Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Seriálový hit končí: VIDEO Teória veľkého tresku sa rozlúči hodinovým dielom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/MovieGeneratorNET)

Špeciálny, 60-minútovú epizódou číslo 279 sa dnes večer miestneho času (po polnoci SELČ) s divákmi americkej televízie CBS rozlúči úspešný seriál Teória veľkého tresku. Relácia o štvorici vedátorov, ktorý v minulom desaťročí vzkriesil tradičný formát amerických komediálnych seriálov, končí po takmer 12 rokoch. Počas prvých sérií si postupne vybudoval značnú popularitu a milióny priaznivcov si drží až do posledných dielov.

Epizódu s poradovým číslom 277 podľa agentúry AP pred dvoma týždňami v televízii videlo 12,5 milióna ľudí, čím predčila aj aktuálne bežiacuposlednúsériutrháku Hra o tróny z dielne HBO. Oproti niekoľkým predchádzajúcim sériám je to síce menej, no počas poslednej série sa hranica diváckej sledovanosti pohybovala stabilne okolo 12 miliónov.

Seriál mohli takmer zrušiť

Podľa serveru Vox pritom na začiatku vysielania seriálu v septembri 2007 mnoho nenasvedčovalo tomu, že sa seriál stane hitom. „Hoci nebola sledovanosť zlá, prvá séria v tomto smere skončila v hodnotení televíznych relácií na nie príliš pôsobivom 68. mieste. Keby sa ho vtedy CBS rozhodla zrušiť, nebolo by to žiadne veľké prekvapenie,“uvádza článok.

Sledovanosť však s každou ďalšou sériou rástla a tá piata z roku 2011 už sa v prestížnom rebríčku organizácie Nielsen Media Research dostala do prvej desiatky. S dvanástimi sériami je pred dnešným posledným dielom TBBT (ako je seriál podľa anglického názvu The Big Bang Theory označovaný medzi fanúšikmi)v Spojených štátoch bezkonkurenčne najdlhším medzi aktuálne bežiacimi sitkomami.

Kľúčové pre úspech

Podľa Vox bolo pre úspech Teória veľkého tresku kľúčové „nechtiac výborné načasovanie“ debutu. „Vlastne možno nikdy poriadne nebol (seriál, pozn. red.) o kultúre čudákov, ale pretože dalvcelku tradičným sitkomovým príbehom o priateľstve a vzťahoch jemnú masku tejto kultúry, dokázala osloviť naozajstnýchčudákov, ale aj ľudí, ktorí ich poznali, ale veľmi im nerozumeli,“komentuje server.

Foto: SITA/AP/Rich Fury/Invision for Alzheimer's Association
Zobraziť galériu (2)
Foto: SITA/AP/Rich Fury/Invision for Alzheimer's Association  (Zdroj: SITA/AP/Rich Fury/Invision for Alzheimer's Association)

Podobnú skúsenosť mal aj jeden z dvoch tvorcov seriálu Bill Prady, ktorý kedysi pracoval ako programátor. Neskoršiemu hlavnému výrobcovi TBBT ChuckoviLorreovi potom rozprával o tom, ako boli jeho kolegovia skvelí v práci, ale zároveň úplne nepoužiteľní v komunikácii s ľuďmi, najmä ženami. „Počkať, takého človeka som ešte na televíznej obrazovke nevidel,“reagoval údajne Lorre. Tvorcovia seriálu rozhlasovej stanici NPR popísali, že zhruba takto sa zrodila jeho premisa.

Vybočenie z vtedajšieho trendu

S koncom ich úspešného programu sa podľa AP v zámorí opäť debatuje o budúcnosti tradičného sitkomu, ktorý sa natáča pred obecenstvom a používa nahraný smiech divákov. „Môže rokmi preverený recept priniesť nové hity, ktoré potrebuje na prežitie?“pýta sa AP. Už na svojom počiatku pritom voľba tvorcov TBBT predstavovala vybočenie z vtedajšieho trendu, keď sa kritici rozplývali nad novým druhom komédiev seriáloch ako je Arrested Development alebo Kancl.

Chuck Lorre si ale myslí, že aj dnes by asi bolo pochabé považovať tradičný komediálny seriál nahrávaný niekoľkými kamerami zároveň za mŕtvy. „Robím túto prácu už dosť dlho na to, aby som tvrdenie typu 'Je koniec. Toto už sa nebude opakovať.' počul veľakrát,“ povedal televízii CNN.

„Nevidím dôvod, prečo by sa malo zanevrieť na štvorkamerové seriály. Je to platný spôsob, ako rozprávať príbeh," dodáva Lorre. Sám ale v poslednej dobe prešiel k projektom nakrúcaným jedinou kamerou a podieľa sa aj na tvorbe Malého Sheldona, teda seriálu o detstve jednej z hlavných postáv Teória veľkého tresku.

Viac o téme: Teória veľkého tresku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu