Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lámač ženských sŕdc, no človek s veľkým Č: Leonardo DiCaprio... Naozaj viete o ňom všetko?

Leonardo DiCaprio Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Jack Dawson, Hugh Glass, Jordan Belfort, či Teddy Daniels... Ak ste za týmito menami hneď objavili jedného človeka, patríte k jeho veľkým fanúšikom. Reč je o hercovi Leonardovi DiCapriovi, ktorého pozná azda každý človek na svete. Oscarová hviezda, ktorá má na konte desiatky filmov, množstvo ocenení a úspechov, je určite dieťa šťasteny. Veď na čo siahol, to mu vyšlo...

Americkýherec a producent Leonardo DiCaprio sa narodil 11. novembra 1974 v Los Angeles v štáte Kalifornia, no môže sa pýšiť rozmanitýmikoreňmi. Jeho matka je rodená Nemka a otec polovičným Talianom a polovičným Nemcom. Jeho babka z matkinej strany bola nemecká občianka narodená v Rusku. DiCaprio dokonca v jednom rozhovore sám seba prehlásil za polovičného Rusa, pretože dvaja z jeho prarodičov boli Rusi.

Čo málokto vie, jeho rodičia mu nedali meno Leonardo len tak listovaním v kalendári. K tomuto menu prišli počas návštevy múzea v Taliansku. Keď sa jeho tehotná matka pozerala na obraz Leonarda da Vinciho, DiCaprio ju v prvýkrát kopol. A tak dostal meno po slávnom umelcovi... a tým sa aj sámstal.

Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA/Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA/Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Chris Pizzello/Invision/AP)

Leonardovi rodičia sa rozviedli, keď mal jeden rok. DiCaprio žil prevažne u svojej matky, ktorá musela pracovať v niekoľkých zamestnaniach, aby uživila rodinu. Časť svojho detstva prežil u prarodičov z matkinej strany v Nemecku.

Začiatok kariéry

Nechýbalo veľa a Leonarda DiCapria by sme nepoznali pod jeho týmtomenom, ale ako Lennyho Williamsa. Jeho agent si totiž bol istý, že Leonardo s jeho rodným menom nebude mať v Hollywoode šancu, pretože znie príliš zahranične.To bol dôvod, prečo mu ho chcel ako desaťročnému zmeniť. Leonardo sa však nevzdal a namiesto menazmenil agenta.

DiCapriova kariéra sa začala v reklamách a vzdelávacích filmoch. Po tom, čo bol vystrihnutý zdetského televízneho seriálu,nasledoval svojho staršieho nevlastného brata Adama Farrara a prenikol do televíznych reklám. V roku 1990 sa objavil v televízii, kde bol obsadený do krátkej série založenej na filmeParenthood.Neskôrzískal menšie role v niekoľkých programoch, vrátaneThe New LassieaRoseanne. Dokonca sa objavil vtelenoveleSanta Barbara, kde si zahral mladého Masona Capwella, za čosi spolu s pôsobenímv Parenthood vyslúžil nomináciuna Young Artist Award pre najlepšieho mladého herca.

Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

DiCaprio debutoval v roku 1991 v komediálnom sci-fi hororeKriteri 3. Následnesa začal pravidelne objavovať vsitkomeGrowing Pains, kde si zahral bezdomovca Luka Browera. Prieniku na strieborné plátno sa dočkalv roku 1992, kedy si ho do filmuZo života chlapcazo 400 mladých hercov vybral osobneRobert De Niro.

O rok neskôr stvárnil mentálne postihnutého brataJohnnyho Deppavo filmeČo žerie GilbertaGrapea. Režisér Lasse Hallström priznal, že spočiatku hľadal škaredšieho herca, ale nakoniec obsadil DiCapria, keďže sa ukázal ako "najbystrejší herec" spomedzi všetkých kandidátov.Za tento film bol DiCaprio ocenený National Board of Review Award a bol tiež nominovanýnaOscaraaZlatý glóbus. A tento film mu otvoril dvere do Hollywoodu.

Leonardo DiCaprio a Johnny Depp vo filme Čo žerie Gilberta Grapea (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio a Johnny Depp vo filme Čo žerie Gilberta Grapea (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Slávaa miláčik publika

Najväčší zlom prišiel v roku 1996, keď mu mladý režisér Baz Luhrmann ponúkol rolu Rómea v jeho modernej verzii Rómia aJúlie. Film sa stal celosvetovým hitom aj s veľmi kladnými ohlasmi u kritikov. O rok neskôr vznikla snímka, vďaka ktorejDiCapria pozná azda každý. James Cameron ho v roku 1997 obsadil spolu s Kate Winsletovou do svojho životného projektu Titanic.

Film sa stal okamžité trhákom, je držiteľom jedenástich Oscarov a tiež komerčne najúspešnejším filmom v histórii. Film premenil DiCapria na filmovú megastar avyvolal „Leo-mániu“.Viac ako 200 fanúšikov dokonca kontaktovalo Akadémiu filmového umenia a vied na protest, pretože nebol nominovaný naOscara.

Leonardo DiCaprio a Kate Winslet vo filme Titanic (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio a Kate Winslet vo filme Titanic (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)  (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)

V ďalšom rokusi zahral dvojrolu darebného kráľaĽudovíta XIV.a jeho utajované asympatické dvojča Philippeho vo filmeMuž so železnou maskou. Napriek tomu, že snímka získala zmiešané reakcie, stala sa kasovým trhákom acelosvetovo zarobila 180 miliónov amerických dolárov. Následne sa v roku 2000 objavil v drámePláž, v ktorom stvárnil amerického turistu hľadajúceho dokonalý spôsob života vtajnom ostrovnom mestečku v záliveThajska. Opäť aj napriek kritike bol filmfinančne úspešný a zarobil 144 miliónov dolárov.

Množstvo nominácií a ocenení

Okrem spomínaných snímokste ho mohli vidieť vživotopisnej kriminálnejdrámeChyť ma, ak to dokážeš (2002), za ktorúzískal nomináciu na Zlatý Glóbus. Ďalej sa blysol vo filmeLetec (2004), kde za rolu Howarda Hughesa dostalZlatý glóbuspre najlepšieho herca a vyslúžil si ďalšiu nomináciu naOscara.Vroku 2006 hral vo filmochSkrytá identita (nominácia na Zlatý Glóbus)a Krvavý diamant.Za posledný zmienený thriller získal DiCaprio ocenenie Satellite Award za najlepšiu vedľajšiu rolu a tretiu nomináciu naOscara.

Leonardo DiCaprio a Djimon Hounsou v snímke Krvavý diamant (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros./Jaap Buitendijk)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio a Djimon Hounsou v snímke Krvavý diamant (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros./Jaap Buitendijk)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Warner Bros./Jaap Buitendijk)

Ďalšie nominácie na Zlatý Glóbus získal za drámuNúdzový východ (2009), v ktorom sa opäť stretol s Kate Winsletovou, a tiež za snímkyJ. Edgar (2012) aNespútaný Django (2013).V roku 2014 získal Zlatý Glóbus v kategórií najlepší herec za film Vlk z Wall Street a dve nominácie na Oscara.

O dva roky neskôr to však prišlo. Za dokonalé stvárnenie skúseného lovca Hugha Glassa v dobrodružnom thrilleri Revenant Zmŕtvychvstanie získal vytúženého Oscara, Zlatý Glóbus, ocenenie BAFTA,AACTA International Awards a bol nominovaný aj naFlorida Film Critics Circle Awards v kategórii najlepší herec. K tomuto nie je čo dodať...

Leonardo DiCaprio v roku 2016 konečne získal Oscara (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio v roku 2016 konečne získal Oscara (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Ďalšie výborné filmy, kde ste mohli Leonarda DiCapria vidieť, sú Labyrint lží (2008), Prekliaty ostrov (2010),Počiatok (2010) alebo Veľký Gatsby (2013). Okrem herectva tiež pôsobí ako producent. Medzi najznámejšie snímky, na ktorých sa podieľal, patriaOrphan (2009), mysteriózny horor Červená čiapočka (2011), Robin Hood (2018) a Delirium (2018).

O ženy núdzu nemá

DiCapriove vzťahy nemožno utajiť, keďže jepod drobnohľadom médií. A že ich bolo naozaj dosť, o tom niet pochýb. Koncom90. rokov začal randiť sherečkou Bijou Phillips, ktorú môžete poznať z filmu Hostel II. Po jeho boku sa však objavovali najmä krásne modelky. DiCaprio tvoril pár smodelkou Kristen Zang ajbritskou modelkou Emmou Miller. V roku 2000 sa stretol s brazílskou modelkouGisele Bündchen, sktorou bol do roku 2005. Dlho sám ale nevydržal, keďže ešte v tom isto roku začal chodiť s izraelskou modelkou Bar Refaeli.

Leonardo DiCaprio, keď randil s Bar Refaeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Danny Moloshok)
Zobraziť galériu (10)
Leonardo DiCaprio, keď randil s Bar Refaeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Danny Moloshok)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Danny Moloshok)

V roku 2011 randil s krásnou herečkou Blake Lively, známou z filmov ako napríklad Večne mladá (2015) či Nebezpečná láskavosť (2018). Neskôr si začal s modelkou Erin Heatherton. Od roku 2013 až do konca roka 2014 chodil s nemeckou modelkou Toni Garrn a v roku 2015 sa stretával s modelkou Kelly Rohrbach. V súčasnosti randí s 21-ročnou modelkou a herečkou Camilou Morrone.

Modelky spoznal aj v inom svetle. V roku 2005 utrpel ťažké zranenie na tvári po tom, čo ho modelka Aretha Wilson na hollywoodskej párty udrela rozbitou fľašou po hlave, za čo jej súd vymeral dva roky.

Planéta a osudy ľudí mu nie sú ľahostajné

DiCaprio už ako 24-ročný založil v roku 1998 Nadáciu Leonarda DiCapria, neziskovú organizáciu venovanú podpore povedomia oživotnom prostredí, ktorá sa týka jeho všetkých oblastí. Zameriava sa však najmä naglobálne otepľovanie, zachovaniezemskej biodiverzitya podporuobnoviteľných zdrojov energie. Vďaka jeho aktivitámv tejto oblasti získal chválu od ekologických skupín a ocenenia ako Martin Litton Environmental Award v roku 2001 od Environment Now a Environmental Leadership Award v roku 2003 z Global Green USA.

O tom, že nejde len o prázdne slová, svedčí aj fakt,že jazdí na vozidlách šetrných k životnému prostrediua jeho dom je vybavenýsolárnymi panelmi. V roku 2010 získal za jeho environmentálne dielo nomináciu na VH1 Do Something Award a o štyri roky neskôrbol menovaný za zástupcu na summiteOSNozmene klímy.

(Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew)
Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew)

Okrem ochranyživotného prostredia mu nie súľahostajné aj nešťastné osudy ľudí či neprávosti na nich páchané. Počas natáčania filmuKrvavý diamantpracoval s 24 osirelými deťmi z SOS Children's Village vMaputevMozambiku.V roku 2010 daroval 1 milión amerických dolárovna pomocHaitipozemetrasení. V tom istom rokudaroval ďalší milión dolárovWildlife Conservation Society vRusku. Vtedajší premiérVladimír Putinho opísal ako "pravéhomuža".O rok neskôrsa pripojil ku kampani Animal Legal Defense Fund, ktorá sa snažila oslobodiť Tonyho, tigra, ktorý strávil posledných desať rokov na Tiger Truck Stop v Grosse Tete vLouisiane. A vo svojich dobročinnostiach naďalej pokračuje.

Viac o téme: Leonardo DiCaprio
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu