Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Game of Thrones skončila skvelou epizódou: S osudmi postáv však nebudú všetci spokojní

Game of Thrones Zobraziť galériu (5)
Game of Thrones (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Televízny projekt taký veľký, že konkurovať mu nemohlo, nemôže a pravdepodobne ani dlho nebude vôbec nič. Seriál Game of Thrones sa pred pár hodinami definitívne rozlúčil so svojimi divákmi finálnou epizódou, ktorá ich rozdelí na dva tábory. Jedni budú spokojní, ostatní budú nadávať. Do ktorej sa radíte vy?

Po deviatich rokoch a ôsmych sériách plných krvi, strachu o hlavné postavy, perfektných dialógov a bojových scén sa musí svet definitívne rozlúčiť s fenoménom jednej generácie. HBO sa so seriálom Game of Thrones definitívne podarilo zmeniť svet televíznych projektov. Desiatky cien a rozpočty sérií mohli hravo konkurovať aj množstvu filmov, pričom kvalita prvej polovice celého projektu ho vyhnala na popredné miesta obľúbenosti.

Postupne však hodnotenia začali klesať. Mohol za to hlavne fakt, že autor kníh, 70-ročný George R.R. Martinnestíhal krok so seriálom a tvorcovia sa teda museli spoliehať iba na základnú dejovú kostru, ktorú im pred rokmidal a prezradil tak jeho vyvrcholenie ešte predtým, ako dopíše knižnú predlohu. Konkrétne svet čaká ešte na dve publikácie - Winds of Winter a Dream of Spring. Vzhľadom na to, že Martin už niekoľko rokov nestíha dopísať ani predposlednú, asi len ten najväčší optimista verí v to, že sa mu ich pred smrťou podarí dopísať.

Game of Thrones
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Nespokojnosť a kritika

Spisovateľ sa však netajítým, že s poslednými epizódami ani zďaleka nie je spokojný a svojich verných čitateľov ubezpečil, že aj keď samotné knižné finále bude pre hlavné postavy rovnaké, niektoré ich motivácie a osudy vedľajších postáv budú určite iné. A spokojní rozhodne neboli ani fanúšikovia.

Hodnotenia poslednej série dosiali minimum celého seriálu. Diváci si sťažovali, že dej je príliš uponáhľaný, že bitka o Zimohrad (tretia epizóda) bola neuveriteľne tmavá a nepriehľadná, že ľadová hrozba v podobe Nočného kráľa bola zahnaná príliš rýchlo a rozhodnutia viacerých postáv boli prinajmenšom nelogické.

Game of Thrones
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HBO)

Petícia za pretočenie celej série

V niečom majú diváci rozhodne pravdu, no o sprznení celého odkazu seriálu sa rozhodne nedá hovoriť. Tobôž už nie o petícii, ktorú dovedna podpísalo už viac ako 1,2 milióna ľudú a stojí v nej, že HBO by malo natočiť ôsmu sériu nanovo a s novými scenáristami. Nepochybujeme o tom, že ide o veľkolepýprojekt, no aj splnenie očakávaní fanúšikov je limitované, a to hlavne rozpočtom. Hovorilo sa, že pôvodný scenár bitky o Zimohrad by vydal na 120 minút. A to je veľa aj na celovečerný film. Prirodzene sa tak muselo škrtať.

Dočkali sme sa dôstojného finále, ktoré nesadne úplne každému. Kráľom je človek rozumný, i keď nudný, respektíve hovorme skôr o nevyužitom charaktere a nevysvetlení obrovských schopností, ktorými ovplýval. Daenerys kráčala v stopách svojho otca už veľmi dlho a jej konanie sa dalo pochopiť vzhľadom na to, koľkými zradami a obetami si musela prejsť. Sansa získala slobodu pre svoj ľud, po čom túžila už veľmi dlho a Arya pochopila, že život nie je len o zabíjaní.

Game of Thrones skončila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Nie každý bude spokojný

Záver celej Piesne a ohňa je rozhodne hodný rešpektu. Nie, neumieralo sa vo veľkom, ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcich sériách. Úprimne, postavy však na konci nečakal ani happy end. Finále je tedasladkokyslou rozlúčkou, s ktorou sa po čase zmieria aj skeptici. Game of Thrones je totiž projektom, ku ktorému sa po rokoch vrátime ešte minimálne raz. A určite bez výčitiek.

Zábery z premiérovej časti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Viac o téme: Game of ThronesHBO
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu