná znelka bola vyrobená špeciálne pre Priateľov

Na svete snáď neexistuje nikto, kto by nepoznal úvodnú pieseň Priateľov. Naspievala ju kapela The Rembrandts a s chytľavým názvom I'll be there for you (Budem tu pre teba, pozn. red.) dobyla rebríčky všade po svete. Možno si poviete, že tvorcovia jednoducho natrafili na dobrú pieseň, no nie je to tak. Na piesni si totiž dali záležať.

Producenti a tvorcovia seriáluKevin S. Bright, Marta Kauffman a David Crane hľadali niečo iné, niečo špeciálne pre ich seriál. Malo to byť niečo ako pieseň od R.E.M. It's the End of the World as We Know It alebo od The Beatles I Feel Fine. Bright obľuboval kapelu The Rembrandts a tak sa manažéri kapely a tvorcovia seriálu spojili, aby uvideli, čo to dá. Na texte sa podieľali aj Crane a Kauffman a musíme povedať, že ich vízia sa naozaj podarila.

How you doin'?

Neexistuje legendárnejšia hláška ako tá Joeyho. „How you doin'?“ alebo ako to znie v slovenčine „Ahoj, ako sa máš?“. Kým v seriáli Joey uháňal a balil ženy po celom Manhattane, jedol pizzu, sendviče a mäsové guličky a ani nepomyslel na to usadiť sa, Matt LeBlanc mal v skutočnom živote rodinu. S manželkou Mellisou McKinghtovou majú dnes takmer 15-ročnú dcéru Marinu, pár sa však rozviedol v roku 2006.

Prečo spájame Joyeho skutočnú rodinu a jeho legendárnu hlášku? Pretože práve Marinasa rozhodla trochu poučiť svojho otca. V jednom z rozhovorov uviedol herec, že na základe seriálu začala aj jeho dcéra opakovať túto hlášku, no hovorila „How are you doing?“. LeBlanc sa jej snažil vysvetliť, že ide o špecifickú hlášku a hovorí sa to „How you doin'?“. Trvala na svojom, pretože tak je to gramaticky správne. Milé.

Za rovnaké platy bojovali dlho

Skalní fanúšikovia si určite pamätajú diel, kde sa riešia platy jednotlivých postáv. Kým Ross, Chandler a Monika zarábali dosť na to, aby si mohli dovoliť luxusnejší spôsob života. Rachel, Phoebe a Joey na to až tak nemali a začalo im to vadiť, pretože si nemohli dovoliť chodiť sem a tam a mínať peniaze na drahe obedy a iné veci. Jednoducho nezarábali rovnako. S niečím podobným sa však herci vyrovnávali aj v skutočnosti. V čase, keď seriál reálne premiéroval, sa riešila aj téma okolo ich honorárov.

Keď sa seriál začal natáčať, zarábali všetci rovnako - 22 500 dolárov za epizódu. V druhej sérii sa však začali ukazovať rozdiely. Jennifer Aniston a David Schwimmer, ktorý hral Rossa, zarábali 40-tisíc za epizódu. V tretej sérii sa však rozhodli všetci herci spoločne predstúpiť pred tvorcov a vyjednávať. Chceli, aby všetci šiesti ako hlavní hrdinovia zarábali rovnako. Ich plánom bolo dostať 100-tisíc. Podarilo sa im to, no honorár sa rapídne zvýšil. Až do konca desiatej série zarábali všetci až jeden milión dolárov za epizódu. V seriálovej histórii to bolo prvýkrát, čo herci vyjednávali svoje honoráre.

Zo šiestich mohli byť štyria

Dnes si nevieme predstaviť, že by niečo šesticu Priateľov rozdelilo. Pôvodne však mali tvorcovia iné plány. Hlavná dejová línia sa mala sústrediť len na štyroch z nich - na Moniku, Joeyho, Rossa a Rachel. Chandler a Phoebe mali byť len okrajové postavy. Chémia medzi šiestimi hercami, rovnako aj postavami, však všetko zmenila a z pôvodne štyroch postáv sa stala legendárna šestica. Životy Phoebe a Chandlera sa nakoniec preplietli s dejovou líniou ostatných a obaja sa stali ich pevnou súčasťou.

Fenomén Priateľov, ktorý baví
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Warner Bros. Television)

Ross a Rachel sa nemali stať centrálnou romancou

Toto je jedna z ďalších ikonických súčastí seriálu. Vzťah medzi Rossom a Rachel sa riešil prakticky celý seriál. Ak by ste mali vymenovať ikonické seriálové páry, Ross a Rachel by určite boli medzi nimi. Aj s týmto však mali tvorcovia spočiatku iné plány. Ústredným milostným párom mali byť Monika a Joey. Áno, čítate dobre. Medzi Jennifer Aniston a Davidom Schwimmerom však bola taká chémia, že to presvedčilo aj tvorcov seriálu. Rozhodli sa preto zamerať na ich vzťah. Dnes si to už naozaj inak predstaviť nevieme.

Plač bol nočnou morou pre maskérov

Rachel sa vedela rozplakať kedykoľvek, Chandlerovi to šlo naopakťažko. Keď sa však pozrieme na poslednú epizódu desiatej série, ktorou seriál ukončili, všetky slzy boli skutočné. Niet sa čo čudovať. Priatelia boli súčasťou života hlavných hercov celých desať rokov. „Nemyslím si, že by sme niekedy strávili toľko času v maskérni medzi scénami, ako vtedy,“ povedala Aniston pre The Huffington Post. Priznala sa, že nevedela prestať plakať. „Proste ma to dostalo,“ povedal Schwimmer. Všetci herci preplakali prakticky celé finále.

Finálna scéna Priateľov

Viac o téme: PriateliaFriendsMatthew PerryCourteney CoxLisa KudrowJennifer Aniston
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu