Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tajomná a chladná kráska: V romantických komédiách ju nenájdete... Do súkromia nikoho nevpustí!

Jodie Foster Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster (Zdroj: SITA/Photo by Rebecca Cabage/Invision/AP)

Profesionálna kariéra už od detstva. Týmto sa môže pýšiť americká herečka, režisérka a producentka Jodie Foster. O jej talente svedčia aj dva Oscary, tri filmové ceny BAFTA, či dva Zlaté glóbusy. Role vo filmoch Taxikári, Znásilnenie, Mlčanie jahniat a Kontakt urobili z Jadie Foster jednu z najrešpektovanejších osobností Hollywoodu. Cenami ovenčená herečka si však napriek úspechu starostlivo chráni svoje súkromie.

Herečka Alicia Christian "Jodie" Foster sa narodila 19. novembra 1962. Jej otec bolpodplukovníkomletectva Luciusa Fishera Fostera III., ktorý sa zúčastnil bitky o Anglicko. Jej matka Evelyn "Brandy" Foster bolahollywoodskapublicistka, ktorá na výchovu detí zostala sama, pretože ešte pred Jodienin narodením ich rodinuotecopustil.

Už od detstva sa Jodiezačala jej profesionálna kariéra. Ako trojročná vystupovala v televíznej reklame, ktorá ju postupnepriviedla k väčšej práci v reklame, v ktorej pokračovala aj v nasledujúcich rokoch. Okrem toho sa objavila vo viac ako 50 televíznych reláciách.Vroku 1968 mala menšievystúpenievsitcomeMayberry RFD,v ktorom hral jej brat. Spolu s nímsapočas tejto doby stali živiteľmi rodiny.

Jodie Foster (Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)
Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster (Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)  (Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)

Prvý film a začiatok hereckej kariéry

V roku 1970 si Jodie Foster zahrala v televíznom filme Menace on the Mountain, no prvej ozajstnej filmovej úlohy sa dočkala až o dva roky neskôr, a to v rodinnom príbehu od Walta Disneyho s názvom Napoleon a Samantha. Vďalších snímkach, v ktoré nasledovali, stvárňovala najmä malé dievčatká.

SnímkaAlice tu už nebýva znamenala pre ňu významný míľnik v živote, keďžev nejsvojím hereckým výkonom zaujala slávneho režiséraMartina Scorseseho. Ten juobsadil do emočne ťažkej úlohy, ktorú by asinezvládol každý.Vo filme Taxikár (1976), kdehviezdil Robert De Niro, stvárnila dvanásťročnúprostitútkuIris, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Keďže sa jednalo o veľmi zložitú hereckú úlohu pre mladé dievča, musela podstúpiť psychologické testy. V niektorých záberoch ju dokonca nahradila jej staršia sestra Connie Foster vzhľadom k Jodieninmu mladému veku.

Jodie Foster vo filme Taxikár (Zdroj: Photo © 1976 Columbia Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster vo filme Taxikár (Zdroj: Photo © 1976 Columbia Pictures)  (Zdroj: Photo © 1976 Columbia Pictures)

Štúdium, nevýznamné snímky a veľký obrat

S vedomím, že detské hviezdy často nedokážu úspešne pokračovať v kariére do dospelosti, urobila Jodie razantný krok.Po ukončenístredoškolského štúdiana prestížnom Lycée Français vLos Angeles, z kadiaľ ju vďaka výborným výsledkom prijalinauniverzitu Yale, sa rozhodla stať študentom na plný úväzok. Nasledujúce roky sa teda venovalaštúdiuanglickejliteratúrya jej herecká kariéra sa spomalila. Ako sama neskôr povedala, ísť na vysokú školu bol nádherný čas sebapoznávania a dokonca zmenila svoj názor naherectvo, ktoré predtým pokladala za neinteligentné povolanie,V roku 1985 sa tešila z ukončenia štúdia s vyznamenaním a získala titul "bakalár". Neskôr jej táto univerzita udelila aj čestný doktorát (Dr.hc). Jadie hovorí plynulo po francúzsky, preto všetky svoje úlohy dabuje do tohto jazyka.

Veľký obrat v hereckej kariére prišiel v roku1988, keď dostalaúlohuniekoľkokrát zneužitej servírky Sarah Tobias vo filmeZnásilnenie, založenom na skutočnom prípade. Za jej silné a vierohodné stvárnenie dostala prvého Oscara.

Jodie Foster vo filme Znásilnenie (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster vo filme Znásilnenie (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Napriek ostatným úspechom však na ňuten najvýraznejší ešte len čakal. Ak stevideli kultový thriller Mlčanie jahniat, isto viete, že jej herecké umenie v tejto snímke nemohli nijako inak oceniťako ďalším Oscarom. Vo filme stvárnilaagentkuFBIClarice Starlingovú vyšetrujúcu prípad masového vraha Buffalo Billa, ktorýsvoje obete sťahuje z kože.

Jodie Foster ako agentka FBI Clarice Starlingová vo filme Mlčanie jahniat. (Zdroj: Photo © 1991 Orion Pictures Corporation)
Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster ako agentka FBI Clarice Starlingová vo filme Mlčanie jahniat. (Zdroj: Photo © 1991 Orion Pictures Corporation)  (Zdroj: Photo © 1991 Orion Pictures Corporation)

Okrem spomínaných snímok ste Jodie Foster mohli vidieť aj v iných filmoch, ako napríklad Úkryt (2002),Škandál v katolíckej škole (2002), Spojenec (2006),Niet návratu (2007), Carnage (2011) či Elysium (2013).

Kariéra režisérky

V roku 1991začala Jadie Foster kariéru režisérky, keď nakrútila filmČloviečik Tateo malom géniovi. Aby toho nebolo málo, krátko na to založila vlastnú produkčnú spoločnosť Egg Pictures, Tá sa rýchlo rozbehla, keďžedostala ponuku od Polygram Filmed Entertainment na realizáciu troch filmov s rozpočtom 25 miliónov dolárov atroch ďalších za 10–15 miliónov dolárov. Prvým filmom, ktorý produkovala, bola snímkaNellv roku1994, v ktorom Jadie Fosterstvárnilahlavnú úlohu.

V tom istom roku sa objavila po boku Mela Gibsona vo westernovej komédiiMaverick o slávnom pokerovom šampionáte.Nasledovala druhá réžia komédieDom na sviatky(1996), ktorá aj keď nemala značný divácky ohlas, recenzie aleneboli zlé. Pred kameru sa vrátila postavou Ellie Arrowayovejv sci-fi snímkeKontakt(1997), ktorá zasvätila celý svoj život hľadaniu života na iných planétach. Neskôr mala hrať v akčnej drámes Tommy Lee JonesomDvonásobné obvinenie, ale v priebehu natáčania oznámila svoje tehotenstvo, pretoju nahradila herečkaAshley Judd.

Jodie Foster v snímke Kontakt (Zdroj: Photo © 1997 Warner Bros.)
Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster v snímke Kontakt (Zdroj: Photo © 1997 Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © 1997 Warner Bros.)

Osobnosť a niečo zo súkromia

Inteligentná a ctižiadostivá. Taká je bez pochýb Jadie Foster. Uznávaný režisér Robert Zemeckis, ktorý režíroval filmy ako Forest Gump, Návrat do budúcnosti alebo spomínaný Kontakt, raz o nej povedal, že je to jedna z mála hollywoodskýh herečiek, ktorá "vie dať dohromady zmysluplnú vetu a potom ju aj zmysluplne vyrieknuť."

Jadie Foster jeateistka. Voľný čas rada trávi cvičenímjogyalebo aerobiku. Aj keď je to na prvý pohľad krehká žena, nahnevať by ste ju asi nechceli, pretože savenuje ajkickboxu, karate a dokonca aj vzpiera. Tiež ma svoje koníčky, ktorými súzbieranie čiernobielych fotografií a zdobenie riadu.

Jodie Foster (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (7)
Jodie Foster (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Herečka má syna Charlesa Bernarda Fostera, ktorýsa narodil 20. júla1998, nojeho otec nie je dodnes verejnosti známy, keďže si Foster veľmi zakladá na ochrane svojho súkromia. Od roku1993žila v spoločnej domácnosti s producentkou Cydney Bernardovou, ktorá bola od nej o osem rokov staršia. V septembri roku2001priviedla na svet druhého syna, ktorý sa volá Kit Bernard Foster. Opäť meno otca nezverejnila. Po štrnásťročnom vzťahu sa spartnerkou Cydney rozišli. Od októbra2013tvorí párs Alexandrou Hedisonovou, ktorá mala predtým trojročný vzťah so známou moderátorkou a bavičkouEllen DeGeneresovou, ktorú poznáte z The Ellen Show. Jodie Foster siHedisonovú vzalav apríli 2014.

Viac o téme: Jodie Foster
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu